28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

İsrail'in 176 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 32 bin 705'e yükseldi

Soykırımcı İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik başlattığı havadan, denizden ve karadan saldırılar 176 gündür aralıksız devam ediyor. İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 32 bin 705'e çıktı.

30 Mart 2024 Cumartesi 07:21 - Güncelleme:
İsrail'in 176 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 32 bin 705'e yükseldi

İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine kara, hava ve denizden yürüttüğü saldırılar, ardında ölü ve yaralıların yanı sıra büyük yıkımlar bırakarak 176. gününde sürüyor.

GAZZE'DE CAN KAYBI 32 BİN 705'E YÜKSELDİ

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 32 bin 705'e çıktı.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 176 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verdi.

Kudra, İsrail güçlerinin son 24 saatte Gazze Şeridi'ne saldırılarında 82 Filistinlinin daha hayatını kaybettiğini, 98 Filistinlinin yaralandığını belirtti.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 32 bin 705'e çıktığını aktaran Kudra, yaralı sayısının da 75 bin 190'a ulaştığını kaydetti.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kudra, hala enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğunu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığını vurguladı.

İşte dakika dakika İsrail ile Filistin arasında yaşananlar:

19:19 Filistin Kızılayı ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) koordinasyonuyla bugün Gazze Şeridi'nin kuzeyine gıda yüklü 10 tırın giriş yaptığı belirtildi.

19:11 Filistin topraklarındaki İsrail işgaline karşı direnişin sembolü haline gelen 30 Mart Filistin Toprak Günü'nün 48. yıl dönümü dolayısıyla Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da toplanan yüzlerce kişi, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırıları protesto etti.

18:47 İsveç'in başkenti Stockholm'de Gazze halkıyla dayanışma için Paskalya kutlamasını iptal eden yüzlerce kişi, Filistin'e destek gösterisi yaptı.

18:28 İsrail'in işgali altındaki Batı Şeria'da Filistinliler, 30 Mart Toprak Günü'nün 48. yılını 100 adet zeytin ağacı dikerek andı.

18:15 Filistinli gruplar, Gazze'de İsrail'in saldırıları sonrası uluslararası bir güç oluşturulmasının kabul edilemeyeceğini ve böyle bir gücün "işgalci" olarak kabul edilip ona göre muamele edileceğini belirtti.

17:43 Türkiye'nin, Gazze'ye ulaştırılması için gönderdiği 8'inci insani yardım gemisi, Mısır'ın El-Ariş limanına vardı.

16:50 Filistinliler, İsrail'in Gazze'ye devam eden saldırıları ve İsrail'in Filistin topraklarını işgaline karşı "Toprak Günü" yürüyüşü gerçekleştirdi.

16:36 Edirne'de öğrenim gören uluslararası öğrenciler, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında hayatını kaybeden çocuklar anısına fidan dikti.

16:36 Filistin, ulusal kimliğinin önemli parçalarından biri olarak bilinen 30 Mart Filistin Toprak Günü'nün 48. yılına, İsrail'in Batı Şeria ve Gazze'de topraklarına el koymasının yanı sıra Filistinlilere yönelik saldırılarıyla giriyor.

16:28 Fatih'te bir araya gelen bazı hekimler ve sağlık çalışanları, İsrail'in Gazze'deki soykırımına karşı sessiz yürüyüş gerçekleştirdi.

16:26 Sakarya'da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları kınandı.

16:19 Çorum'da Özgür-Der tarafından düzenlenen "Ramazan ayı boyunca Gazze için ayaktayız" etkinliğinde vatandaşlar, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına tepki gösterdi.

15:50 İsrail'in mart ayının başlarında evlerini hedef alan saldırısında 5 aylık ikizlerini ve eşini kaybeden Filistinli Ranya Ebu Anze, her anne gibi ramazanı ve bayramı ailesiyle birlikte geçirmek istediğini belirtti.

15:47 İsrail'in, 7 Ekim'deki "Aksa Tufanı" saldırısının ardından işgal altındaki Batı Şeria'da, 27 bin dönüm Filistin toprağına el koyduğu bildirildi.

15:41 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'de bulunan 9 bin hastanın tedavi için tahliye edilmesi gerektiğini bildirdi.

15:17 Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde düzenlediği saldırılar sonucu 32 bin 705 sivilin hayatını kaybettiğini, 75 bin 190 sivilin ise yaralandığını duyurdu. Bakanlık son 24 saatte 82 sivilin yaşamını yitirdiğini, 98 sivilin ise yaralandığını açıkladı.

15:14 Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, İsrail'in Gazze'ye 7 Ekim'den bu yana devam ettirdiği saldırıların biran önce sona erdirilmesinin ve halka acilen insani yardımların ulaştırılmasının insanlığın boynunun borcu olduğunu kaydetti.

15:03 İtalya'nın Pisa kentindeki Scuola Normale Akademisinin, İtalyan hükümetinden, İsrail ile 2024 yılı için öngörülen endüstriyel, teknik ve bilimsel işbirliklerini gözden geçirmesini talep ettiği bildirildi.

14:56 Erzurum'da görevli sağlık çalışanları, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla "sessiz yürüyüş"lerini 20 haftadır sürdürüyor.

Kent merkezindeki tarihi Lalapaşa Camisi'nin

14:48 Hollanda'da insan hakları örgütü 30 Mart Hareketi'nin temsilcisi avukat Harun Raza, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrailli yasa dışı yerleşimciler hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) suç duyurusunda bulundu.

14:43 Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, Ürdünlü mevkidaşı Eymen es-Safedi ve Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne'nin, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'ndeki gelişmeleri görüşeceği belirtildi.

14:28 Hamas Hareketi, İsrail'e karşı 7 Ekim'de başlatılan "Aksa Tufanı" saldırılarının Filistin halkının toprağını savunma sürecinin bir devamı olduğunu ve "işgalcilere karşı direniş ateşini yakmayı sürdüreceklerini" belirtti.

14:28 İsrail güçlerinin, Gazze'nin orta kesimindeki Bureyc, Zevayide belediyelerine ait binaları yerle bir ettiği belirtildi.

14:20 İsrail ordusunun gece boyu Gazze Şeridi'nin birçok bölgesine hava, kara ve denizden düzenlediği saldırılarda çok sayıda Filistinli hayatını kaybetti.

13:31 İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 32 bin 705'e çıktı.

12:48 Dünyanın dört bir yanından işgal altındaki Doğu Kudüs'e gelen ziyaretçiler, İsrail'in Gazze'ye saldırıları nedeniyle şehirde ve Mescid-i Aksa'daki atmosferin önceki yıllara kıyasla buruk olduğunu vurgulayarak, saldırıların bir an önce bitmesini temenni etti.

11:31 İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın Tubas kentine düzenlediği baskında, 2 Filistinliyi yaraladı.

11:00 Norveç, İsrail'i Uluslararası Adalet Divanının (UAD) hükmettiği ek tedbir kararlarına uymaya çağırdı.

10:37 ABD'de bağımsız Senatör Bernie Sanders, Başkan Joe Biden yönetiminin kamuoyuna duyurmadan, Gazze'deki saldırılarına devam eden İsrail'e silah satışına onay vermesine tepki gösterdi. Sanders, X sosyal medya hesabından, Washington Post gazetesinin İsrail'e silah satışına onay verilmesine ilişkin haberini paylaştı. "ABD, (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu'ya sivilleri bombalamayı bırakması için yalvarırken, aynı zamanda şehirleri yerle bir edecek binlerce bomba gönderemez." değerlendirmesinde bulunan Sanders, suç ortaklığına son verilmesi gerektiğini vurguladı. Senatör Sanders, bu durumun çok "tiksindirici" olduğunu belirterek, "İsrail'e daha fazla bomba yok." ifadesini kullandı.

10:31 Japonya'nın başkenti Tokyo'da, demir yolu ve metro trafiğinin ana bağlantı noktalarından Şincuku'da, İsrail'in Gazze'ye saldırıları protesto edildi.

04:54 Ürdün'de binlerce kişi, İsrail'in Amman Büyükelçiliği yakınlarında Gazze'ye destek gösterisi düzenledi.

04:46 Libya'nın batısındaki Misrata Limanı'ndan Gazze'ye 1200 tonun üzerinde insani yardım malzemesi taşıyan gemi yola çıktı.

03:42 Hamas ve İslami Cihad hareketleri, İsrail'le dolaylı herhangi bir müzakerenin başarılı olması için Gazze'de yerinden edilenlerin evlerine dönmeleri de dahil olmak üzere 4 şartın gerçekleşmesi gerektiğini belirtti.

01:41 Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in, Gazze Şeridi'nden hızla ve tamamen çekilmesi, Batı Şeria ve Kudüs'teki tüm tek taraflı eylemlerini durdurması gerektiğini belirtti.

01:15 İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın, Gazze'de çok uluslu güç oluşturulması konusunda ABD'de yaptığı görüşmelerde ilerleme kaydedildiği öne sürüldü.

00:30 Fas'ın 52 kentinde ramazanın üçüncü cumasında, Gazze ile dayanışma için gösteriler yapıldı.

00:28 ABD'nin California eyaletine bağlı San Francisco kentinde bir araya gelen göstericiler, İsrail'in Gazze saldırılarına karşı protesto düzenledi.

00:23 İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ile Arap ülkeleri ve kuruluşları, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) "soykırım davası"nda İsrail aleyhine yeni tedbirlere hükmetmesini memnuniyetle karşıladı.

00:00 ABD yönetiminin, kamuoyuna duyurmadan, Gazze'deki saldırılarına devam eden İsrail'e milyarlarca dolarlık yeni savaş uçağı ve binlerce yeni güdümsüz bomba sevkiyatına onay verdiği bildirildi.

- İSRAİL'İN GAZZE'Yİ İŞGALİNDE 7 EKİM SONRASI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 14 bin 280'i çocuk, 9 bin 340'ı kadın olmak üzere 32 bin 623 Filistinli öldürüldü, 75 bin 92 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 253'ü karadan işgal sürecinde olmak üzere 598 askerinin öldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım 2023'te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 454 Filistinli hayatını kaybetti.

Son verilere göre, İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023'ten beri devam eden çatışmalarda 261 Hizbullah mensubu, 53 Lübnanlı sivil, 12 Emel Hareketi, 13 Hamas, 14 İslami Cihad mensubu ile 7 İsrailli sivil ve 11 asker öldü.