17 Mayıs 2024 Cuma / 10 Zilkade 1445

İsrail'in 209 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 34 bin 396'ya çıktı

İsrail ordusunun 209 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde can kaybı son 24 saatte 28 artarak 34 bin 396'ya yükseldi.

2 Mayıs 2024 Perşembe 07:03 - Güncelleme:
İsrail'in 209 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 34 bin 396'ya çıktı

Soykırımcı İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine kara, hava ve denizden yürüttüğü saldırılar, ardında ölü ve yaralıların yanı sıra büyük yıkımlar bırakarak 209. gününde sürüyor.

GAZZE'DE CAN KAYBI 34 BİN 396'YA ÇIKTI

İsrail ordusunun 209 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde can kaybı son 24 saatte 28 artarak 34 bin 396'ya yükseldi.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.

İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 28 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 51 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 209 gündür Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 34 bin 396'ya, yaralı sayısının da 77 bin 816'ya yükseldiği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail askerlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.

İşte dakika dakika İsrail ile Filistin arasında yaşananlar:

20:01 İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda ölen sağlık personeli sayısı 496'ya ulaştı

19:11 İsrail hapishanelerinde biri doktor 2 Filistinli hayatını kaybetti

18:53 Heniyye: Hamas'tan bir heyet Gazze'de ateşkes görüşmelerini tamamlamak için Mısır'a gidecek

17:13 Fransa, yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin İsrail saldırıları altındaki Gazze'ye doğru yola çıkan insani yardım konvoylarına yönelik saldırılarını şiddetle kınadı.

17:12 Eski İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı emekli General Giora Eiland, "İsrail'in Gazze'ye yönelik başlattığı savaşın birkaç ay içinde biteceğini uman ABD'nin savaşın uzamasından sıkıldığını ve son bulmasını istediğini" söyledi.

16:57 Kuveytli aktivist Muhammed el-Kenderi, İsrail ordusunun 7 Nisan'da Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'tan çekilmeden önce Nasır Hastanesinde yaktığı bir ilaç deposunda meydana gelen hasarı ortaya çıkardı.

16:40 AK Parti Gençlik Kolları Üniversiteler Teşkilatı (ÜNİAK), Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa'nın çeşitli üniversitelerinde Filistin için yapılan protestolara destek vermek amacıyla 17 üniversitede eş zamanlı yürüyüşler gerçekleştirdi.

16:34 Güney Afrika Cumhuriyeti'nde yüzlerce işçi, Cape Town şehrinde Filistin ile dayanışma yürüyüşü düzenledi.

16:09 İsrail'in, 58'i yılbaşından bu yana olmak üzere 500 Filistinlinin naaşını alıkoymaya devam ettiği belirtildi.

15:48 İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne 27 Ekim 2023'te kara saldırılarını başlattıktan sonra alıkoyduğu 61 Filistinli ve bir cenazeyi serbest bıraktı.

15:47 Avrupa Yayın Birliği (EBU), İsveç'in Malmö kentinde 11 Mayıs'ta yapılacak Eurovision Şarkı Yarışması'nda davetlilerin Filistin bayrağı ile içeri alınmayacağını duyurdu.

15:40 Boğaziçi Üniversitesi İslam Araştırmaları Kulübü (BİSAK), İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki göstermek için ABD'de Filistin dayanışma gösterisi düzenleyen öğrencilere destek verdi.

15:25 İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin, Ürdün Kralı 2. Abdullah ile Roma'da Orta Doğu'daki gelişmeleri görüştüğü bildirildi.

15:13 Ürdünlü siyaset uzmanı Amir Beni Amir, İsrail'in ekim ayında Gazze Şeridi'ne başlattığı saldırıların, ülkede eylül ayında yapılacak parlamento seçimlerine "güçlü bir şekilde" yansımaları olacağı değerlendirmesinde bulundu.

14:31 Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Başkanlar Konseyi üyeleri ile Orta Doğu'daki gelişmeleri ele aldı.

14:25 Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin yakınları, Hamas ile ateşkes ve karşılıklı esir takası anlaşması için kritik saatler yaklaşırken "Ya esirler ya Refah. Hayatı seçin" yazılı pankart açarak Tel Aviv'de yol kapatma eylemi yaptı.

14:11 Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüştüğü bildirildi.

14:05 Irak'ın başkenti Bağdat'ta bulunan Bağdat Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenleri, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etti.

14:02 Gazze Şeridi'ndeki sağlık çalışanları, ABD ve Avrupa'daki üniversite öğrencilerinin gerçekleştirdiği Filistin'e destek eylemleri için teşekkür gösterisi düzenledi.

13:25 Hamas Hareketi Siyasi Büro Üyesi Usame el-Hamdan, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Refah bölgesine kara saldırısı düzenlemesi halinde esir takası müzakerelerinin biteceği uyarısında bulundu.

11:14 İsrail ordusunun 209 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde can kaybı son 24 saatte 28 artarak 34 bin 396'ya yükseldi.

11:13 İngiltere'deki Ulusal Gazeteciler Sendikasının (NUJ) Londra Dergi Kolu temsilcisi Gary McFarlane ile NUJ Serbest Haberciler Kolu yöneticisi ve Etik Konseyi üyesi Mariam Elsayeh ne Gazzeli gazeteciler ne de İsrailli ve yabancı gazeteciler için basın özgürlüğünün bulunduğunu söyledi.

11:10 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, Gazze'de uzun süreli sıcaklığın büyük sorun haline geleceği, sıcak havanın her türlü sağlık sorununu ağırlaştırdığı uyarısında bulundu.

11:02 Hamas Siyasi Büro üyesi Usame Hamdan, "Son ateşkes teklifine ilişkin tutumumuz olumsuz. Ancak görüşmeler hala devam ediyor" dedi.

10:58 ABD'li Bağımsız Senatör Bernie Sanders, ABD'deki üniversitelerde düzenlenen Filistin'e destek protestolarından ziyade İsrail'in Gazze'de devam ettirdiği saldırılar üzerine odaklanılması gerektiğini söyledi.

10:16 Eski ABD Başkanı Donald Trump, polisin New York şehrindeki Columbia Üniversitesinde öğrencilerin Filistin'e destek gösterilerine müdahalesinden övgüyle söz ederek, "İzlemesi güzel bir şeydi, New York'un en iyilerindendi." dedi.

10:13 ABD'de 57 Demokrat Partili Temsilciler Meclisi üyesi, ABD Başkanı Joe Biden'dan Refah kentine yönelik geniş çaplı kara saldırısı planından vazgeçirmek için İsrail'e yardımları kesmesini istedi.

09:36 Birleşmiş Milletler (BM) raporuna göre, İsrail'in 7 Ekim 2023'te başlattığı Gazze saldırıları 7. ayına yaklaşırken, Filistin'de yoksulluk oranı nüfusun yüzde 58,4'üne yükseldi ve 1,74 milyon kişi daha yoksullaştı.

09:04 ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile telefon görüşmesinde İsrail'in, Refah kentine beklenen kara saldırısı planını ele aldı.

03:47 Hamas, Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro'nun, Gazze'de Filistin halkına yönelik devam eden saldırıları nedeniyle İsrail ile diplomatik ilişkileri keseceğini duyurmasını memnuniyetle karşıladı.

03:12 Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yıldız, "Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusuna sarsılmaz desteğimizi teyit ediyoruz." dedi.

02:19 İsrail'in Gazze Şeridi'nin orta bölgesinde yer alan Nusayrat Mülteci Kampı'nın kuzeyindeki Muğraka bölgesi ile Zehra kentine yaptığı hava saldırısında, 7 Filistinli hayatını kaybetti.

00:10 ABD'nin New York eyaletindeki üniversite kampüslerinde, Filistin'e destek gösterileri her türlü müdahale ve kısıtlamaya rağmen devam ederken Fordham Üniversitesi, protestoların son adresi oldu.

00:06 ABD'nin başkenti Washington'da bulunan George Washington Üniversitesi (GWU) kampüsünde Filistin'e destek için çadır kampı kuran öğrencilerle, kampın polis tarafından kaldırılmasını isteyen Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi üyeleri arasında gerginlik yaşandı.

00:05 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın, İsrailli yetkililere, "Suudi Arabistan ile normalleşmenin de Gazze'deki ateşkese bağlı olduğunu" söylediği belirtildi.

- İSRAİL'İN GAZZE'Yİ İŞGALİNDE 7 EKİM SONRASI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 14 bin 685'i çocuk, 9 bin 670'i kadın olmak üzere 34 bin 568 Filistinli öldürüldü, 77 bin 765 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 264'ü karadan işgal sürecinde olmak üzere 608 askerinin öldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım 2023'te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 491 Filistinli hayatını kaybetti.