26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Sudan'dan ABD'nin Kudüs kararına karşı 'somut adım' çağrısı

Sudanlı siyasi partiler, İslam dünyasına ABD'nin Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti' olarak tanıması kararına karşı somut adımlar atma çağrısında bulundu.

AA8 Aralık 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Sudan'dan ABD'nin Kudüs kararına karşı 'somut adım' çağrısı

Sudan'da hükümette yer alan Halk Kongresi Partisi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma kararına karşı çıktığını duyurdu.

Partinin yazılı açıklamasında, Arap ve İslam dünyasına ABD'nin söz konusu kararı karşısında sorumluluğunu üstlenerek İslam ümmetinin kutsal mekanlarını koruyacak ve beklentilerini karşılayacak şekilde ipleri eline alma çağrısı yapıldı.

Açıklamada, İslam ülkelerinin hükümetlerinden ABD'nin bu kararına karşı güçlü bir tutum sergileme ve somut adımlar atmaları istendi.

Muhalif Sudan Kongre Partisinden yapılan açıklamada da Trump'ın kararına tepki gösterilerek, bunun uluslararası kanunları ihlal ettiği, Birleşmiş Milletler (BM) kararları ile çeliştiği kaydedildi.

Açıklamada, söz konusu karara karşı somut adımlar atılması gerektiği ifade edildi.

ABD Başkanı Donald Trump, düzenlediği basın toplantısında, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 1980 yılında İsrail'in Doğu Kudüs'ü ilhak ederek başkent ilan etmesini geçersiz sayan 478 sayılı kararına rağmen, "Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıma zamanı geldi." ifadesini kullanmıştı.

Trump, ayrıca Dışişleri Bakanlığına, ülkesinin Tel Aviv'deki büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması için hazırlıklara başlaması talimatı verdiğini açıklamıştı.

Söz konusu karar bölgesel ve uluslararası düzeyde büyük bir tepkiyle karşılanmıştı.