26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Tahliye koridoruna rejim bombardımanı

BMGK’nın Doğu Guta’da insani ateşkes ilanına uymayan Esad, Rusya’nın duyurduğu günde 5 saatlik çatışmasızlık anlaşmasını da deldi. Tahliye koridorunu bombalayan rejim, sivillerin ayrılmasına engel oldu.

28 Şubat 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Tahliye koridoruna rejim bombardımanı

Suriye’de Esad rejiminin hava saldırılarının hedefindeki Doğu Guta bölgesine insani yardım ulaştırılması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) başarısız ateşkes ilanı sonrası Rusya’nın duyurduğu günde 5 saatlik çatışmasızlık kararı da işe yaramadı. Her gün yerel saat ile 9.00 - 14.00 uygulanması planlanan ateşkesin ilk gününde rejim milisleri yaralı sivillerin tahliye koridorunu hedef aldı. Esad’ın ve ateşkesin garantörü Moskova yönetimi, bombardıman nedeniyle hiçbir Gutalının kentten ayrılamadığını bildirdi.

Muhaliflerin denetimindeki bölgede bulunan sivil savunma yetkilileri, Esad’a bağlı birliklerin 10.30 sularında Doğu Guta’daki sivil yerleşimlerden Duma, Beyt Sava ve Merc beldelerine toplarla saldırdığını kaydetti. 

SİVİLLER KAPANA KISILDI

El Arabi El Cedid’e bilgi veren muhalif yetkililer saldırı nedeniyle 5 sivilin hayatını kaybettiğini ifade etti. Hava saldırısı sonrası Haresta yakınlarında rejim milisleri ile muhalifler arasında çatışma çıktığını belirten yetkililer, Esad’a bağlı güçlerin geri çekilmek zorunda kaldığını duyurdu. Konu hakkında açıklama yapan Rus General Viktor Pankov sivillerin çatışmasızlık bölgesini terk etmesi için saat 9.00’da bir insani koridor açtıklarını vurgulayarak “Son gelişmeler sonrası hiçbir sivil bölgeyi terk edemedi” dedi. Rus haber ajansı Tass’a konuşan Pankov çatışmalardan muhalifleri sorumlu tutarken, Reuters’a demeç veren silahlı muhalif gruplar Moskova’nın suçlamalarını reddetti. Moskova merkezli Ria Novosti’ye bilgi veren Rus askeri kaynakları ise bölgeden ayrılmak isteyen her sivilin güvenliğinin sağlanacağını dile getirdi. 

‘ÖLÜM KALIM MESELESİ’

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke de ateşkesi kararının uygulanmasının ‘ölüm kalım meselesi’ olduğunu söyledi. Cenevre’deki basın toplantısında konuşan Laerke, Guta’ya yönelik bombardımanın durmadığını vurgulayarak, “BM’nin yardım konvoyları hazır. Yüzlerce kişinin tahliyesine ilişkin planlarımızı tamamladık. Harekete geçebilmemiz için bölgede güvenliğin sağlanması şart” ifadelerini kullandı.

Son 10 günde 586 ölü

 Muhaliflerin kontrolündeki Doğu Guta bölgesine yönelik hava saldırılarına, BMGK ve Rusya’nın ateşkes kararına rağmen, ara vermeyen Esad rejiminin katliamları sürüyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, son olarak Guta’daki tahliye koridorunu hedef alan rejimin son 10 günde toplam 586 sivili öldürdüğünü bildirdi. Dünya Sağlık Örgütü ise Guta’da tahliye bekleyen  bin hasta bulunduğunu duyurdu.

İNGİLTERE ESAD’I VURMAYA HAZIR

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Suriye’de kimyasal silah kullanımı ile ilgili kanıtları görmeleri durumunda Esad rejimine karşı düzenlenecek hava saldırılarını destekleyebileceklerini söyledi. BBC’ye konuşan Johnson, Londra yönetiminin Şam’a yönelik hava saldırılarında ABD öncülüğündeki koalisyona eşlik edebileceğini vurguladı ve “Eğer kanıtlayabilirsek ve Birleşik Krallık’ın faydalı olabileceği bir eylem planı teklifi gelirse bunu ciddi bir şekilde düşünürüz” dedi. Öte yandan, rejimin Doğu Guta saldırılarında kullandığı klor gazının incelenmesi için uluslararası kurumlar devreye girdi. Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü, bölgedeki saldırıları incelemeye başladıklarını ifade etti.    

Fransa’dan Rusya’ya: ‘Şam’ı durdurun’

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Moskova yönetiminden Suriye’de ateşkesin sağlanması için Esad’ı durdurmasını istedi. Rusya’nın başkenti Moskova’da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya gelen Le Drian, 5 saatlik çatışmasızlığın iyi bir adım olduğunu fakat işlemediğini söyledi. Muhalif grupların ateşkese uyduğuna dikkat çeken Fransız Bakan, rejimin yardım konvoyunun bölgeye girişine izin vermesi gerektiğini ifade etti. Le Drian sonrası konuşan Lavrov ise Şam’a yöneltilen suçlamaların incelenmesi gerektiğini vurguladı.