26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Taliban çökmüyor en güçlü döneminde

ABD’nin büyük paralar harcamasına rağmen başarılı olamadığı aksine Taliban’ı büyüttüğü Afganistan hakkında yanıltıcı bilgiler paylaştığı ortaya çıktı. NYT Afgan hükümeti en zayıf döneminde derken, Reuters Washington’ın savaş suçlarını deşifre edecek hakimlere yaptırım uygulanacağını yazdı. 

11 Eylül 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
Taliban çökmüyor en güçlü döneminde

ABD’li yetkililerin Afganistan’daki durum ve Taliban ile mücadele konusunda kamuoyunu yanıltıcı bilgiler verdiği ortaya çıktı. The New York Times gazetesini haberine göre, ABD’li yetkililer, 2001 yılından bu yana Afganistan’daki durumun ilerleyişine dair abartılı ve yanlış raporlar yayımladı. ABD’nin, Afgan hükümetinin ülkenin yüzde 56’sını kontrol altında tuttuğunu ileri sürdüğüne işaret edilen haberde, bunun aksine hükümetin sadece yüzde 29’luk bir kısmı kontrol ettiği kaydedildi. 

REKOR PARA HARCANDI

Afganistan’daki çatışmalarda 2 bin 200 ABD askerinin öldüğüne ve ABD’nin Talibanla mücadele ve ülkeyi yeniden inşa etmek için 840 milyar dolar harcadığına işaret edilen haberde, bu rakamın İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Avrupa’nın yeniden inşası için Marshall Planı çerçevesinde harcanan rakamdan daha fazla olduğu vurgulandı. 

Washington yönetiminin Afganistan konusunda kamuoyunu yanıltmasının en birincil sebebi olarak harcanan paranın ABD’lilerin tepkisini çektiği, bu nedenle de ABD hükümetinin Taliban’ın yenildiği şeklinde bir tablo çizdiği gösterildi. Ayrıca halka yansıtılanın aksine, 2017’den bu yana Taliban’ın ABD’nin işgalinden beri en fazla Afgan toprağını elinde tuttuğu belirtildi. 

SUÇLAR DA GİZLENDİ

ABD’nin sadece savaşın ilerleyişi konusunda değil, Afganistan’daki yaşam koşulları konusunda da yanlış bilgiler paylaştığı anlaşıldı. ABD hükümetinin 2010’da yayımladığı bir raporda, Afganların ortalama yaşam süresinin 63 olduğunun belirtildiğine dikkati çeken NYT, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 2009’daki raporunda bu ülkede ortalama yaşam süresini 48 olarak verdiği ve küçük yaştaki çocukların ölüm oranının da yüksek olduğu bilgisini paylaştı. ABD Başkan Donald Trump yönetimine Mart 2018’de katılan Ulusal Güvenlik Danışması John Bolton’un Washington’da yapacağı konuşmanın metnine ulaşan Reuters haber ajansı da Afganistan konusunda uluslararası kurumlara baskı yapılacağını iddia etti. 

KANITLAR UCM’DE

Afganistan’da savaş suçu işlendiği iddiasıyla Amerikalı askerler aleyhine soruşturma açılması durumunda ABD Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) hakimlerine yaptırım uygulayacak. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı  Bolton “ABD vatandaşlarını ve müttefiklerini bu gayri meşru mahkemenin haksız soruşturmalarından korumak için gerekli her türlü aracı kullanacak” diyerek UCM’yi tehdit etti. UCM Savcısı Fatou Bensouda, geçen yıl CIA ile ABD askerleri aleyhine kanıtlara ulaştıklarını açıklamıştı.

İsrail’e dava açacak hakimlere yaptırım tehdidi

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Uluuslararası ceza Mahkemesi (UCM) ile işbirliği içinde olmayacaklarını açıkladı. Bolton, Washington merkezli ‘Federalist Toplum’ isimli sivil toplum kuruluşuna UCM hakkında açıklamalar yaptı. Bolton, “11 Eylül’ün arefesi bugün ve ABD Başkanı adına şu mesajı vermek isterim ki ne pahasına olursa olsun kendi halkımızı ve müttefiklerimizi bu adil olmayan ve yasa dışı olan mahkemenin kararlarına karşı koruyacağız” dedi. Bolton, şöyle devam etti: ABD- UCM ile işbirliği yapmayacaktır. UCM’ye destek olmayacağız. İçinde yer almayacağız. UCM’yi kendi içerisinde ölmesi için bırakacağız.  Nasıl olsa aldığı kararlarla UCM bizim için zaten ölüdür.”

FKÖ OFİSİ KAPATILDI

Bolton’un UCM açıklamalarından saatler önce  ABD Dışişleri Bakanlığı “Yönetim FKÖ’nün Washington ofisini kapatma kararı aldı” açıklamasını yaptı. FKÖ Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Saib Ureykat, “Bu, Trump yönetiminin barışa attığı yeni bir tokattan çok daha fazlası. UCM’ye şantaj yapılıyor” dedi.