27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Filistin Dışişleri Bakanlığı: İsrail duyuru yapmadan Refah'a saldırı başlattı

Soykırımcı İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik başlattığı havadan, denizden ve karadan saldırılar 165 gündür aralıksız devam ediyor. Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine 'herhangi bir duyuru yapmadan ve kimseden izin beklemeden' saldırı başlattığını açıkladı.

İSMAİL ÖZTEKİN19 Mart 2024 Salı 07:13 - Güncelleme:
Filistin Dışişleri Bakanlığı: İsrail duyuru yapmadan Refah'a saldırı başlattı

İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine kara, hava ve denizden yürüttüğü saldırılar, ardında ölü ve yaralıların yanı sıra büyük yıkımlar bırakarak 165. gününde sürüyor.

FİLİSTİN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: İSRAİL DUYURU YAPMADAN REFAH'A SALDIRI BAŞLATTI

Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine "herhangi bir duyuru yapmadan ve kimseden izin beklemeden" saldırı başlattığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyinden ve merkezinden milyonlarca yerinden edilmiş insanın bulunduğu kentin işgal edilmemesine ilişkin uluslararası uyarılara aldırış etmeden Refah kentine düzenlediği kanlı hava saldırıları ile sistematik yıkıcı operasyonlarını şiddetle kınıyor." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, İsrail'in dün akşam itibariyle Refah'a yıkıcı bir hava saldırısı başlattığı ve çok sayıda Filistinlinin hayatını kaybettiğine dikkat çekilerek, "İsrail, Refah kentine yönelik saldırısını başlattı ve uluslararası tepkilerden kaçınmak için bunu duyurmadı ve kimsenin iznini de beklemedi." denildi.

İsrail'in Refah kentine sığınmış bir milyondan fazla insanın hayatını hiçe saydığı ve uluslararası çağrıları hafife aldığı vurgulanan açıklamada, bu saldırıların ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Suudi Arabistan ve Mısır'a düzenleyeceği ziyaretle aynı zamana denk geldiğine işaret edildi.

İsrail savaş uçaklarının, dün gece Refah kentinin çeşitli bölgelerine düzenlediği hava saldırılarında aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 14 Filistinli hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden 15 Mart'ta yapılan açıklamada, Netanyahu'nun Refah kentinin güneyine muhtemel bir askeri operasyon planını onayladığı duyurulmuştu.

İşte dakika dakika İsrail ile Filistin arasında yaşananlar:

23:27 İsrail'in Gazze'de insani yardımlara eşlik edenlere saldırısında 23 Filistinli hayatını kaybetti

23:26 Trump'ın damadı ve eski dış politika danışmanı Jared Kushner, İsrail'in Gazze ve Refah'taki sivilleri, Necef Çölü bölgesine göndermesi gerektiğini söyledi.

23:24 Hamas lideri Heniyye, İsrail'i Katar'daki müzakereleri baltalamakla suçladı

23:04 Beyaz Saray: Gazze'deki yakın kıtlık tehlikesinden derin endişe duyuyoruz

23:02 Gazze'de görev yapan doktor Maynard: "Gazze'de olanlar soykırımın her maddesini karşılıyor"

22:37 Beyaz Saray, Gazze Şeridi'nin Refah bölgesindeki son durumu ve alternatif planlamalarla ilgili görüşmeler amacıyla İsrail heyetinin, gelecek haftanın başında ABD'ye gelmesinin beklendiğini açıkladı.

22:33 ABD Dışişleri Bakanlığı, Başkan Joe Biden ile görüşmesinin ardından Refah'a "kara operasyonu" planlarının halen sürdüğünü açıklayan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yaklaşımına katılmadıklarını ve kente yönelik "askeri operasyonun" felaket olacağını belirtti.

20:23 İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, İsrail'in yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Gazze Şeridi'nin Refah bölgesine yönelik kara saldırısına karşı olduklarını söyledi.

19:55 BM: Gazze'de yardım dağıtımına ilişkin kısıtlamalar sürüyor

17:09 İsrail, esir takasında serbest bıraktığı 11 Filistinliyi yeniden gözaltına aldı

17:07 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'ndeki saldırılardan kaçan yaklaşık 1,5 milyon kişinin sığındığı güneydeki Refah kentine yönelik beklenen operasyonu engellemek için İsrail'deki hiziplerin ABD ile işbirliği yaptığını öne sürdü

16:40 İsrail ordusunun Şifa Hastanesi'ne düzenlediği baskında 50 Filistinli hayatını kaybetti

16:27 Çin, Gazze'ye saldırıların başlamasından bu yana ilk kez Hamas'la temasta bulundu

16:20 Hamas, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Şifa Hastanesi'ne ve çevresine düzenlediği saldırıları "askeri başarısızlıklarını örtbas etme girişimi" olarak nitelendirdi.

16:17 Gazze Şeridi'nde binlerce hasta ve yaralının bulunduğu Şifa Hastanesi'ni basan İsrail ordusunun, hastanenin bulunduğu Rimal Mahallesi'nde de iki gündür saldırılarını sürdürdüğü belirtildi.

16:12 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, milletvekillerine ABD'nin tepkisine rağmen Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin sığındığı Refah'a kara saldırısı başlatacaklarını söylediği belirtildi.

16:00 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, meslektaşlarının, Gazze'de yenidoğanların "düşük doğum ağırlığı" nedeniyle hayatını kaybettiğine tanık olduğunu bildirdi.

14:57 Dünya çapındaki açlık ve kıtlık vakaları üzerine araştırma yapan Alex De Waal, İsrail'in Gazze Şeridi'nde yol açtığı türde bir kitlesel açlıkla "daha önce hiç karşılaşmadığına" işaret ederek, "(Kitlesel açlık) Başka hiçbir yerde bu hızda yaşanmadı." dedi.

14:52 İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Şifa Hastanesi'nin yakınındaki bir eve düzenlediği hava saldırısında çok sayıda Filistinlinin öldüğü ve yaralandığı bildirildi.

14:34 İngiltere merkezli bağımsız araştırma grubu: İsrail Gazze'de soykırım kampanyası yürütüyor

14:22 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, gıda kaynakları hızla tükenen ve halkın açlıkla mücadele ettiği Gazze'deki duruma ilişkin "Gazze'deki nüfusun tamamı, ciddi gıda güvensizliği ile karşı karşıya." dedi

14:18 Avustralya'da yapılan ankette, Müslümanların, İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'ye dair tutumu nedeniyle İşçi Partisi hükümetine "sırtını döndüğü" tespit edildi

14:06 İsrailli Bakan, ABD'den gelen itirazlara rağmen Refah'a kara saldırısından "başka seçenek olmadığını" savundu

13:51 BM: Gazze'de kıtlık ve açlık nedeniyle ölümler, İsrail'in insani yardım ve ticari ürün girişi ile dağıtımına yönelik kapsamlı kısıtlamalar nedeniyle yaşanıyor.

13:18 Fransa'da muhalif milletvekili Thomas Portes, İsrail ordusunda görev alan Fransız asıllı askerlere "göz yuman" ülkesinin İsrail'in saldırılarının devam ettiği Gazze'deki "soykırıma" suç ortağı olduğunu belirtti.

12:51 Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine "herhangi bir duyuru yapmadan ve kimseden izin beklemeden" saldırı başlattığını açıkladı.

11:14 Yahudi yerleşimciler, işgal altındaki Batı Şeria sakini Filistinli 5 Bedevi aileyi yaşadıkları topraklardan ayrılmaya zorluyor.

11:06 ABD'nin en büyük Müslüman sivil özgürlükler örgütü Amerikan İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) hukukçularından Dina Chehata, İsrail'in 7 Ekim'de Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından FBI'ın ülkedeki Filistinliler başta olmak üzere Müslümanları takibini artırdığını belirtti.

11:04 Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Başkanı Mirjana Spoljaric Egger, Gazze'deki durumun tarif edilemeyecek kadar kötü olduğunu belirterek, İsrail'in işgalci devlet olarak Gazze'deki nüfusa hizmet sağlama, bunu yapmaması halinde ise insani yardımların girişine izin verme yükümlülüğü bulunduğunu söyledi.

10:34 İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli noktalarına düzenlediği baskınlarda 1'i gazeteci çok sayıda Filistinliyi gözaltına aldı.

10:31 Birleşmiş Milletler (BM) Gazze'de 1.1 milyon insanın gıda kaynaklarının tamamen tükendiğini ve bölgenin kısa bir zaman içerisinde en yüksek seviye kıtlıkla karşı karşıya kalacağını açıkladı.

09:57 Eski İsrail Başbakanı Ehud Olmert, ABD Senatosu Çoğunluk lideri Chuck Schumer'in, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 7 Ekim'den sonraki süreci kötü yönettiğini belirterek ülkede seçim çağrısı yapmasına destek verdi.

05:02 ABD Başkanı Joe Biden, telefonda görüştüğü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya, İsrail'in Refah'a yönelik "kapsamlı bir kara operasyonu" düzenlemesi konusundaki "derin endişelerini" dile getirdi.

03:18 İsrail savaş uçaklarının, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ın çeşitli bölgelerine düzenlediği hava saldırılarında aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 14 Filistinli öldü, çok sayıda kişi yaralandı.

02:52 İsrail basını, Tel Aviv ile Hamas arasında esir takası anlaşmasına varılmasına yönelik müzakerelerin İsrail heyetinin Katar'a ulaşmasıyla resmen başladığını duyurdu.

01:07 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze'de ateşkes çabalarının devam ettiğini belirterek, "Burada bu çabalar devam ederken (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu'nun kendi geleceğini kurtarma adına bu işi bir şova çevirmesi kabul edilemez durum." dedi.

00:36 Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Genel Sekreteri Christopher Lockyear, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine kara saldırısının felaket olacağını ve buna izin verilmemesi gerektiğini bildirdi.

00:32 Fransa'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nicolas de Riviere, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) artık daha fazla gecikmemesi, Gazze için "hemen, 24-48 saat" içinde harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

00:29 Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa Yoko, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) verilen fonları askıya alma kararını gözden geçirdiklerini, ajansa yönelik iddialara ilişkin raporun açıklanmasını beklediklerini belirtti.

00:22 İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki En-Nuseyrat Mülteci Kampı'nda bir evi bombalaması sonucu çok sayıda Filistinli hayatını kaybetti.

00:13 İsrail güçleri, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Şifa Hastanesi'nde alıkoyduğu bazı gazetecileri 12 saatin ardından serbest bıraktı.

- İSRAİL'İN GAZZE'Yİ İŞGALİNDE 7 EKİM SONRASI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 13 bin 500'ü çocuk, 9 bini kadın olmak üzere 31 bin 726 Filistinli yaşamını yitirdi, 73 bin 792 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 251'i karadan işgal sürecinde olmak üzere 593 askerinin öldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım 2023'te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 434 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ve Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana sınırda yaşanan çatışmalarda 232 Hizbullah mensubu, 51 Lübnanlı sivil, 11 Emel Hareketi, 12 Hamas ve 12 İslami Cihad mensubu ile 6 İsrailli sivil ve 11 asker öldü.