26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Trump ırkçılara terörist diyemedi

Virginia eyaleti iç savaş günlerinden kalma bir gün yaşadı. Nazi bayraklı ırkçı göstericiler karşıt göstericilerle birbirine girdi, bir araç göstericilerin arasına daldı, bir helikopter düştü… Olaylarda 3 kişi öldü. Yaşananlardan sonra ABD Başkanı Trump’ın ‘terör’ ifadesini kullanamaması dikkat çekti.

14 Ağustos 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Trump ırkçılara terörist diyemedi

ABD önceki gün yüzyıllar önce yaşanmış iç savaş günlerinden kalma çatışma ve ölümlerle dolu bir gün yaşadı. Olaylar, İç Savaşı sırasında Konfederasyon ordusunun komutanı olan General Robert E. Lee’nin kentteki heykelinin kaldırılması planına karşı çıkan ırkçı göstericilerin şehirde toplanmasıyla başladı. Ellerinde Nazi ve Konfederasyon bayrakları taşıyan; silahlı milislerin de eşlik ettiği göstericilerin alanına karşıt grupların da gelmesi üzerine şehirde gerilim yükseldi ve iki grup arasında çatışmalar yaşandı. Charlottesville Belediyesi ilerleyen saatlerde OHAL ilan edip, Kent Konseyi polise gereklilik halinde sokağa çıkma yasağı uygulama yetkisi verse de geç kalındı: 20 yaşındaki ırkçı gösterici James Alex Fields, aracıyla karşıt göstericilerin arasına daldı. Amatör kameralara da yansıyan saldırıda 32 yaşındaki Heather Heyer adlı kadın hayatını kaybederken, bazıları ağır 20 kişi yaralandı. Bu olaydan birkaç saat sonra da grupların protestolarını izlemekle görevli bir polis helikopteri bir golf sahası yakınında düştü. Olayda iki polis öldü. Helikopterin düşüş sebebinin kentte yaşanan olaylarla bağlantısı incelemeye alınırken, polis drone taşıyan ırkçı bir göstericiyi aramaya başladı.

AŞIRILARA MÜSAMAHA

Charlotesville’de yaşanan olaylar sırasında önce Twitter hesabından açıklama yapan ardından da basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Donald Trump’ın ifadeleri ‘Irkçılara tolerans mı gösteriliyor?’ şüphesini tekrardan Beyaz Saray’ın patronunun üzerine çekti. Trump önce Twitter’dan “Hepimiz bir arada olmalıyız ve nefreti kınamalıyız. ABD’de bu tür şiddet olaylarına yer yoktur. Bir olmalıyız” mesajını paylaştı. Ardından basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı, “Yaşanan bu çok yönlü şiddet, nefret olaylarını en sert dille kınıyoruz, çok kötü” ifadelerini kullandı ve sorunun aslında eskiye dayandığını vurguladı. Aralarında Cumhuriyetçi Partililerin de bulunduğu birçok kişi Trump’ın açıklamasında yaşanlardan aşırı sağcıların açık bir şekilde sorumlu tutmuş olmamasını eleştirdi. Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio “Başkan’ın Charlottesville’deki olayları oldukları şekilde yani beyaz ırkçı terör olarak tanımlaması çok önemli” şeklinde konuştu. ABD’deki en büyük Müslüman sivil haklar savunucusu kuruluş CAIR de yaptığı açıklamada olayların açık bir terör vakası olduğunun altını çizdi. ABD’de geçen yıl ‘Kont-terör programı’nı sadece ‘Radikal İslam’la Mücadele’ye çeviren kararlar alınmış, ‘terör’ tanımından ve takipten kurtulan aşırılıkçı diğer grupların gelişmesinin ve birleşmesinin önü açılmıştı.

‘DEFOLUN BURADAN’

Virginia Valisi Terry McAuliffe de yaşananların ardından yaptığı açıklamada, “Ulusumuz için çok acı bir gün” ifadesine yer verdi. Beyaz ırkçıların ve nazilerin kentte nefret, düşmanlık ve şiddet yaydığını ifade eden McAuliffe, bunların ABD’nin temel değerlerine ihanet anlamına geldiğini ve müsamaha gösterilmemesi gerektiğini söyledi. Vali son olarak “Burada istenmiyorsunuz. Defolun ve geri dönmeyin, giderken kininizi ve bağnazlığınızı da beraber götürün” sözleriyle de tepkisini dile getirdi. McAuliffe, General Robert E. Lee’nin Charlottesville’deki heykelinin kaldırılmasını protesto etmek isteyen ırkçı grupların gösterisini başlama saatine kısa bir süre kala güvenlik gerekçesiyle iptal etmişti.

OLAY HEYKEL

Charlottesville şehrinde ırkçı göstericiler, Amerikan İç Savaşı sırasında Konfederasyon ordusunun komutanı olan General Robert E. Lee›nin kentteki heykelinin kaldırılması planına karşı şehirde toplanmaya başlamıştı.