19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Zimbabve'deki darbenin arkasından Çin çıktı

Zimbabve’de Mugabe’nin 37 yıllık iktidarına nokta koyan darbenin arkasından Çin çıktı. Darbeci General Constantino Chiwenga geçen hafta Pekin’de görüşmeler yaparak darbeye onay aradı. Pekin yönetimi, Mugabe ile Soğuk Savaş yıllarına giden sıkı dostluğuna rağmen göreve iadesini de talep etmedi. Zimbabve’nin en büyük ticari ortağı olan Çin, ülkedeki yatırımlarını koruyor.

17 Kasım 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Zimbabve'deki darbenin arkasından Çin çıktı

Yenişafak'ta yer alan habere göre; Zimbabve’de Devlet Başkanı Robert Mugabe’nin 37 yıllık iktidarına nokta koyan darbenin arkasından Çin çıktı. Darbeci General Constantino Chiwenga’nın geçen hafta Pekin’de görüşmeler yaparak darbeye onay aradığı öğrenildi. 1960’larda Çin’de askeri eğitim alan Mnangagwa’nın Pekin’deki üst düzey generaller ile yakın bağları bulunuyor. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang ise suçlamaları reddederek Chiwenga’nın ziyaretinin “Olağan bir askeri temas” olduğunu ileri sürdü. Pekin yönetimi, Mugabe ile Soğuk Savaş yıllarına giden sıkı dostluğuna rağmen göreve iadesini de talep etmedi. Sözcü Geng Shuang, Zimbabve’nin iç sorunuyla uygun bir şekilde başa çıkmasını umduğunu belirterek barışçıl ve istikrarlı bir gelişmenin sağlanmasını umduklarını kaydetti. Bu arada Çin, Mugabe’ye 2015’te Çin’in Nobel’i olarak bilinen ‘Konfüçyüs Barış Ödülü’ vermişti.

ÇİN YATIRIMLARININ DERDİNDE

Afrika’nın en büyük ticari ortağı olan Çin, Zimbabve’deki büyük yatırımlarını siyasi çatışma riskinden koruyor. Çin, 2000-2012 arasında Zimbabve’de iletişim, inşaat, enerji ve tarım alanlarında 128 projeye yatırım yaptı. Ülke, Pekin’in en çok yatırım yaptığı ülkeler sıralamasında üçüncü sırada yer alarak sadece 2013’te 600 milyon dolar yatırım aldı. Zimbabve’nin en büyük ticari ortağı olan Çin, 2015’te ülke ihracatının yüzde 28’ni tek başına satın aldı.

DEVRİK MUGABE DİRENİŞTE

İktidarı ele geçiren askerler dünyayı bunun bir darbe olmadığına, “güç kullanarak yapılan bir görev değişimi” olduğuna ikna etmeye çalışıyor. Zimbabve’nin devrik lideri Mugabe ise ev hapsinde darbeye direniyor. Zimbabve ordusu, sekiz seçim kazanan 94 yaşındaki Mugabe ve eşinin gözaltında tutulduğunu belirterek, Mugabe’nin çevresindeki “suçluların” da yakalanması için harekete geçtiklerini açıkladı. Askeri müdahalenin ardından başkent Harare’de okullarda eğitime ara verilirken dükkanlar da kepenk kapattı.

KOLTUĞUNA YARDIMCISI OTURDU

Zimbabve ordusu, Mugabe’nin yardımcısı Emmerson Mnangagwa’yı da Geçici Devlet Başkanı olarak atadı. Mugabe, uzun süredir yardımcılığını yapan 75 yaşındaki Mnangagwa’nın görevine geçen hafta son vermişti. Bu gelişme, ülkedeki generalleri öfkelendirerek ülkede darbeye kadar varan gelişmelerin yolunu açtı.

Ordunun desteklediği Mnangagwa ve Genelkurmay Başkanı Constantino Chiwenga, devlet başkanlığı görevini kocasından devralmayı umut eden 52 yaşındaki First Lady Grace Mugabe’ye karşı çıkıyordu.