26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Aktaş’tan bu yaz bekeret akacak

İzmir›in Ödemiş İlçesi’nde 15 bin 800 dekar araziye can suyu verecek Aktaş Barajı ilk sulama sezonuna hazırlanıyor. Dev proje, üreticiye yılda ortalama 13 milyon 200 bin TL ek gelir sağlayacak.

20 Mayıs 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Aktaş’tan bu yaz bekeret akacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan Aktaş Barajı, üreticiye bu yaz umut olacak. Yaklaşık 6 milyon metreküp su biriken barajın son durumunu yerinde inceleyen DSİ 2. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, Ödemişli çiftçileri sevindiren haberi verdi. 15 bin 800 dekar arazinin bu yaz modern sulama ile tanışacağını belirten Eker, “Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türkiye’nin en verimli ovalarından olan Küçük Menderes havzasına ayrı bir önem veriyor. Tarlalara bu yaz Aktaş Barajı’ndan su verilmesi yönündeki talimatını daha Kasım ayında verdi. Biz de çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürüyoruz. 2018 sulama sezonunda barajda biriken suyu çiftçimizin kullanımına açmayı hedefliyoruz” dedi. Sulama şebekesi ile baraj inşaatının tamamen bittiğini açıklayan Eker, iki projenin birleştirilmesi aşamasında olduklarını söyledi. Yapımı devam eden vana odası inşaatını yerinde inceleyen Eker “ İnşaat çalışmaları bitmese bile basınç kırıcıları devreye sokarak, barajdan direk sulama şebekesine su vermeyi planlıyoruz. Amacımız Aktaş Barajı’nı bir an evvel devreye sokarak çiftçimizin yüzünü güldürebilmek. Bu yaz Aktaş’tan tarlalara bereket akacak” diye konuştu.

105 METRE YÜKSEKLİĞİNDE

Ödemiş’in Karaköy Beldesi yakınlarındaki Aktaş Çayı üzerine kurulan barajın gövdesi kil çekirdekli yarı geçirimli dolgu tipinde inşa edildi. 2013 yılında başlanan gövde inşaatı kapsamında 4.79 milyon metreküplük dolgu yapıldı. Temelden yüksekliği 105 metre olan barajda 44.38 milyon metreküp su depolanabilecek. Aktaş Barajı Ödemiş İlçesi’ne bağlı İlkkurşun, Bülbüldere, Yusufdere, Sekiköy ve Yeniköy mahalleleri ile Kayaköy Beldesi’ndeki toplam 15 bin 800 dekar araziyi modern sulama ile tanıştıracak.

ÇİFTÇİ DAHA FAZLA KAZANACAK

Dekar başına 959 liralık ek gelir artışı sağlayacak dev proje bölge insanının kaderini değiştirecek. Tarlalarda ortalama yüzde 40-60 arası verim artışı sağlaması beklenen Aktaş Barajı ve Sulaması, çiftçiye bir tarladan ikinci hatta üçüncü ürün alma şansı sağlayacak. Bölgedeki ürün çeşitliliğini artıracak proje, yer altı sularının aşırı kullanımının da önüne geçecek. Aktaş Barajı ve Sulaması’nın, 2018 yılı rakamlarıyla her yıl 13.2 milyon TL katkı sağlaması beklenirken, bin 350 kişiye de ek istihdam imkanı sağlayacak.