11 Mayıs 2024 Cumartesi / 4 Zilkade 1445

‘Göçü fırsata çevirelim’

İzmir Gelişim Vakfı (İGV) Başkanı Şener Bayyurt, İstanbul’dan İzmir’e doğru olan göçün doğru yönetilmesi halinde bunun fırsata çevrilebileceğini söyledi.

20 Mayıs 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
‘Göçü fırsata çevirelim’

Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nde konuşan Bayyurt, “Ancak göçü doğru yönetemezsek o zaman kriz kapımızda” dedi. Bayyurt, İzmir’in çok acil şekilde göç yönetim modeli oluşturması gerektiğini dile getirdi. İGV Başkanı Bayyurt, sadece geçen yıl İzmir›e 26 bin kişinin göç ettiğini, bunlardan 18 bininin ise İstanbul›dan geldiğini hatırlattı. Son dönemde İzmir›e olan bu göç akınının, eskilerinden farklı olduğuna dikkati çeken Bayyurt, “Geçmişte göç taşradan büyükşehirlereydi. Taşra göçü, çaresizlik sonucu oluşmuştu. Gelenlerin maddi imkanları kısıtlıydı. Köprüleri yakarak, sırtlarında yataklarıyla geliyorlardı. İzmir’den tekrar memleketine geri dönmeleri mümkün değildi. Burada fedakârlığa hazırdılar. Bu kitlenin hayat pahalılığına karşı duyarlılığı vardı ve iş, eğitim, barınma temel konularıydı” diye konuştu. 

TALEPLER DE ARTTI 

Göçle birlikte bu temel konulara yönelik talebin hızla arttığını, konut ihtiyacının giderek yükseldiğini ve bu durumun da rant sağlamak isteyen tarafların iştahını kabarttığını belirten Şener Bayyurt, sürecin yönetilememesi nedeniyle de kentte sosyal, kültürel fiziki hasarlar oluştuğunu söyledi. Gelinen noktada kentsel dönüşümün bir ihtiyaç ve zorunluluk olarak ortaya çıktığını ifade eden Bayyurt, bu süreçte İzmir’in ikinci göç dalgasıyla karşı karşıya olduğunu vurguladı. Şener Bayyurt, bu göçün de İstanbul kaynaklı olduğunu dile getirdi. İzmir’in göçün etkilerinden olumlu yönde etkilenmesi için hazırlık yapması ve göçü fırsata çevirmesi gerektiğini söyleyen Bayyurt, “Göç, tüm bu bilgiler ışığında hem fırsat hem tehdit. Göçün çok iyi yönetilmesi lazım. Her gelen misafire ihtiyacımız var” dedi.