26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

İTO’dan Kordon ve İzmir’e yakışır bina

İTO Başkanı Demirtaş, yeni hizmet binası inşaatının son aşamaya geldiğini belirterek, “100 yıl önce aynı yerde bulunan Sporting Club’ü de cephesinde yaşattığımız, yeşil ve akıllı bir hizmet binası yapıyoruz. Kordon’a ve İzmir’e yakışacak bina olacak” dedi. 

13 Ağustos 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
İTO’dan Kordon ve İzmir’e yakışır bina

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, düzenlediği basın toplantısı ile 1. Kordon’da inşaatı devam eden yeni hizmet binası hakkında bilgi verdi. 

Yönetim Kurul Üyeleri ile Oda Mülkleri Bakım, Değerlendirme Ve Tadilat Komisyonu üyelerinin de katıldığı basın toplantısında Demirtaş,  1885 yılında kurulan ilk binanın 1. Kordon’da yer aldığını belirterek, 1922 yılındaki büyük İzmir yangınında bu binanın yanması nedeniyle geçici olarak bir süre Halimağa Çarşısı’nda faaliyet gösterdiklerini söyledi. Demirtaş, “İTO kurulduğundan bu yana hep Kordon’da faaliyet göstermiştir. Binamızın yanmasından sonra aynı noktada yeni bir bina yaptık. 1987 yılında bu bina yetmeyince büyütüp yeni binamızı yaptık. 2001 yılında ise ana binamızın karşısındaki Balkaner İşhanı’nı satın aldık. Ama bugün mevcut iki binamız da yetmediği gibi üyelerimize daha konforlu bir ortamda hizmet vermek istiyoruz” dedi.

TEMEL BİR YIL ÖNCE ATILDI

2013 yılında bu nedenle yeni hizmet binası yapma kararı aldıklarında ilk olarak üyeler arasında binanın yeri için bir anket yaptıklarını belirten Demirtaş, Oda üyelerinin de mülkiyeti İTO’ya ait olan 1. Kordon’daki iş merkezinin bulunduğu alanı seçtiklerini söyledi. 24 Eylül 2014 Oda Meclisi’ndeki kabulün ardından, bir yandan iş merkezini yıkarken diğer yandan da bina çalışmalarına başladıklarını belirten Demirtaş, mimari proje olarak başvuran 30 proje arasından “Ayyapı İnşaat – Mimar D. Turgut Çıkış ile Ahmet Sayar’ın projesini seçtik” dedi.

Üstyapı ihalesini ise 44 milyon 398 bin lira ila KSC Yapı’nın kazandığını aktaran Demirtaş, Teka Temel firması iksa işleri ve hafriyat çalışmasını bitirmesinin ardından da 7 Ekim 2016’da da İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da katıldığı bir törenle temel atmanın gerçekleştirildiğini söyledi. Demirtaş, “İlk proje aşamasından itibaren tüm proje ve şartnameleri web sayfamızda yayınlıyoruz. İnşaat ile ilgili yapılan tüm harcamalar da Odamızın web sayfasında yer alıyor. Yani son meclis toplantımızdaki gibi projeler, planlar verilmedi ifadesi gerçeği yansıtmıyor” dedi.

AKILLI VE YEŞİL BİNA

Son teknoloji sistemlerin kullanılacağı binada otomasyona bağlı cephe sistemi ile gün ışığından kontrollü bir şekilde yararlanılacağını belirten Demirtaş, “Binamızın ana girişinde yer alan galeri boşluğunda dikey bitkilendirme peyzaj çalışması yapılacak. Yeni hizmet binamıza yeşil bina sertifikası alınması için çalışmalar projelendirme aşamasında başladık ve sertifika başvurusunu yaptık. Yani tarihini üzerinde taşıyan, akıllı ve yeşil bir bina yapıyoruz. Kordon’a ve İzmir’e yakışacak bir bina olacak” dedi. Binamızın 3 katını da kiralıyoruz ki böylece Odamıza da daimi bir gelir elde etmiş olacağız. İnşaatımız hızla ilerliyor. Yapılacak diğer işlerle yeni binamızın toplam maliyeti 75 milyon lirayı bulacak. Bunun tamamını da kendi öz kaynaklarımız ile karşılıyoruz. Yeni binamız, tarihi ve teknolojiyi birleştiren, yeşil ve akıllı bina olacak. Hedefimiz 29 Ekim’de binamızın açılışını sizlerle gerçekleştirmek” diye konuştu.