10 Mayıs 2024 Cuma / 3 Zilkade 1445

Kuşların öyküsü halkalarda

100 yıldan fazla bir süredir birçok ülkede milyonlarca kuş, halkalama yöntemiyle araştırılıyor. Her birinin kimliği gibi olan halkalar kuşların ayaklarında dünyayı geziyor. İşte o çalışmalardan biri Manisa’da yapıldı.

18 Haziran 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Kuşların öyküsü halkalarda

Afrika kıtasının en ucundaki Cape Town’da halkalanan 7.8 gram ağırlığındaki kırlangıcın öyküsü Türkiye’de, Iğdır’da halkalanan 7.2 gram ağırlığındaki kırlangıcın öyküsü ise Zambiya’da öğrenilebiliyor. 100 yıldan fazla süredir birçok ülkede, milyonlarca kuş, halkalama yöntemiyle araştırılıyor.

Manisa Merkeze bağlı Hamzabeyli ve Karaağaçlı Mahalleleri’nde yavru leyleklere ilk halkayı, Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Kerim Gençoğlu taktı.Ege Üniversitesi Bilimcileri Prof. Dr. Mehmet Sıkı, Doç. Dr. Ortaç Onmuş ve Yük. Lisans öğrencisi Ahmet Kaya tarafından yürütülen halkalamanın ilk gününde, 17 leyleğin halkalanması tamamlandı. Bilimsel olarak en iyi tanınan, en kolay araştırılan ve en çok merak uyandıran canlıların başında kuşlar geliyor. Çevre sağlığının en iyi göstergelerinden birini de, kuşların sayılarındaki artış ve azalmaları gözlemek oluşturuyor. 100 yıldan fazla bir süredir birçok ülkede milyonlarca kuş halkalama yöntemiyle araştırılıyor. Her birinde özgün bir numara olan ve kimlik niteliği taşıyan, hafif, uzun yıllarca bozulmayan halkalar kuşların ayaklarına takılarak, kuş göçleri ve kuş sayılarındaki değişiklikler takip ediliyor. Halkalar yardımıyla kuşlar gözleniyor ve izleniyor.