11 Mayıs 2024 Cumartesi / 4 Zilkade 1445

Rüya proje gerçek oluyor

Fethiye’de turizm sektörünün önünü açacak olan Babadağ teleferik projesi temel atma töreni için gün sayıyor. Fethiye’de turizm sektörünü 12 aya yayacak olan Babadağ Teleferik projesinin 12 ayda tamamlanması hedefleniyor.

13 Ağustos 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Rüya proje gerçek oluyor

Muğla Fethiye’de, inşaat çalışmalarına başlanan 30 milyon dolar bütçeli Babadağ Teleferik Projesi’nin temel atma töreni 21 Ağustos’ta gerçekleştirilecek. Her yıl 1 milyon tatilciyi 1965 rakımlı Babadağ’ın zirvesine çıkarması hedeflenen projeyle birlikte yaklaşık 100 bin olan yamaç paraşütü uçuş sayısının 250 bine ulaşması bekleniyor. 

Babadağ Teleferik Projesi ihalesi, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) bünyesindeki Fethiye Güç Birliği (FGB) şirketi tarafından geçen 3 Nisan’da yapıldı. Yıllık 2 milyon 250 bin lira kiralama bedeli ödemeyi taahhüt eden Kırtur Limited Şirketi, yıllık kazancından yüzde 12.5’ini FGB şirketine vermeyi taahhüt ederek ihaleyi kazandı. Başlangıç istasyonu Ölüdeniz Mahallesi’ndeki Yasdam Caddesi’ne, varış istasyonu ise Babadağ’ın zirvesindeki bin 700 metre pisti bitişiğine inşa edilecek teleferikte altyapı çalışmaları tamamlandı.

ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Projede inşaat çalışmalarına bin 700 metre pistine kurulacak varış istasyonundan başlandı. Projenin ilk ayağı olarak bin 700 metre pistinden Babadağ’ın zirvesindeki bin 900 metre pistine telesiyej sistemi kurulacak. 30 milyon dolar bütçeli projenin temel atma töreni ise 21 Ağustos’ta gerçekleştirilecek. 

2018 SONUNDA TAMAMLANACAK 

Projenin yüklenicisi Kırtur Limited Şirketi Genel Müdürü Kenan Kıran, Babadağ bin 700 metre pistinde düzenlediği toplantıda çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Teleferiğin mekanik aksamlarının üretimine İsviçre’de başlandığını kaydeden Kıran, üretimin bu alanda isim yapmış ünlü bir firma tarafından gerçekleştirildiğini dile getirdi. Birden fazla paçası olan çok büyük bir projenin gerçekleşmesi için çalıştıklarını kaydeden Kıran, “Projeye ilk olarak telesiyej sistemi kurarak başlıyoruz. 2 etaplı bir sistem olacak. 1700- 1800 pistleri arasına kurulacak 1. Etap bu yıl ekim sonu, 1800-1900 pistleri arasındaki 2. Etap ise 2018 yılı Nisan ayında tamamlanacak. Teleferik projesinin tamamını 2018 yılı sonunda tamamlamayı planlıyoruz” şeklinde konuştu. 

1 MİLYON KİŞİYİ TAŞIMAYI  HEDEFLİYORUZ

Projenin tamamlanmasıyla her yıl 1 milyon kişiyi Babadağ’ın zirvesine taşımayı hedeflediklerini anlatan Kıran, yılda yaklaşık 100 bin olarak gerçekleşen tandem (ikili) yamaç paraşütü uçuş sayısının ise 250 bine çıkmasını beklediklerini söyledi. Restoran ve seyir terasları ile birlikte Babadağ’ın zirvesine birçok sportif faaliyette getireceklerini aktaran Kıran, “Önümüzde hala alınacak bir takım izinler var. Ancak proje ile birlikte Babadağ yamaç paraşütü merkezinde de köklü değişiklikler planlıyoruz. Yamaç paraşütü uçuşların yüzde 70’inin gerçekleştiği bin 700 metre 30 metre uzatılıp genişletilecek. Önüne kum havuzu yerleştirilecek. Aynı anda daha çok paraşütün havalanabileceği, teleferikle Babadağ’ın zirvesine çıkan tatilcilerin burada şirketlerle görüşüp uçuş yapabileceği bir sistem planlıyoruz. Babadağ Türkiye’nin incisi, bizde bu inciyi parlatmak için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

FETHİYE’DE 12 AY TURİZM BAŞLIYOR

FTSO ve FGB şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan ise projeyle birlikte Babadağ’ın, Türkiye’nin dünyaya açılan penceresi olacağını kaydetti. Teleferiğin Fethiye’de turizmi 12 aya yaymanın en somut adımı olacağını vurgulayan başkan Arıcan şunları söyledi. “Sorumluluk aldık, taşın altına elimizi koyduk ve projede temel atmaya geldik. 21 Ağustos’ta yapılacak temel atma törenimize tüm halkımızı davet ediyoruz. 2018 yılı sonunda proje bitmiş ve Fethiye’de 12 ay turizm başlamış olacak. Tüm halkımıza ve ülkemize şimdiden hayırlı olsun.”