26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Taksi taşımacılığında akıllı teknoloji dönemi

İzmir’de taksi taşımacılığında yepyeni bir dönem başlıyor. İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası, taksileri 21’inci yüzyıl teknolojisine kavuşturacak mobil aplikasyon altyapısı kurdu.

2 Eylül 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Taksi taşımacılığında akıllı teknoloji dönemi

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası, taksilere internet üzerinden erişilmesini sağlayacak bir sistemi hayata geçirdi. Yeni sistem sayesinde aplikasyon üzerinden taksi çağrılabilecek, şoför hakkında bilgi sahibi olunup, girilecek mesafenin tutarı önceden öğrenebilecek. Üzerinde uzun süredir çalışılan sistem, önümüzdeki haftadan itibaren pilot araçlarda denenecek. Yılsonuna kadar da kent merkezindeki tüm taksilerde hayata geçecek. 

Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, son teknoloji eseri sistemi kamu işbirliğiyle kazandırdıklarını, İzmir’in bu alanda örnek ve öncü olduğunu söyledi. Anık, “Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nde (UKOME) bu amaçla İzmir Emniyet Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası ile Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin de yer aldığı komisyon oluşturuldu. Bizim de bulunduğumuz komisyon, çalışmalarımıza ışık tuttu. Son olarak UKOME Genel Kurulu’nda oy birliğiyle kabul edildi ve sistemi test etme aşamasına geldik” diye konuştu. 

SiSTEM NASIL iŞLEYECEK: 

- Mobil aplikasyon üzerinden ya da web’den günün 24 saati bir tuşla taksi çağrılabilecek. 

- Müşteri hangi taksinin ve şoförün geleceğini sistem üzerinden görebilecek. Şoför hakkında geçmişte yapılan yorumları okuyabilecek. 

- Gönderilen taksiyi istemeyen müşteri başkasını talep edebilecek. 

- Gidilecek mesafeye ne kadar ödeneceği önceden öğrenilebilecek. Ödeme kredi kartıyla yapılabilecek. 

- Müşteriler, aracın temizliği ve şoförün davranışları hakkında puanlama ve yorum yapabilecek. Bu değerlendirmeler herkes tarafından görülebilecek. 

- İngilizce dil seçeneği sayesinde yabancılar da sistemi kolaylıkla kullanabilecek.