5 Mayıs 2024 Pazar / 27 Sevval 1445

Ticaretin kalbi Muğla Arastası

Menteşe İlçesi’ndeki tarihi Muğla Arastası (çarşı), Anadolu Beylikleri döneminden bugüne ‘yeryüzü cenneti’ olarak anılan kültür turizminin de vazgeçilmez noktalarından biri olan kent için önemini koruyor.

16 Eylül 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Ticaretin kalbi Muğla Arastası

Yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra üniversite öğrencilerinin de uğrak yeri olan tarihi arastada, unutulmaya yüz tutmuş semerci, ayakkabıcı, berber, nalbur, bakırcı ve sandaletçi gibi farklı meslek dallarından ustalar faaliyet gösteriyor. Muğla’nın eski kervan yolu güzergahı üzerinde kuzey-güney, doğu-batı akslarının kesiştiği noktada yer alan geleneksel ticaret merkezi arasta, tarihi dokusu sivil mimari özelliklerini yansıtan, ticari yoğunluğa sahip bir bölge olarak biliniyor.      

TİPİK BİR TÜRK-İSLAM ŞEHRİ       

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Çevik, kentte çok ilginç bir yerleşim olduğunu ve kuruluşundan itibaren tipik bir Türk İslam şehri olduğunu söyledi. Muğla’nın bugünkü dokusunun geçmişi yansıttığını da belirten Çevik, “Türk İslam şehirlerinin temel özelliği merkezinde cami, tekke, dergahın olduğu ve onun etrafında arastaların, ardında da konutların oluştuğu, mahallelerin eklenmesiyle oluşmasıdır. Türk İslam şehirlerinde manevi bir iklim bulunur” dedi.