11 Mayıs 2024 Cumartesi / 4 Zilkade 1445

Vergi Affı’nda altın fırsat

İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı Tahsilat Müdürü Emine Çetin’in yaptığı sunum ile vergide büyük yapılandırma imkanı sağlayan “6736 Sayılı Kanun” masaya yatırıldı.

19 Eylül 2016 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Vergi Affı’nda altın fırsat

Açılış konuşmasını yapan İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Şadi Çetin  “Kamuoyunda vergi affı olarak bilinen 6736 sayılı kanun, son derece önemli düzenlemeler içeriyor ve mükelleflere büyük avantajlar sağlıyor. Bu kanunla getirilen hakları, mükellefler açısından altın bir fırsat olarak değerlendiriyorum” dedi.

15 TEMMUZ ACI BİR TECRÜBE

Bu kanun mükellefler için olduğu kadar kamu açısından da çok önemli olduğunu kaydeden Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Devletimiz bu kanunla hem vergi barışı sağlayacak hem de ciddi bir tahsilat elde etmiş olacak. Ülkemizin içinde bulunduğu şartlar hepimizin malumu. Maalesef 15 Temmuzda çok acı bir olay yaşadık. Ülkemiz bugün pek çok terör örgütüyle mücadele etmek zorunda. Tüm bunların yanında en azından mali bir sıkıntı çekmemesi gerekir. Bunun için bu kanun sonuçları itibariyle de çok önemli. Kanunun dizaynına baktığımızda tahsilat hedefinin, kanunun profilinde bulunduğunu görüyoruz. Biz Yeminli Mali Müşavirler devlet ve mükellef arasında köprü görevi görmekteyiz. Bu kanunun öneminin farkındayız. İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası olarak bu kanunun tüm ilgili kesimlere aktarılması ve başarısı için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.”

MÜKELLEFİYET ÖDEVİ

Kısa vadede yapılabilecek şeyler olduğunu da sözlerine ekleyen Vergi Dairesi Başkanlığı Tahsilat Müdürü Emine Çetin, “Vergi, prim, gecikme faizi ve gecikme zammı oranları gözden geçirilebilir. Diğer taraftan borcunu ödemekte zorlanan mükelleflerin tecil taksitlendirme işlemleri teminat aranmadan yapılabilmelidir. Bu kanunla çok daha büyük rakamlar bile teminat aranmadan taksitlendiriliyor. Her yeni mali af ya da yapılandırma kanunu ile borçlu mükelleflerin durumunu düzeltmeye çalışırken, mükellefiyet ödevini zamanında yerine getiren iyi niyetli mükellefleri kırmış, gücendirmiş oluyoruz. Bu durumdaki mükelleflerin gelir ve kurumlar vergisinde bir miktar indirim sağlamak lazım. Sosyal Güvenlik Kurumu bu işi çok iyi yapıyor, prim borcu olmayan mükelleflere yüzde 5’lik bir indirim sağlıyor” şeklinde konuştu.