23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Yorgancılar ‘Kodlama eğitimi zorunlu olmalı’

Ege Bölgesi Sanayi Odası ve Ege Yönetim Danışmanları Derneğinin düzenlediği ‘2. Yönetim Danışmanlığı Zirvesi’ iş dünyasını bir araya getirdi. 

18 Haziran 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Yorgancılar ‘Kodlama eğitimi zorunlu olmalı’

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, eğitim sisteminin, sanayi 4.0’ın altyapısını sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmesini ve ilkokullardan başlamak üzere kodlama eğitiminin zorunlu olmasını istedi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası ve Ege Yönetim Danışmanları Derneği işbirliğiyle düzenlenen  ‘II. Yönetim Danışmanlığı Zirvesi’ iş dünyasını bir araya getirdi. ‘Endüstri 4.0 Sürecinde Dijital Yazılım ve Genetik Yazılımın Yönetişimi› başlığıyla düzenlenen ‹II. Yönetim Danışmanlığı Zirvesi›nde, dijitalleşen kurumlarda sürdürülebilirliğin sağlanması ve endüstri 4.0 sürecinin etkili yönetilebilmesi için merkezine ‹insan› ve ‹eğitim› konularını alması gerektiği vurgulandı.

MAKİNELERİ GETİREBİLİRSİNİZ AMA...

Ege Yönetim Danışmanları Derneği Başkan Vekili Aylin Onart, endüstri 4.0 kavramının ilk kez ortaya atıldığı günden bu yana dünyada yaşanan gelişmeleri özetleyerek, Türkiye’de sürecin insan odaklı ve eğitimin ivedilikle bu yönde reforme edilmesi ile yürütülmesi gerektiğinin önemine değindi. Ege Yönetim Danışmanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Can Çirişoğlu da, sanayi 4.0’ın uygulama kısmının çok önemli olduğunu anlatarak, “Dünyada başarılı olmuş modelleri alıp, ülkemizde uygulayarak doğru yolu bulacağız. En son model araçları, makineleri getirebilirsiniz ama unutmayın ki bu makineleri kullanacak insan aklına ihtiyaç olacak” diye konuştu.

UZUN BİR YOLCULUK

Endüstri 4.0 sürecinin uzun bir yolculuk olduğunu ve geride kalmadan sürecin takibini yapabilmenin önemine işaret eden Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise şunları kaydetti: «Dijital altyapımızı bu yönde geliştirebiliriz. Süreçlerimizi dijitalleştirerek birbiri ile bağlantısını sağlayabiliriz. Adım adım, faz faz bunları yapabiliriz. Belki ilk başta maliyetli gibi gelecektir ama orta ve uzun vadede kazanılan zaman, maliyete de, işin hatasız yapılmasına da yansıyacaktır. Biz sanayi 4.0’ın, Eğitim 4.0 ile birlikte değerlendirilmesi gerektiğini savunuyoruz. Geleceğin mesleklerine yönelik bölümlerin açılmasını, atıl bölümlerin kapanmasını uzun bir süredir talep ediyoruz. Gerçekleşene kadar da talep etmeye devam edeceğiz.”

DİJİTALLEŞME SÜRECİNDE YETENEK YÖNETİMİ

Zirvede, “Sürdürülebilirlik İçin Robotlar ve İnsan Kaynakları Yönetişimi”, “Dijitalleşen Kurumlarda Kurumsal Sosyal Sorumluluktan Kurum İtibarına Giden Yol”, Sürdürülebilirlik İçin Veri İşleme ve Yönetimi” başlıklı 3 ayrı oturumun ilkinde “Dijitalleşme Sürecinde Yeniden Tanımlanan Yetenek Yönetimi ve Kurum DNA’sına Etkisi” ile “Dijital Yönetişim ve Egosistemden Ekosisteme Liderliğin Yeni Kodları” konuları ele alındı. Stackpole International İnsan Kaynakları Müdürü Başak Ertaş, dijitalleşme sürecinde yetenek yönetiminin uygulama adımlarını anlattı. Schneider Electric İnsan Kaynakları Müdürü Yasemin Akbey ise teknolojinin her an her yerde ve herkes tarafından ulaşılabilir olmasının önemine dikkat çekerek, endüstri 4.0’daki en büyük mücadelenin teknoloji değil, liderlik olduğunu vurguladı. Akbey, dijital dönüşümde liderliğin ulaşacağı seviyeyi ve 2025’te geçerli olacak liderlik özelliklerini paylaştı.