11 Mayıs 2024 Cumartesi / 4 Zilkade 1445

Çocuklarınızın yeni arkadaşlarını tanıyın

Eğitimin başladığı, öğrencilerin yeni arkadaşlıklar edindiği bu dönemde ebeveynleri uyaran Yeşilay Başkanı “Çocukları iyi gözlemlemek ve olumlu alışkanlıklar konusunda rehber olmak gerekiyor” dedi.

21 Eylül 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Çocuklarınızın yeni arkadaşlarını tanıyın

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, yeni okul, çevre, sınıf ve yeni arkadaşların, çocuğun yeni alışkanlıklar edinmesine kapı açtığını belirterek, anne-babalara, çocuklara bu dönemlerde olumlu alışkanlıklar kazandırmakta rehberlik etmelerini tavsiye etti.Öztürk, aileleri bu süreçte daha dikkatli olmaları konusunda uyararak, anne babalara çocuklarını çok iyi gözlemlemelerini, onlarla iyi bir diyalog kurarak arkadaşlarını, gidip geldiği yerleri, sosyalleştiği kafeterya veya merkezleri takip etmelerini önerdi.     

GÜÇLÜ BİR BAĞ KURUN

Arkadaşlar arasında merak, özenti ve kendini ispat etme davranışlarıyla bağımlılıklara yönelme olasılığının daha fazla ortaya çıktığına işaret eden Öztürk, “Ailelerin, bu konuda çocuklarına doğru bilgileri vermesi, aile içi iletişimin her zaman güçlü olması ve gençlere yaşam becerileri kazandırmaya özen göstermeleri çok önemli” ifadelerini kullandı. Öztürk, merak duygusunun çocukları ve gençleri madde bağımlılığına götüren en önemli nedenlerden biri olduğunun altını çizerek, şu bilgileri verdi:  “Yapılan araştırmalar maalesef riskleri bize açık bir şekilde gösteriyor. Ailelerin özellikle eğitimin başladığı, çocuklarının yeni arkadaşlıklar ve sosyal çevre edindiği şu günlerde daha dikkatli olmaları gerekiyor. Aileler, gerektiğinde bizden yardım alabilir, her konuda bize danışabilirler.”    Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı’nın milyonlarca çocuğa ulaşmasından büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Öztürk, yaş gruplarına ve hedef kitleye özelleştirilmiş ve uzmanlar tarafından hazırlanmış içeriklerle sigara, alkol, uyuşturucu, teknoloji bağımlılığı ve sağlıklı yaşam hakkında bilgileri 28 bin rehber öğretmen vasıtasıyla yediden yetmişe herkese ulaştırdıklarını kaydetti.  

DERSLERDE BAŞARI İÇİN DENGELİ BESLENME ŞART

Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Evrim Demirel, okula giden çocukların dengeli ve yeterli beslenmelerinin, ebeveynlerin alışkanlıklarından geçtiğini söyledi. Çocukların güne çok iyi bir kahvaltıyla başlamaları uyarısında bulunan  Demirel, protein kaynağı olan peynir, yumurta ve sütün sabah kahvaltılarının olmazsa olmaz ögelerinden olduğunu belirtti. Özellikle kemik ve diş sağlığı açısından sütün sabah kahvaltısında barındırılması gerekliliğine dikkat çeken Demirel, “Gün içerisinde de et, tavuk ve balık grubunu günlük ortalama 4-5 köfteye karşılık gelecek şekilde kaliteli pişirilmiş olarak çocuklarımıza sunmalıyız. Pişmiş ya da pişmemiş sebze grubunu gün içerisinde muhakkak bir öğünde almamız gerekiyor” dedi. Çocukların abur cuburları sevdiğini anımsatan Demirel sözlerini şöyle sürdürdü: “Çantalarına bisküvi, çikolata yerine küçük porsiyonlarda ceviz, fındık, badem, kuru meyve ya da mevsim meyvesi gibi  sağlıklı atıştırmalıklar koymalıyız.”