25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

1 gecede 15 milyar TL

Toplam 116 milyar lira vergi ve prim borcunu yapılandırmak için başvuran vatandaş, ilk taksit ve peşin ödeme için vergi dairelerine akın etti. Gece 03.00’e kadar vatandaşlar 15 milyar liranın üzerinde borcunu yatırdı.

1 Aralık 2016 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
1 gecede 15 milyar TL

Vergi ve prim borç yapılandırmasında 30 Kasım’da son gün olan ilk taksit ödemesinde vatandaşlar vergi dairesine koştu. Toplamda 116 milyar liralık borcunu yeniden yapılandıran vatandaş, çarşamba gece saat 03.00’e kadar kuyrukta bekleyerek peşin ve ilk taksit ödemesini gerçekleştirdi. Bu kapsamda vergi, prim ve diğer alacaklar için yaklaşık 15 milyar Türk Lirası civarında tahsilat gerçekleşti. Bu da toplam başvurunun yaklaşık yüzde 13’ü gibi yüksek bir bölümünün ilk taksitte tahsili anlamına geliyor. Tahsilat rakamları gelen verilerin işlenmesiyle birlikte artabilecek. Dün itibariyle tahsil edilen miktar 4 milyar doların üzerinde bir rakama karşılık geliyor. 116 milyar liralık başvurunun 80 milyar lirası Maliye Bakanlığı tarafından alındı. Prim borçları için ise 1 milyon 316 bin kişi 36.1 milyar liralık yapılandırma başvuru yaptı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, konuyla ilgili değerlendirmesinde yeniden yapılandırma düzenlemesinin vatandaşta karşılık bulduğunu belirterek, başvuru rakamının 80 milyar liranın üzerine çıktığını söyledi. Ağbal, tahsilat rakamının ise 12 milyar lirayı geçtiğini açıkladı.

TEK KİŞİ KALANA KADAR

Yeniden yapılandırılan borçlara ilişkin ödemeler için vergi dairelerinin gece saat 24.00’e, bankaların da 21.00’e kadar açık olduğunu aktaran Ağbal “Sabah saat 03.00 civarında, İstanbul’daki vergi dairelerindeki arkadaşlarımız bütün vatandaşlarımızın taleplerini aldıklarını, hiç bir vatandaşımızı geri döndürmediklerini, vergi dairelerinde tek bir vatandaş kalmayana kadar çalıştıklarını, vatandaş kalmasa bile beklemeye devam ettiklerini söylediler. Dün ortaya çıkan gelişme gerçekten bizim için memnuniyet verici” değerlendirmesinde bulundu.

EKONOMİYE GÜVEN

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye genelinde vatandaşların vergi dairelerine, banka şubelerine akın ettiğini ifade ederek vatandaşların yasanın getirdiği ilk taksiti ödediklerini kaydetti. Bakan Ağbal, “Zaman zaman birileri böyle ekonomiye ilişkin karamsarlık üretmeye çalışıyor. Bir takım olumsuz mesajlar veriyor. Ama dün vatandaşlarımızın göstermiş olduğu tavır ve davranış şunu gösteriyor ki vatandaşımız bir kere devletin kendisine sunduğu bu imkanı gerçekten karşılıksız bırakmadı, buna itibar etti ve bu yeniden yapılandırma başvurusuna hüsnü kabul gösterdi. Vatandaşın ekonomiye olan güvenini bir kere daha teyit etmiş olduk, vatandaşımız diğer taraftan da ekonomi ile ilgili bir takım olumsuz söylemleri de boşa çıkardı” şeklinde konuştu.