29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Şimşek: 16 Nisan’daki ‘evet’le Türkiye güçlenecek

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin tüm olumsuzluklara rağmen çok iyi bir direnç gösterdiğini ve güçlü bir duruş sergilediğini söyledi. Şimşek “16 Nisan’da güçlü bir ‘Evet’ bizi büyüme patikasına sokacak” dedi.

25 Mart 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Şimşek: 16 Nisan’daki ‘evet’le Türkiye güçlenecek

Türkiye ve dünyadan iş ve siyaset alanında önemli isimleri ağırlayan Uludağ Ekonomi Zirvesi başladı. Türkiye’nin Davos’u olarak bilinen zirvede, iki gün boyunca iş, ekonomi ve siyaset dünyasının bin 200’e yakın üst düzey ismi görüşlerini aktaracak. Zirvenin açılış konuşmasını yapan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek “16 Nisan’da güçlü bir evet, inanıyorum ki Türkiye’deki belirsizlikleri azaltır. Türkiye’de bir fasıl kapanıp yeni bir fasıl açılır. Normalleşme hızlı bir şekilde sağlanır. Geri kalan reformların da önceliklendirilmesiyle Türkiye tekrar yüksek büyüme patikasına girer» dedi. Şimşek, Türkiye ekonomisinin temellerinin sağlam olduğunu, sorunları olsa da bunları çözecek reformları bulunduğunu bildirdi. Türkiye’nin demokratikleşme noktasında iradesinden vazgeçmediğini belirten Şimşek, “Türkiye bir demokratik resesyona girmiyor, tam aksine demokrasisini, hukuk devletini kurtarmak için inanılmaz şekilde canla başla çalışıyor. Biz tekrar normalleşme yolundayız” diye konuştu.       

7 MİLYON KİŞİYE İŞ BULDUK

Yaşanan küresel krizin ardından bu sene ilk defa küresel ekonominin toparlandığını belirten Mehmet Şimşek şunları söyledi: “Ne olacak bu Türkiye’nin hali, diye sorarsanız Türkiye’nin ekonomisi sağlam, küresel krize rağmen 7 milyon kişiye iş bulduk. Rusya ile yaşanan sıkıntı, darbe girişimi, Ortadoğu’daki ülkelerin haline rağmen Türkiye ekonomisi ayakta durmayı başardı. Türkiye’nin ekonomisi 2000’li yıllardan bu yana ortalama yüzde 6 büyüdü. Geçen sene terör ve darbe girişimi sebebiyle ekonomi ciddi şekilde yavaşladı. Ama ılımlı büyüme sınırlı da olsa devam etti, yılın ilk çeyreğinde de büyüme devam ediyor gibi.”

ENERJİDE GİDİLECEK YOLUMUZ VAR

Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde enerji sektörünün geleceği masaya yatırıldı. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir “Türkiye’de kişi başına yıllık enerji tüketimi 3 bin 500 kilovatsaat. Gelişmiş ülkelerin ortalamasına baktığımız zaman 8 bin kilovatsaat. Onun için ben diyorumki enerjide daha bizim gidecek yolumuz var” dedi. İran Ticaret Odası Eğitim ve Araştırma Enstitüsü Danışmanı Mahmood Khaghani de İran’a uygulanan ambargoların Türkiye ile olan ticari ilişkileri asla bozmadığını vurguladı. Khagnai, “Yeni teknoloji ile birlikte yüksek voltajlı doğrudan akım hatları ile Türkiye’den elektriği Avrupa’ya iletebiliriz” dedi. Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov ise “Yatırımlarımızın Türk ekonomisine çok büyük katkısı var. Petkim olarak Türkiye’de dolaylı yollardan 850 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. TANAP’ın yüzde 70’i tamamlandı” dedi.