25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Rusya Bovanenkovo sahasında 2124 yılına kadar gaz üretecek

Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Alexey Miller, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e 2018'deki şirket performansı ve 2019 planları hakkında rapor verdi. Miller Putin'e Bovanenkovo sahasında 2124 yılına kadar gaz üretimi yapabileceğimizi planlıyoruz.

star.com.tr12 Mart 2019 Salı 07:00 - Güncelleme:
Rusya Bovanenkovo sahasında 2124 yılına kadar gaz üretecek
Rusya'nın en büyük enerji şirketi ve dünyanın en büyük Gazprom'ın Yönetim Kurulu Başkanı Alexey Miller, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e 2018'deki şirket performansı ve 2019 planları hakkında rapor verdi.
 
İşte Putin'in soruları ve Miller'in cevapları...
 
Putin: Bay Miller, önceki yılın sonuçları ile ile başlayalım. Nihai raporların var mı?
 
Miller: Yönetim muhasebesini tamamladık. 2018 yılında Gazprom 497.6 milyar metreküp gaz üretimi gerçekleştirdi. Bu rakam 2017 yılından yüzde 5,7 yani 26,6 milyar metreküp daha fazla.
 
Aynı zamanda iç pazarda gaz tüketiminde artış kaydettik. İç pazara 2017 yılına göre 12,5 milyar metreküp daha fazla gaz verdik. Bu oran yüzde 5,5'lik bir artışa tekabül ediyor. Hanehalkı ve kamu kuruluşlarında yüzde 4,3, elektrik enerjisi tesislerinde yüzde 9,5, tarımsal-kimyasal tesislerde yüzde 13, metal üretimi sektöründe ise arz yüzde 18,5 oranında arttı.
 
2018 yılında yurt dışına yapılan gaz ihracatının hacmi de arttı. 201,8 milyar metreküple rekor kırdık. Bu rakam 2017'ye göre yüzde 3,8 veya 7,4 milyar metreküp daha fazla.
 
Özellikle ana ortağımız Amlanya'nın gaz tüketiminde önemli ölçüde artış yaşandı. Almanya'nın Rus doğal gaz tüketimi, yıllık bazda % 9,5 oranında arttı, yani 2018'de 58,5 milyar metreküp gaz akışı sağladık. Bu rakam, tek başına Kuzey Akım'ın kapasitesinden daha fazla. Kuşkusuz, Rus gazı talebindeki artış eğiliminin sürdüğünü belirtmek gerekir; bu nedenle orta vadede, Avrupa pazarına gaz arzının daha da artacağını tahmin ediyoruz. 2018 yıl sonu itibariyle, Rus boru hattı gazının Avrupa pazarındaki payı yüzde 36,7 düzeyindedir. 
 
Tabii ki, Gazprom'un önceliklerinden biri sonbahar ve kış dönemi için yeterli ihtiyacın sağlanması. Bu dönemin başlangıcında, yeraltı depolama tesislerine 72.27 milyar metreküp gaz pompaladık. Bu da her gün 812.5 milyon metreküp gazı güvenli bir şekilde geri çekmemizi sağladı. Genel olarak, raporlama döneminin başında şirket, yeraltı depolama tesislerinden günlük gaz çekilmesini son sekiz yılda yüzde 31 artırmıştı. 2019-2020 sonbahar ve kış döneminde günlük 843,3 milyon metreküp geri çekilmeyi planlıyoruz.
 
Geçen yıl, Yamal'daki en büyük yatırımımız Bovanenkovo ​​sahasında üretime başladık. Sayın Başkan, bu alanın özelliklerini çok iyi biliyorsunuz. Gaz rezervi 4.9 trilyon metreküptür. Sahada 2124 yılına kadar gaz üretmeyi planlıyoruz. Üretim yılda 115 milyar metreküp hedefine ulaştı. Kış mevsiminde günde 317 milyon metreküp gaz üretebiliriz.
 
Yamal Yarımadası'ndan gaz taşımak için yeni tesisler kurduk. Ukhta-Torzhok 2 doğal gaz boru hattını, Rusya'daki iç pazara gaz sağlanması ve kuzeydeki gaz koridorunu güçlendirmek için inşa ettik.
 
Geçen yıl, TürkAkım boru hattının denizin altından geçen kısmını kasım ayında yani planlanandan önce tamamladık. Büyük gelişmelerden bir diğeri de 2018 sonunda Kaliningrad Bölgesi'nde LNG yenileme (LNG'yi yeniden gaza dönüştürme) tesisinin işe başlamasıydı.
 
 
 
Putin: Sibirya Gücü projesinde işler nasıl gidiyor?
 
Miller: Programın ilerisindeyiz. Chandanya sahasından sahasından Çin'e gaz sevkiyatı 1 Aralık'ta başlayacak. Saha faaliyete geçtikten hemen sonra Çin'e gaz ihraç etmeye başlayacağız. Bu bir dönüm noktası olacak. Çünkü devasa bir gaz pazarına gireceğiz. Çin'de gaz tüketimi geçen yıl yüzde 17,5 arttı. Çin, dünyadaki en hızlı büyüyen doğal gaz piyasası ve Rus gaz üreticilerine büyük fırsatlar sunuyor.
 
Bu yıl TürkAkımı'nı başlatacağız ve iki noktaya 31,5 milyar metreküp gaz aktaracağız. Gaz taşıma tesislerinin Kuzey koridorunu, Gryazovets'ten Slavyanskaya tesisine kadar genişletmeyi planlıyoruz. Bu, Kuzey Akım 2'ye ve Leningrad Bölgesi'ndeki tüketicilere gaz dağıtımına olanak sağlayacak.
 
Putin: Bana Rus bölgelerinde doğalgaz konusundaki ilerlemelerden bahset
 
Miller: Sayın Başkan Gazprom'un 'gaz ulaştırm programı'  66 Rus bölgesinde yürütülüyor. Bildiğiniz gibi Gazprom gaz dağıtımında yerleşim yerlerinin sınırlarına kadar olan tesislerin inşasından sorumludur. Yerel ekipler de, tesislere gaz şebekesini bağlamak, yerel şebekeler ve kazan daireleri kurmak gibi görevlerle yükümlüdür. 
 
2018 yılının sonuna kadar, 272 yerleşim bölgesi ve 49 bin haneye gaz dağıtım ağına bağlanmasını sağlayan 2 bin km'den daha fazla doğalgaz boru hattı inşa edildi. 210 civarında kazan dairesi inşa edildi. 1 Ocak 2019 itibariyle, ülke genelinde ana gaz şebekesinin ulaştığı oran yüzde 68,6'dır. Bu rakam şehirlerde yüzde 71,3 ve küçük şehirlerde yüzde 59,4 civarında. Hatırlayacağınız gibi, programı kırsal alanlarda daha aktif bir şekilde uygulamaya koymamızı söylediğinizde, kırsal kesimdeki bu gösterge bugünkünden yüzde 25 daha aşağıdaydı. Kuşkusuz, gaz ulaştırma oranını artırmak için büyük bir potansiyel var. Bu elbette, öncelikle yerel finansmana bağlıdır. Gazprom geçen yıl gaz ulaştırma programına 36,7 milyar ruble yatırım yaptı. Ve en önemlisi, fonu yüzde 50 oranında artırabiliriz, hatta iki katına çıkarabiliriz.
 
 
Putin: Bölgeler bunu üstlenebilir
 
Miller: Evet, devralabilirlerdi. Gazprom tarafından inşa edilen tesisler bölgeler adına ilgili çabalarla desteklendiyse de, bölge desteğiyle kırsal alanlardaki gaz ulaşma seviyesinin zaten yüzde 65 olacağına şüphe yok. Diğer bir deyişle, bölgeler gaz ulaştırma programına olan fonlarını artırabilirse, daha fazla alanı gaz dağıtım ağına bağlayabiliriz.
 
Putin: Bu göstergede bu yıl beklenen artış ne?
 
Miller: Kuşkuşuz oranı artırabiliriz. Ancak her koşulda en fazla on yıl içinde Rusya'da bu sorunun tamamen çözüldüğünü söylememizi sağlayacak gaz dağıtımı seviyesine ulaşabileceğimizi öngörüyoruz.
 
Elbette, bu süreyi kısaltabiliriz, çünkü her durumda boru hattının tüm alanlara dağıtılmayacağını biliyoruz. Bazı yerler propan-bütan veya LNG alır. Buna lokal gaz ulaştırma diyoruz. Bu bağlamda, ülkedeki gaz ulaştırma programının bu aşamasında, LNG'nin ve yerel gaz dağıtımının rolü daha da önem kazanmaktadır.
 
Putin: Bir ricam var. Lütfen Gazprom’un ülkedeki gaz ulaştırma oranının nasıl artırılacağına dair önerilerini hazırlayın. Böylece bu çalışmayı hem hükümet hem de yerel makamlarla senkronize hale getirebiliriz.