26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Kurbanlık fiyatları bu yıl ne kadar oldu?

2017 Kurban Bayramı’na sayılı günler kala hem küçükbaş hem de büyükbaş kurban fiyatları da belli oldu.

18 Ağustos 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Kurbanlık fiyatları bu yıl ne kadar oldu?

Kurban Bayramı, bu yıl 31 Ağustos Perşembe günü Arefe sonrası başlayacak. 01 Eylül-04 Eylül arası tam 4 gün sürecek. Bayram yaklaşmasıyla birlikte Kurbanlık telaşı da başladı. Marketlerde evlere teslim kurbanlıklarınız hazır. Küçükbaş kurbanlık fiyatları marketlere göre değişse de 950 liradan başlıyor ve 1190 liraya kadar çıkıyor. Büyükbaş kurbanlığın hisse fiyatı ise 1295 lira.Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurbanlık almak için besicilere giderek araştırma yapan vatandaşlar, fiyatların yüksekliğinden yakındı. Milyonlarca kişinin merak ettiği  Büyükbaş kurban fiyatları ile ilgili detayları bu haberimizde yer verdik.  Küçükbaş kurbanlıklar 750-950 lira arasında fiyatlarla pazarlarda yerini alırken, bazı marketler de kurbanlık fiyatlarını açıkladı. Marketten kurban almak isteyenlerin en az 950 TL’yi gözden çıkarması gerekiyor.

Türkiye İstatistik Kurumunun 2016 yılı verilerine göre, 14 milyon 222 bin 228 büyükbaş, 41 milyon 329 bin 232 küçükbaş hayvan varlığı olduğunu aktaran Palandöken, "Toplamda 55 milyon 551 bin 460 hayvan var. Bu da zaten ihtiyacın da üzerinde bir rakam. Her yıl ortalama 860 bin büyükbaş, 2 milyon 500 bin küçükbaş hayvan kesiliyor. Vatandaşımız kurbanlık fiyatlarını yüksek tutup piyasayı alt üst eden spekülatörlere aldanıp acele etmesin. Anadolu'dan büyükşehirlere yeteri kadar kurbanlık hayvan geldiği zaman yükselen bu fiyatlar bayrama sayılı günler kala düşecektir. Üreticiler de hayvanlarının elinde kalmasını istemiyorsa normalin çok üstünde fiyat ile satışa çıkarmamalı." değerlendirmesinde bulundu.

Yetiştirilen düvelerin elde kalması satıcıyı bunun neticesinde kurban fiyatlarının yükselmesi de alıcıyı endişelendirirken bu duruma besici Hüseyin Kalkan, “Bu yasak çok sıkıntıya yol açacak, fiyatlar da artacak. Tosun 10 bin TL’ye çıkacak, bir dana 5 bin TL’ye çıkacak. Bu milletin elinde düve var yani, bu düve ne olacak? Adam damızlık yapacak nasıl bir sene bunu bekleyecek? Çoban tutmuş o kadar da masraf etmiş. Bu karar epey sorun olacak fiyatlar kalkacak. Her şeyin fiyatı artar. Mesela adamın elinde 500 tane düve var, yasak edip bu nasıl olacak?” yorumunu getirdi.

KOÇ 1155 TL

Migros’ta 12 kilogramlık koç 995 TL’den satışa çıkarken, 16 kilogramlık koçun fiyatı ise 1155 TL’yi buluyor. 21 kilogramlık büyükbaşın hisse fiyatı da 1295 TL’den satılıyor. Money Bonus Kart ile alışverişe anında 75 TL indirim uygulanacak. Kurban siparişi, Migros mağazalarından, 4441044 müşteri hizmetleri hattından veya www.sanalmarket.com.tr üzerinden verilebiliyor.
 
9 TAKSİT İMKANI

Kipa’da 12 kilogramlık kurbanlık Karaman ırkı koç 995 TL, 16 kilogramlık Karaman ırkı koç ise 1155 TL’ye satılıyor. 21 kilogram büyükbaş kurbanlık hisse fiyatı 1295 TL’den satışa sunuluyor. Market, kurbanlık alışverişini Money Bonus kredi kartı ile yapan müşterilerine, 75 TL indirim uyguluyor. Tüm kurbanlık alımlarında ise 9 taksitli ödeme fırsatı var.
 
BÜYÜKBAŞ 1190 TL

CarrefourSA’da küçükbaş Karaman paketi 990 TL, küçükbaş Kıvırcık paketi 1090 TL, küçükbaş keçi kurban paketi de 950 TL olarak belirlendi. 18 kilogramlık büyükbaş kurbanlık hisse fiyatı ise 1190 TL. Market, Axess kart ile alışverişte 80-100 lira indirim, 1 ay erteleme ve 9 ay taksit fırsatı sunuyor. Sipariş, markete veya www.carrefoursa.com adresinden verilebiliyor.
 
KIZILAY'DA 735 LİRA


Kızılay, bu yıl için kurban fiyatını 735 lira olarak belirledi. Kurum, yurtdışı kurban fiyatını da 500 lira olarak açıkladı. İsteyen kurbanını Kızılay’a bağışlayabilir. Ya da tercih eden anlaştığı marketten kurbanının, Zihinsel Yetersiz Çocukları Koruma Vakfı, Bedensel Engellilerle Dayanışma Deneği, Omurilik Felçlileri Derneği ve Koruncuk Vakfı’na bağışlamasını isteyebilir.


 
YERLİ BESİ, HELAL KESİM

A101’de 14-16 kilogramlık kemikli Karaman koç 995 TL’den satılırken, 18-22 kilogram büyükbaş kurbanlık hisse fiyatı ise 1095 lira. Kredi kartı ile alışverişe 9 taksit ödeme imkanı sunan market, kurbanlık olarak tamamen yerli besi hayvanları seçiyor. Helal kesim yapan marketin 81 ilde 6850 mağazası var.
 
NOTER HUZURUNDA KESİLİYOR

Veteriner hekimlerce canlı muayenesi yapılan ve resmi kurum sağlık raporları alınan kurbanlıklar, Noter huzurunda, din görevlileri eşliğinde ve İslami koşullara uygun olarak kesiliyor. Kesimlerin hemen ardından, vekalet verilen kişiye SMS ile bilgisi gönderiliyor. Kesim, bayramın ilk üç günü yapılıyor. Koliler, kişiye özel etiketlenerek soğuk hava dolaplarında saklanıyor.
 
KIYMA YAPMAK ÜCRETSİZ

Müşteri, kurban kolisini marketten alabildiği gibi isterse adresine de teslim edilebiliyor. Adrese teslim kurban siparişi için 15 TL gönderim ücreti uygulanıyor. Ayrıca, kurbanlarını mağazalardan teslim almak isteyen müşterilere dana için; kıyma, kuşbaşı ve parça et, koç için de kemikli olarak istenilen sayıda parçalama ek hizmeti sunulabiliyor.

İSTANBUL'DA KURBAN SIKINTISI VAR MI? YETKİLİLER CEVAP VERDİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Karaca, "17 bin büyükbaş, 4 bin 800 küçükbaş hayvanın Anadolu Yakası'ndan Avrupa'ya geçişine izin verildi. Ayrıca İstanbul'da kurbanlık sıkıntısı yok. " dedi. İstanbul Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, Anadolu'nun çeşitli il ve ilçelerinden İstanbul'a getirilen 17 bin büyükbaş ve 4 bin 800 küçükbaş kurbanlığın Anadolu Yakası'ndan Avrupa'ya geçmesine izin verildiğini belirterek, "Hayvan sahipleri, kurbanlıklarını bu gece 24.00 itibarıyla Avrupa Yakası'na geçirebilecek. Avrupa'dan Anadolu'ya hayvan geçişi konusunda bir yasak bulunmuyor. Ayrıca İstanbul'da kurbanlık sıkıntısı yok." dedi.



17 AĞUSTOS'TA İZİN VERİLECEK

Ahmet Yavuz Karaca, İstanbul'da Kurban Bayramı ile ilgili tüm tedbirlerini alındığını, kurbanlıkların kente girişine 17 Ağustos'ta 24.00 itibarıyla izin verileceğini söyledi.

Geçiş için izin verilen hayvanların saat 24.00'te üç noktada, denetim altında sevk edileceğini vurgulayan Karaca, "17 bin büyükbaş ve 4 bin 800 küçükbaşın her türlü kontrolü yapıldı. Gerekli şartlara uygun hayvanların geçişine izin verildi. Kurbanlıklar Çamlıca Gişeleri ile Yavuz Sultan Selim Köprüsü bağlantılı olarak Hüseyinlik Mahallesi ile Riva'daki kontrol noktalarından geçirilerek, Avrupa Yakası'na alınacak." diye konuştu.

Her üç noktada da il ve ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinde çalışan veteriner hekimlerin nöbet tuttuğunu aktaran Karaca, Avrupa Yakası'ndan Anadolu'ya geçişte herhangi bir yasak bulunmadığını, zaten bu yönlü bir geçişin de satıcılar tarafından çok fazla tercih edilmediğini dile getirdi.

Veteriner hekimlerin gerektiğinde pazar yerlerinde de gebe ve damızlık dişi hayvan kontrolleri yapabileceklerini aktaran Karaca, "Ayrıca İstanbul'da kurbanlık sıkıntısı yok." dedi.

Geçen yıl İstanbul'da 112 bin büyükbaş, 103 bin de küçükbaş kurbanlık satıldığını ifade eden Karaca, şunları söyledi:

"Bu yıl da hemen hemen aynı rakamları öngörüyoruz. 10 günlük bir Kurban Bayramı var. Kentte ikamet eden insanların önemli bir bölümünün kurbanı memleketlerinde geçirecekleri tahmin ediliyor. Bu nedenle İstanbul'da kurbanlık sıkıntısı olmayacağını düşünüyoruz."

FİYATLAR EL YAKACAK!

Kırıkkale’de geçen yıl 600 liradan başlayan küçükbaş kurbanlık fiyatlarının bu yıl bin liraya yükselmiş olduğunu gördüklerini belirten vatandaşlar, büyükbaş kurbanlıkların ise daha yüksek olduğunu söyledi.  '

DOĞRU DÜRÜST ET YİYEMİYORUZ'

Büyükbaş kurbanlıkların kişi sayısına göre en az bin 250 liradan başladığını ve 2 bin liraya kadar çıktığını gören Kırıkkaleli vatandaşlar, yanlış politikalar yüzünden hayvan fiyatlarının yükseldiğini belirterek "Son yıllarda hayvancılık sektöründe yaşananlar yüzünden et ve hayvan fiyatları sürekli yükseliyor. Bugün hayvancılık şehri olan Kırıkkale'de et fiyatlarının 40-50 lira arasında olması nedeniyle zaten doğru dürüst et yiyemiyoruz" dedi.