26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

300 milyon dolarlık güven yatırımı

SANKO Holding Yönetim Kurulu Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Türkiye ekonomisine güven duyduklarını belirterek yılsonuna kadar 300 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını söyledi. Konukoğlu ayrıca seçim sonrası ekonomide ciddi iyileşme olacağını belirterek yabancı ilgisinin artacağını anlattı.

KAAN ZENGİNLİ25 Mart 2019 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
300 milyon dolarlık güven yatırımı

Türkiye sanayisinin en köklü ve güçlü kuruluşlarından SANKO Holding, büyümeye ve yatırım yapmaya devam ediyor. Patron Katı’na konuk olan SANKO Holding Yönetim Kurulu Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Türkiye ekonomisine güven duyduklarını belirterek, kriz telalarlına adeta cevap verdi. Bazı kesimlerin ‘seçim sonrası kriz geliyor’ gibi provakatif söylemlerde bulunduğunu hatırlattığımız Konukoğlu şöyle cevap verdi: “Biz Türkiye’ye ve Türk milletine güveniyoruz. Yılın ikinci yarısından itibaren toparlanma, üçüncü çeyrekte ise yatırımlar başlar, buna bağlı olarak finans çevreleri kredi musluklarını açar. Biz de 300 milyon dolar yatırım planlıyoruz” dedi.

Bazı kesimler tarafından ‘seçim sonrası kriz geliyor’ gibi provokasyonların yapıldığını duyuyoruz. Yabancı yatırımcının Türkiye’ye güveni kalmadığı gibi karalama kampanyaları yapılıyor, nasıl değerlendiriyorsunuz bu durumu?  

Öncelikle şunu söylemeliyim ki, Türkiye ekonomisinin geleceği iyi görüyorum. Yerel seçimlerden sonra önümüzdeki 4.5 yıllık dönemde seçim ortamı olmayacağından belirsiz ortadan kalkacak. Yerli ve yabancı yatırımcı seçim ortamını sevmez. Yerel seçimlerden sonra Türkiye daha güzel olacak. 2020, 2019’dan çok daha iyi geçecek 

Sizin yatırım planınız var mı? 

Biz Türkiye’ye ve Türk milletine güveniyoruz. Ekonomi böyle gidecek değil. Yılın ikinci yarısından itibaren toparlanma, üçüncü çeyrekte ise yatırımlar başlar, buna bağlı olarak da iç ve dış finans çevreleri kredi musluklarını açar. SANKO Holding olarak yılsonunda yüzde 5 büyümeyi ve yatırımlara devam etmeyi planlıyoruz. 2018 yılında 8 milyar TL ciroya ulaştık. Bu yıl tekstil, enerji ve iş makineleri başta olmak üzere değişik sektörlerde 300 milyon dolar tutarında yatırım yapmayı amaçlıyoruz. Ayrıca ekonomik dalgalanma dönemlerinde yatırım yapmamız bizi her daim daha da büyütmüştür. Dolayısıyla yatırım yaparak ve daha çok çalışarak ülkemize katkı sunmaya devam edeceğiz. 

Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından biri olarak yurtdışında büyüme veya yatırım yapma konusunda bir stratejinizin olmadığı görülüyor. Bunu neye bağlayabiliriz? Yatırım yaparken neye dikkat ediyorsunuz?  

Yatırımları planlarken, ‘Dünya’da Türkiye, Türkiye’de Gaziantep’ ilkesi ile hareket ediyoruz. Planladığımız yatırım Gaziantep’te yapılamıyorsa çevre illere yöneliriz. O da olmazsa Türkiye’nin herhangi bir yöresinde gerçekleştiririz… Türkiye’de doğduk, Türkiye’de yaşıyoruz. Ülkemde işsizler varken hiçbir zaman yurt dışında yatırıma sıcak bakmadım. Benim vatandaşım işsiz gezerken başka bir ülkenin işsizine istihdam sağlamam. Doğrusunu yaptığımıza inanıyorum. Bunu bir milli görev olarak görüyorum.  

Gaziantep ekonomisi hakkında neler söylersiniz, Türkiye ekonominse katkısı nedir? 

Şehirler ve şirketler birbirinden ayrı düşünülemez; birbirinin ayrılmaz parçalarıdır, birbirini destekleyerek büyür. Şehirler şirketleri, şirketler şehirleri büyütmeli. Sanayileşmesi, üretimi, istihdamı, ihracatı, kültür ve gastronomi turizmi ile sağladığı başarı nedeniyle herkesin gıpta ettiği Gaziantep şirketleri, şirketler Gaziantep’i büyüttü. Yalnız şehirlerin veya yalnız şirketlerin büyümesi söz konusu olamaz. Şehirlere moral verilmeli. Şehirler şirketlere, şirketler şehirlere sahip çıkmalı. Gaziantep bilinçli sanayileşme ve istikrarlı büyüme süreci yaşadı. Bunda Gaziantepli sanayicilerin yatırımlarını Gaziantep’te yapmaları kadar, şirket merkezlerini başka illere taşımamalarının da çok büyük payı bulunuyor. 

‘Paylaşmak mutluluktur’ diyor...

Sosyal sorumluluk projeleriniz ile adınızdan sıkça söz ettiriyorsunuz? Biraz açabilir miyiz bu konuyu? Sizin için ne ifade ediyor? 

Paylaşmak mutluluktur. Paylaştığınız ölçüde mutlu olursunuz, kazanırsınız. Sosyal sorumluluğumuzu bilmeliyiz. SANKO olarak 1.500’ün üzerinde üniversite öğrencisine karşılıksız burs veriyoruz. ‘Eğer eğitiminizi tamamlayıp, iş hayatına atıldığınızda, ailenizin geçimini eksiksiz sağladıktan sonra olanağınız var ise eğitim için sizi bekleyen bir öğrenci olduğunu unutmayın ve bir öğrenciye de siz burs verin’ diyoruz, o kadar. Burs alan öğrencilerden başka beklentimiz yok. Her yıl 40 bin aileye gıda, 20 bin öğrenciye kıyafet ve kırtasiye yardımı gerçekleştiriyoruz. İnteraktif dil öğretimi programı DynEd’in Türkiye lisansını satın aldık ve ülkemizdeki öğrencilerin tamamının yararlanmasını sağlamak amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı’na armağan ettik. Bugüne kadar 3’ü fakülte binası olmak üzere 25 okul yaptırıp Milli Eğitim’e devrettik, 14 cami yaptırdık, 15’incisinin temelini atıyoruz. Hayır işi nasiptir. Bize bunu nasip ettiği için Allah’a şükrediyoruz.” 

Üretimde teknolojiye önem veriyor

115 yıllık bir şirket olarak Başarısının sırrını neye bağlıyorsunuz? Özellikle sanayi alanında teknolojiyi ne kadar kullanıyorsunuz?  

115 yıllık kurumsal geçmişimizle yoğrulmuş tecrübe, bilgi birikimi ve yönetim anlayışımız var. Piyasaları çok iyi etüt ederiz ve Ar-Ge çalışmalarına önem veririz. İç ve dış piyasaları yakından takip ederiz ve piyasaların beklentilerini dikkate alırız. Yatırımları planlarken iç ve dış piyasalardaki gelişmeleri yakından takip ederek beklentileri karşılayacak yatırımlara odaklandıklarını bildiren Konukoğlu, teknolojiye ve insan kaynaklarına yatırım yaparak büyüme modelini benimsediklerini ifade etti. Teknolojiyi sürekli yenilemek gerekiyor. Teknolojiyi yenilemeyen yöneticiyi tesis yeniler. Gaziantep; bilinçli sanayileşmesi, yaşatılan kültürel dokusu ve adıyla bilinen mutfağıyla, ülkelerin değil, şehirlerin rekabet edeceğe sürece güçlü girecektir. Gaziantep, Türkiye’nin büyüme hızının üzerinde büyümesi ile bize bu güveni vermektedir.