20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

4.5G ile ekonominin motoru yazılım sektörü olacak

Yazılım Sanayicileri Derneği Başkanı Güneş, 4.5G’nin bireylerin yaşamlarını, kurumların iş yapış şekillerini değiştireceğini belirterek “4.5G’nin motoru yazılım sektörü. 10 yıl içinde Türkiye’den de dünya çapında en az beş şirket çıkar” dedi.

Yelda Sumnulu4 Ekim 2015 Pazar 07:00 - Güncelleme:
4.5G ile ekonominin motoru yazılım sektörü olacak

26 Ağustos’ta yapılan 3.9 milyar Euro’luk 4.5G ihalesiyle gelecek yıllarda sadece internet değil ekonominin taşları da hareketlenecek. 1 Nisan 2016’da kullanıma sunulacak olan 4.5G teknolojisinin hem bireylerin hem de kurumların hayatını değiştireceğini belirten Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Doğan Ufuk Güneş, gelecek dönemde Türkiye’nin bilişimde cazip pazar hale geleceğini ve yatırımların artacağını söyledi. Güneş “Öncelikle 4.5G’nin hayatımıza neler katacağına bakmak lazım. Çünkü LTE Advanced dediğimiz 4.5G ile şu anki internet hızları en az 100 kat artacak. Avrupa şu anda 4G teknolojisini kullanıyor ama biz bunun bir ileri seviyesini ihale ettik. 4.5G hem bireylerin hayatlarını hem de kurumların iş yapış şekillerini değiştirecek. Eğer bilgi ekonomisi diyorsak bunun motoru yazılım olacak” dedi.

18 MİLYAR DOLARLIK PAZAR

İhale şartnamesinde yerli ürün kullanım oranlarının birinci yıl için en az yüzde 30, ikinci yıl için en az yüzde 40 ve üçüncü yıl ile devam eden yıllarda en az yüzde 45 olarak belirlenmesinin 3 GSM operatörünün ekosistemini genişleteceğini belirten Güneş, şunları söyledi: “Şu anda Türkiye’de 3 milyon KOBİ var ve bunların yüzde 60’ı bilişimden yararlanmıyor. Bilişim yatırımına para ayırmıyor. Ama 4.5G ile bulut teknolojisinin gelişmesiyle kullandığı kadar para ödeyeceği bir sistem kurulmuş olacak. Böylece 4.5G ile şu anki yazılım pazarının büyüklüğü en az 3 katına çıkarak 18 milyar dolara ulaşabilir. Ama daha önemlisi KOBİ’lerin iş yapış şekilleri değişeceği için ekonomiye katkıları da artacak. Hızlı altyapı ekonomiyi canlandıracak. Yazılım sektörü olarak onlara bütün teknolojisi hazır bir gemi sunacağız onlara sadece gidecekleri seyahati planlamak kalacak.”

10 MİLYON GENCE İŞ

Sektörün yeni döneme hazırlandığını belirten Güneş “Ama hazırlanmasına yardım etmek gerekiyor. Bunun için de destekler gerekli. Sermayedarlar olmalı ki ya mevcut işe yatırım yapsın ya da yeni fikirleri desteklesin. Girişim sermayesi fonlarının önünün açılması gerekiyor. Belki Nasdaq’taki gibi bir teknoloji endeksi oluşturulabilir. Hintliler 50 milyar dolarlık yazılım satıyor. Biz de 10 yıl içinde Türkiye’yi bölgesel merkez haline getirebiliriz. 4.5G için en önemli şey istikrar. İstikrar ortamı sürerse, ülkeye yatırım artar. Böylece 10 yıl içinde minimum 1 milyon genç iş bulabilir. Strateji doğru kurulursa Türkiye’den de Instagram, WhatsApp gibi dünya çapında 5-10 şirket çıkabilir” diye konuştu.

GEÇ KALMAYALIM

Yazılım sektörünün mobil eğlence, akıllı şehir , sağlık ve eğitim uygulamarı geliştireceğini belirten Güneş, şunları söyledi: “Bireyin hayatına dokunan her şey kurumsal hayatta yeni şirketlerin doğmasına neden olacak. Kaliforniya’nın kişi başı milli geliri 75 bin dolar, yani Finlandiya kadar. Petrol zengini Teksas’ın ABD ekonomisine katkısı 1.8 trilyon dolarken Kaliforniya’nın katkısı 3.6 trilyon dolar. Çünkü bilişimin merkezi. Bunun için biz diyoruz ki teknoparklar için yer aramayın, bütün Türkiye teknopark olmalı. Ayrıca yerinde Ar-Ge için çalıştırılması gereken mühendis sayısı 30’a indirildi. Ama bilişim şirketleri için 5’e inmeli. Nesnelerin internetinden bahsediyoruz, bir süre sonra her şeyin interneti diyeceğiz. Tesla bir yazılımla otomobillerin hızını 210 km.den 260’a çıkarıyor. Apple bir yazılımla pil ömrünü 1 saat artırıyor. İlkokuldan itibaren kodlama dersi koyulmalı. ABD ve Avrupa bunu yaptı. Bütün bunlar için geç kalmamalıyız. Ayrıca Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Yazılım Strateji Belgesi hazırlıyor. Son rötuşları yapıyor.”