26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

5 milyar TL krediyle 80 bin KOBİ’ye ‘nefes’

TOBB, KGF, Ziraat Bankası ve Denizbank ‘KOBİ’lere Nefes Kredisi’ kapsamında işletmelere 5 milyar lira kredi desteği verecek. İlk etapta 80 bin KOBİ, yüzde 9.90 gibi düşük faizle 1 yıl vadeli kredi kullanabilecek.

Ercan Baysal3 Aralık 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
5 milyar TL krediyle 80 bin KOBİ’ye ‘nefes’

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Ziraat Bankası, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) ortaklığında hayata geçirilen ‘KOBİ’lere Nefes Kredisi Projesi’ tanıtıldı. Ekonominin lokomotifi olan KOBİ’lere cansuyu niteliğinde olan proje ile ilk etapta 80 bin KOBİ’ye 5 milyar lira kredi desteği sağlanacak. İmzalanan anlaşma ile 80 bin KOBİ yüzde 15-18 yerine yüzde 10’un altında (9.90) faizle bir yıl vadeli kredi kullanabilecek. Odalar Birliği, 500 milyon liralık mevduat aktaracak. Kredi Garanti Fonu (KGF) proje kapsamında yüzde 85 kefaleti, bankalar ise yüzde 15 kefaleti üstlenecek. Projenin tanıtımı Başbakan Binali Yıldırım’ın himayelerinde Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirildi.  

FAİZİ YÜZDE 10’UN ALTINDA

 İmza töreni öncesinde konuşan Başbakan Yıldırım, ekonomiyi ayakta tutan kesimin KOBİ’ler olduğunu belirterek, “Bugünlerde yaşadığımız dövizdeki dalgalanmalar ve küresel hareketliliği dikkate aldığımızda öncelikli olarak desteklenmesi gerekiyor. Bugünlerde KOBİ’lerin bu ülke için yaptıklarını görmemiz onların beklediği nefesi, desteği vermemiz gerekiyor. Bir yandan hükümet olarak biz yapıyoruz, bir yandan iş alemi sorumluluk üstlenerek bu kampanyaya destek veriyorlar” dedi. KOBİ’lerle ilgili geçtiğimiz haftalarda önemli bir karar alınarak ilave kaynak ile 17 milyar TL’ye kadar kredi hacmi oluşturulduğunu hatırlatan Başbakan Yıldırım “Bu ise kısa vadede 500 milyon TL kaynakla 5 milyar liraya varıyor. Bir yıllık faiz oranı da yüzde 10’un altında. Piyasadaki faizlerin oldukça iyi bir oranında kredi kullandıracaklar. Acil ihtiyaçlarını giderebilecekler. 80 bin KOBİ’ye nefes aldıracak bir mali kaynak oluşturuluyor” diye konuştu.

İŞLETMELER FAİZİN ALTINDA EZİLMEYECEK

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kredi faizlerini düşürme politikasına özel sektör olarak katkı sağladıklarını belirterek, “Önce TOBB ile 365 oda ve borsamız olarak elimizi taşın altına koyduk. Tüm kaynaklarımızı birleştirdik. Sonra Hazinemiz ve Kredi Garanti Fonu devreye girdi. KOBİ’ler teminat bulamıyor, bankalar da risk gördükleri için onlara kredi veremiyordu. Başbakanımızın talimatlarıyla, Hazine destekli KGF kefaleti devreye girdi. KOBİ’lerimizin bu proje kapsamındaki kredilerine yüzde 85 kefalet sağlandı. Böylece KOBİ’lere 5 milyar lira kredi sağlayacak. Nefes Kredisi ile KOBİ’lere yıllık yüzde 9.90 aylık yüzde 0.83 faizle 1 yıl vadeli kredi sağlayacağız. 3 ay içinde yaklaşık 80 bin KOBİ’mizin derdine derman olacağız. KOBİ’leri faizin altında ezdirmeyeceğiz” dedi.

EKONOMİYE CANLILIK KATACAK

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TOBB’a 15 Temmuz ve sonrasındaki duruşu ile ekonomiye sahip çıkması nedeniyle teşekkür etti. Birlik ve beraberlik ile birlikte daha çok üretim yapılacağına dikkat çeken Tüfenkci, “Ekonomik dedikodulara rağmen sağlam duruş devam ediyor. Yakaladığımız istikrarla birlikte daha çok üretip daha çok satacağız. Üreterek büyümemizi reel sektörle birlikte sağlayacağız.  KOBİ’lerin istikrarlı büyümelerini sürdürmelerine rağmen finansa krediye erişimde zorluk çektiklerini görüyoruz. Nefes kredisinin sağladığı destek ekonomiye canlılık katacak piyasalara yeni bir heyecan getirecek” diye konuştu.

2 BİN NOKTADA HİZMET

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, 5 miyar TL’nin üzerinde bir kredi hacminin KOBİ’lerin hizmetine uygun faiz oranıyla sunulacağını belirterek, “2 bine yaklaşan şubesiyle Ziraat her yerde bu hizmeti verecektir. İş ortaklarımıza teşekkür ediyoruz” dedi. Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş de KOBİ’lerin ekonominin dokusunu oluşturduğunu ifade ederek, “1 milyon 700 bin kayıtlı KOBİ var. Bunlar aileleri ile birlikte 25 milyon. Bu proje ile ciddi destek sağlanacak” dedi.