11 Mayıs 2024 Cumartesi / 4 Zilkade 1445

66 ülkeyi temizliyor

Semt pazarlarında Arap sabunu satarak temizlik sektörüne giren Hayrettin Avcı, 2004 yılında kurduğu Viking Temizlik markasıyla 66 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. İzmir fabrikasında 500’ün üzerinde farklı temizlik ürünü üreten şirket, yıllık 110 milyon TL ciro gerçekleştirmeyi başarmış durumda…

KAAN ZENGİNLİ27 Mart 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
66 ülkeyi temizliyor

Dünyada rekabetin yoğun olarak yaşandığı temizlik sektöründe, Türk şirketlerimizde adından söz ettiriyor. İzmir’de üretim yapan Viking Temizlik, 66 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Yıllık 110 milyon TL ciro yapan şirketin kuruluş hikayesi ise bir hayli ilginç… Şirketin  Genel Müdürü ve İcra Kurulu Başkanı  Hayrettin Avcı, sektöre kardeşleriyle birlikte semt pazarlarında arap sabunu satarak başlamış. Ardından kristal çamaşır sodası ile üretime soyunmuşlar. Şu an çamaşır yumuşatıcısından ultra çamaşır suyuna, kireç çözücüden yüzey temizleyiciye, sıvı sabundan oda parfümüne 500’ün üzerinde üretimleri mevcut. Türkiye’de üretilen bu ürünler Almanya, Fransa, Danimarka, Tunus, Fas ve Lübnan gibi 66 ülkeye ihraç ediliyor. 

Şirket ne zaman ve nasıl kuruldu?

Viking Temizlik ve Kozmetik Ürünleri A.Ş.’nin kurucu ortağı olan bizler, dört kardeş iş birlikteliği ile (Nurettin Avcı 1957-Nejmettin Avcı 1960-Hayrettin Avcı 1964-Muhittin Avcı 1971) 1978 yılında Avcı Kimya unvanı adı altında ticari faaliyetimize başladık.  1992 yılında ise Viking Temizlik Ürünleri Limited Şirketi ve 2004 yılında da Viking Temizlik ve Kozmetik Ürünleri A.Ş. ünvanını ekleyerek yola devam ediyoruz. Önceleri semt pazarlarında başlayan ve sonrasında Ege Bölgesinde seyyar satıcılık ile geliştirdiğimiz deterjan alım satımı yıllarının sonrasında ilk üretimimize 1980 yılında kristal çamaşır sodası ile başladık. Mayi sabun olarak adlandırılan ve halk arasında Arap sabunu adı ile anılan ürünü naylon torbada satışa sunarak o yıllarda bir ilki gerçekleştirdik. 1985 yılında üretimimize çamaşır suyu ve tuz ruhunu ekledik. 1990 yılına geldiğimizde tüketiciden ve satış kanallarından gelen talepler ile ürün çeşitliliğini arttırarak, sıvı deterjan, jel deterjan ve yumuşatıcı üretimine de başladık. 2005 yılında İzmir Kemalpaşa’da faaliyete geçen 53 bin metrekarelik tamamı çelik konstrüksiyon ve teknolojinin tüm üst standartlarının kullanıldığı fabrikamızda halen üretime devam ediyoruz.

Tam olarak hangi alanda ne gibi faaliyetlerde bulunuyorsunuz?

Temizlik ve kozmetik sektöründe hizmet veriyoruz. Çamaşır, bulaşık, genel temizlik, sıvı sabun, oda parfümleri ana ürün gruplarının içerisinde 500’ün üzerinde farklı ürün üretiyoruz. Tüketicilerimiz ihtiyaçları olan tüm ürünleri Viking markası ile bulabiliyor. 

Üretim kapasiteniz nedir? Bugüne kadar ne kadarlık yatırım yapıldı?

Üretim yerimiz İzmir Kemalpaşa’da. Viking A.Ş 38 yıllık bir aile şirketi. Yıllık 214 bin ton üretimi var. Bünyesinde 3 şirket bulunuyor. Ana şirketi, Viking Temizlik ve Kozmetik Ürünleri Pazarlama Sanayi Ticaret A.Ş, ikinci şirketi Vikipack Plastik ve Kimya San.Tic. A.Ş ve üçüncü şirketi Avcı Kimya Sanayi ve Tic. A.Ş. Vikipack ile kendi ürünlerinin ambalajlarını, kapaklarını üretiyor. Bu yüzde 95 Viking’e ürün üreten bir tesis, haftanın 6 günü 24 saat çalışıyor. Avcı Kimya ile hammadde üretimi-Ar-Ge’si 

yapıyor. Grubun toplam 374 çalışanı var. İzmir Kemalpaşa’da 35 bin metrekare kapalı alanda ve toplamda 55 bin metrekarelik bir alan üzerinde kurulu tesisinde 14 üretim bandında üretim yapıyor. Çamaşır yumuşatıcısından ultra çamaşır suyuna, kireç çözücüden yüzey temizleyiciye, sıvı sabundan oda kadar farklı deterjan ve kozmetik ürünleri Avrupa standartlarında, tam otomasyonlu sistemlerle üretiliyor. 

Yeni yatırım planlarınız var mı?

2014 yılında kurduğumuz yan kuruluşumuz olan Avcı Kimya San.ve Tic. A.Ş. ile hammadde üretecek kimya şirketimizi devreye aldık. 2010 yılında Ar-Ge çalışmalarına başlanan ve 2013 yılında Euro patentlerini aldığımız, 3 adet TÜBİTAK ve San-tez desteklerini içeren kimyasal hammaddelerimizi üretmeye başladık. Böylece hem rekabet gücümüzü arttıran hem de piyasalara hammadde satabilen ve sonuçta kar odağında doğru işler yapmış olmanın heyecanını yaşıyoruz. Ar-Ge ve Pazarlama araştırmalarımız, Türkiye’de ilk olacak çalışmalar mantığı ile sürdürülmektedir. Müşteri beğenisinin en üst düzeyde olduğu yumuşatıcı ürün grubumuzda 2015 yılında Türkiye’de ilk ve tek olan Dynamic, 2016 yılında ise bitkisel bazlı doğa dostu Natural konsantre yumuşatıcı ürünümüzü tüketicilerimiz ile buluşturduk. 2017 yılı için ise aynı bakış açısıyla farklı kategorilerde yatırım planlarımız olacaktır. 

Kaç ülkeye ihracatınız var? En güçlü olduğunu ülkeler hangileri?

Sailor Viking markasıyla 60 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Almanya, Fransa, Danimarka, Tunus, Fas, Lübnan en çok ihracat yaptığımız ülkeler. Totalde 394 birim üründe ithalatımız mevcut olup özellikle sıvı sabun, sıvı bulaşık deterjanı, çamaşır yumuşatıcı, cam ve yüzey temizleyici ürünlerimiz çok tercih ediliyor.

Cironuz ne kadar? Hedefleriniz nedir? İstihdam oranınız nedir?

Viking A.Ş olarak 2016 yılını ciroda bir önceki yıla göre yüzde 15 büyüme ile kapattık. 2016 yılında 110 milyon lira ciro yarattık. 2017 yılında 132 milyon lira ciro hedefliyoruz. İç pazardaki payımızı yüzde 10’a çıkarmak öncelikli hedefimiz. Yeni kategoriler ve ürünler gündemimizde. Ayrıca ürettiğimiz hammaddeleri yurtdışına satmaya başlayacağız, bu alanda dünya devlerinin tedarikçisi olmak amacındayız.İstihdam artışımız yüzde 20 seviyelerinde. 

İstihdam ve üretim konusunda ödülleri var

Katıldığınız fuarlar, aldığınız ödüller  vs vs bilgi verir misiniz?

Perakende, İhracat ve Ev Dışı Tüketim satış kanallarıyla ilgili yurtiçi ve yurtdışı sektör fuarlarını takip ediyoruz, efektif olanlarına katılım sağlıyoruz. En son olarak 31 Ocak- 1 Şubat tarihlerinde İstanbul Perakendeciler Derneği (PERDER) tarafından yerli marketlerle yerli üreticileri birleştirmek adına düzenlenen Yerli Market Haftası organizasyonuna sponsor olarak katılım sağladık. Son 10 yılda aldığımız sayısız ödül var, Üretimde En Fazla İstihdam Sağlayan Firma Birinciliği, En Yüksek Üretim Gerçekleştiren Firma İkinciliği ve En Yüksek İhracat Gerçekleştiren Firma İkinciliği ile Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tarafından onurlandırıldık. Çevre’nin korunmasına en çok katkı sağlayan Egeli sanayicilerden biri olarak Çevre Altın Ödül’ ünü hak ettik. Atıkları kaynağında azaltan, hammadde, doğal kaynak, enerji tasarrufu ve atık geri kazanımı ile ilgili teknolojileri yakından takip edip hayata geçiren bir firma olarak önem verdiğimiz sosyal sorumluluk projelerimiz ile Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı ÇEVKO’dan Atık Yönetim Sistemi ve Uygulamaları Kategorisinde Yeşil Nokta Teşvik Ödülü, Çevre Konulu Sosyal Sorumluluk Uygulamaları Kategorisinde ise Teşekkür Plaketi ile ödüllendirildik.