26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

''Halkbank'a operasyon siyasi''

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı’nın tutuklanması, ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’ın Ankara ziyaretinde önemli gündem maddesi oldu. Çavuşoğlu Tillerson’a net mesajını ortak basın toplantısında verdi: Tutuklamanın siyasi olduğunu düşünüyor ve görüyoruz.

31 Mart 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
''Halkbank'a operasyon siyasi''

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın, ABD’de Reza Zarrab davası ile bağlantılı olarak tutuklanmasının ardından ABD ile ilk kritik görüşme dün gerçekleşti. Karanlık ittifakın ABD’de Halkbank’a yaptığı saldırının siyasi bir operasyon olduğu iyice gün yüzüne çıkarken, konu dün Ankara’ya gelen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’a da soruldu. Tillerson’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmenin önemli gündem maddelerinden biri Halkbank idi. Son görüşmesini Çavuşoğlu ile yapan Tillerson’a, Çavuşoğlu net mesajını ortak basın toplantısında verdi. Çavuşoğlu, ortak basın toplantısında “Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Atilla’nın ABD’de tutuklanması ile ilgili sürecin tamamen, Zarrab dahil siyasi bir süreç olduğunu düşünüyoruz ve görüyoruz” dedi.

SAVCI’NIN FETÖ İLE BAĞLARI VAR

Eski savcı Preet Bharara’nın Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile çok yakından bağlarının bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, hatta hakim de dahil daha önce birlikte Türkiye’ye gelerek siyasi etkinliklere katıldıklarını anlattı. Çavuşoğlu, şöyle devam etti:  “Türkiye aleyhine de konuşmalar var. Şu anda Bharara, Türkiye aleyhine ne kadar yorum varsa sosyal medyada hepsini retweet ediyor veya beğeniyor. Onun başlattığı bir dosya üzerinden bu işlemler yapıldı. Elbette bu konudaki endişelerimizi, düşüncelerimizi, olayın başladığı ilk günden bu yana ABD’li dostlarımızla paylaşıyoruz. Tillerson ile bu konudaki düşüncelerimizi paylaştık” dedi. Çavuşoğlu, söz konusu süreci yakından takip edeceklerinin de altını çizerek “Bilgi ve belgeleri paylaşma konusunda hemfikir olduk” diye konuştu.

AİLESİ İLE BAĞLANTI KURDU

Halkbank Genel Müdür Yardımcı Atilla’ya önceki gün itibariyle konsolosluk erişiminin sağlandığını da söyleyen Çavuşoğlu “Bu süreçte ailesinin kendisiyle görüşmesi, istediği kitapların ulaştırılması konusunda hep yardımcı olduk olmaya devam edeceğiz” dedi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise Atilla’nın tutuklanmasıyla ilgili sürece dikkat çekerek “Öyle görünüyor ki daha önce hazırlanmış bir iddianame var. Halkbank BM’nin izin verdiği çerçevede bir komşu ülke ile ticarete aracılık yaptığı net. Çalışmaları hukuki” dedi.

Bu tutuklama kararının hukuki karşılığı zorbalık

Avukat Faik Işık, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Atilla’nın ABD’de tutuklanmasının hukukta karşılığının ‘zorbalık’ olduğunu belirterek “Tamamen hukuk dışı, siyasal ve ABD’nin yönetimine hakim olan bir grubun Türkiye’ye karşı açık bir operasyonu” dedi.

Işık’ın açıklamaları şöyle: Halkbank gizli bir iş mi yapmıştır? Hayır. Bütün işlemleri denetime açık, hukuka aykırı bir eylemi yok.

ABD Senatosu 2010’da İran’la alışverişin her çeşidini kendine göre kara para sayacak bir yasa çıkardı. Böyle bir karar tam anlamıyla zorbalıktır. Dünya Ticaret Örgütü kurallarına göre bir ülkenin başka ülkelerin ticaretine bu şekilde müdahale etme hakkı yoktur. Bunu da o zaman başında David Cohen’nin bulunduğu ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC) yapıyor.

17-25’İ PLANLAYAN COHEN

17-25 Aralık operasyonlarının planlayıcısının da OFAC olduğunu görüyoruz. Çünkü 17 Aralık’tan bir gün sonra Cohen İstanbul’a geldi. 

ABD, İran’la yapılan ticaret dolayısıyla Türkiye’ye kızgın ve bu, intikam almak amacıyla 2013’te başlatılmış operasyonun devamı...

17 Aralık’ta yapılamayanı yapma çabası  

Tutuklamanın siyasi olduğuna dönük bir başka açıklama ise Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’dan geldi. A Haber’in canlı yayınına katılan Bozdağ “Bu tamamıyla siyasi bir operasyondur. Rıza Sarraf’la ilgili ABD/Newyork’ta yürüyen soruşturma ve açılan dava, çok net bir şekilde söyleyeyim FETÖ ve görevden alınan savcı Bharara ortaklığında, 17 Aralık’ta Türkiye’de yapılamayan yargılamanın ABD’de yapılmasından ibarettir. Dosyanın içerisinde delil yok. Sadece iddialar var. İddialar da 17 Aralık’la ilgili olan iddiaların tekrarı. Bu iddialara dair bilgi, belge, rapor bahsediliyor, dosyada rapor varsa altında birilerinin imzası olur. İmza yok. Rapor varsa resmi bir belgedir. Altında bu belgenin resmi olduğuna dair bir takım kayıtlar olur, onlar da yok” dedi.

Dosya içerisinde Türkiye’yi ve Sarraf’ı suçlayacak bir delilin de bulunmadığına işaret eden Bozdağ, sadece Bharara’nın yorumlarının bulunduğunu belirtti. Bozdağ, 17-25 Aralık sürecinden sonra FETÖ tarafından Türkiye’ye getirilen hakim Richard Berman’ın, Sarraf’la ilgili dosyanın yargılamasını yaptığını, bunun da ilginç olduğunu dile getirdi. Adalet Bakanı Bozdağ, ABD yetkililerine Bharara’nın FETÖ’yle ilişkisinin incelenmesini istediğini de belirtti.