19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Alman devin favorisi TL

Türk Lirası, daha önce Türkiye için ‘battı batacak’ raporları yayınlanan Deutche Bank’ın da favorisi oldu.

17 Eylül 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Alman devin favorisi TL

Almanya’nın en büyük bankalarından olan Deutsche Bank, Türk Lirası hakkında olumlu tavsiye veren yabancı bankalar katıldı. Banka, enflasyonda son dönemde yaşanan artışa rağmen, dış koşulların destekleyici olması, para politikasındaki sıkılık, enflasyonun yıl sonuna doğru gevşeyecek olması beklentisi, değerlemelerin çekici olması ve büyüme görünümü dolayısıyla TL’de kısa pozisyonda kalmayı devam ettiğini açıkladı. Banka dolarda daha önce açıkladığı yıl sonu 3.40 hedefini 3.33’e çekerken, ‘kayıp kes seviyesi’ olarak da 3.50 seviyesini belirledi.

Banka Türk Lirası’nda uzun pozisyon almasının nedenleri arasında şunları saydı:

- Enflasyondaki hızlanmanın geçici olması bekleniyor. Yıl sonuna doğru enflasyonun düşüşe geçeceği ve 2018’in ilk çeyreğinde de yüzde 8 seviyesine ulaşacağı öngörülüyor.

- TL’de dolar karşısında görülen son değerleme ivmesine rağmen, TL’nin değer kazanması Euro ve diğer gelişmekte olan ülke para birimlerindeki ralli dikkate alındığında sınırlı görünüyor. TL’deki ciddi güçlenme eksikliği, önümüzdeki 2-3 ayda enflasyonun yükseleceğine ilişkin beklentiler ve sağlam büyüme görünümü dikkate alındığında, banka Merkez Bankası’nın uyguladığı tüm zamanların en sıkı para politikasına devam edeceğini öngörüyor. Bu durumun da TL’yi desteklemesi bekleniyor.

- Sıkı para politikası Türk Lirası’ndaki carry iştahının güçlü kalmasına ve oynaklığın baskılanmasına destek oluyor. Böylelikle TL gelişmekte olan ülkeler arasında hacimden arındırılmış en yüksek carry avantajını sunuyor.

- Son gelen ABD enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde gelmesine rağmen, banka bu durumun gelişenlere yönelik ilgili dönüştürmeye yeteceğini düşünmüyor. Dolayısıyla TL için dış ortamın da uygun olduğu belirtiliyor.

- Türk Lirası hâlâ ucuz. Bankanın ölçümlerine göre TL yüzde 12 iskontoyla dünyanın en ucuz ikinci para birimi.