18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Alman yatırımları Türk devletinin garantisinde

Türkiye’ye karşı gerilimi artıran açıklamalarda “Türkiye’deki Alman yatırımlarının nasıl garanti altına alabileceklerini öngöremediklerini” belirten Almanya’ya yanıt Ekonomi Bakanı Zeybekci’den geldi. Zeybekci “Türkiye’deki tüm Alman yatırımları, yüzde 100 Türk hükümeti ve devletinin garantisi altında” dedi.

22 Temmuz 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Alman yatırımları Türk devletinin garantisinde

Almanya’nın talihsiz açıklamalarıyla artan gerilime rağmen Türkiye’ye yabancı yatırımcıların güveni devam ediyor. Alman Dışişleri Bakan Sigmar Gabriel’in Türkiye’deki Alman şirketlerinin yatırımlarını nasıl garanti altına alabileceklerini öngeremedikleri yönündeki açıklamalarına Türkiye’den net yanıt geldi. Almanya ile son dönemde yaşanan krizin geçici olduğunu ve ekonomik ilişkileri etkilemeyeceğini söyleyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’deki Alman yatırımlarının tamamen hükümetin garantisinde olduğunu söyledi. Bir haber ajansı ile gerçekleştirdiği söyleşide Zeybekci “Bu konuda daha sakin, aklı selim ile tarafların bunu değerlendirmesi gerekiyor. Türkiye ile Almanya ilişkilerinin gerilim haline dönüşmesinden iki taraf da kaybeder. Kim sevinir ona bakmak lazım” dedi.

TEKRAR GÖZDEN GEÇİRSİNLER

Zeybekci, Alman Dışişleri Bakanı’nın önceki gün yaptığı açıklamalarla ilgili şunları söyledi: “Almanya’nın kastı aşan sözlerini tekrardan gözden geçirmeleri gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’deki tüm Alman yatırımları, yüzde 100 Türk hükümeti ve devletinin garantisi altında. Türk hukuku ve kanunlarının garantisi altındadır. Türk yatırımcıların hakları neyse onun gibidir, hatta bazı imtiyazları bile vardır. İki ülke birbirinin rakibi değil, tamamlayıcısı.” Yaşanan krizin Almanya’ya ihracatı etkileyip etkilemeyeceği yönündeki soruya  Zeybekci “Kendi özel sektörünüze Türkiye’den mal almayın mı diyeceksiniz? Liberal ekonomilerde böyle birşey fiziken mümkün değil. Bu nedenle ilişkilerin etkileneceğini sanmıyorum” cevabını verdi.

TURİZMİ ETKİLEMEZ

İki ülkenin her alanda yakın işbirliğinin bulunduğunu kaydeden Zeybekci, “Bu kriz geçici. Ekonomiye dönük kalıcı hasar bırakacak sözleri söylerken dikkat etmek lazım. Biz sıkıntı yaşadığımız ülkelerle ekonomik ilişkilerin etkilenmemesine özen gösterdik. Almanya ile zaten bu noktaya hiç gelmedik” ifadesini kullandı. Almanya’nın kendi vatandaşları için Türkiye’ye seyahat uyarısı yapmasını ‘talihsizlik’ olarak yorumlayan Zeybekci şunları söyledi: “Sezon olarak her türlü angajmanın yapıldığı bir dönemdeyiz. İnsanlar menfaatlerine bakacaklardır. Türkiye turizmde en ucuz hizmetin alındığı ülkelerden. Yaşananların Türk turizmini etkileyeceğini öngörmüyorum. Türkiye turizmde 2012’de yaşadığı zirveyi, 2017 yılında aşacaktır.” Zeybekci, Türkiye-Almanya geriliminin, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında yürütülen Gümrük Birliği (GB) güncelleme sürecini etkilemeyeceğini söyledi.

İş dünyasından kınama 

Türkiye ile Almanya arasında yaşanan gerilime ilişkin DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan şunları söyledi: “İş dünyası temsilcileri olarak bizler, Türkiye ile Almanya arasındaki uzun yıllara dayalı ilişkilere zarar verecek gerçek dışı haberleri ve bunları yayınlayanları kınıyoruz. Bilhassa ekonomik ve ticari ilişkiler açısından, Almanya için Türkiye, Türkiye için de Almanya önemli birer stratejik ortaktır. Alman firmalarının ülkemizde 100 yılı aşkın süredir yatırımlarının olduğu, 50 yılı aşkın süredir de Türk kökenli vatandaşlarımızın Almanya’nın ekonomisine ciddi katkılar sağladığı düşünüldüğünde, yıllara sari münasebetimiz tedirgin edilmemelidir. Bunca yıllık köklü ilişkilerin bu tür mesnetsiz haberlerle bozulmak istenmesi, gerçekten düşündürücüdür.”

15 yılda 9 milyar dolar yatırım yaptılar

15 yıllık süreçte en fazla doğrudan yatırım 22.1 milyar dolar ile Hollanda merkezli şirketlerden yapıldı. Ancak bu şirketlerin büyük bölümü bölgedeki operasyonlarını yönetmek için merkezini Hollanda’da kuran uluslararası şirketlerden oluşuyor. İkinci sırada 11.2 milyar dolar ile ABD’li şirketler geliyor. Almanya ise yaklaşık 9 milyar dolarlık yatırım ile 6’ncı sırada yer aldı. 15 yılda Almanya’nın Türkiye’deki doğrudan yatırımlardan aldığı pay yüzde 6.3 seviyesinde.