4 Mayıs 2024 Cumartesi / 26 Sevval 1445

Almanya’ya çifte soruşturma

Almanya ve Türkiye arasında siyasi gerilim devam ederken, Rekabet Kurumu Alman devi Mercedes-Benz Türk A.Ş. hakkında soruşturma açılmasına karar verdi.

25 Mart 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Almanya’ya çifte soruşturma

Ayrıca Ekonomi Bakanlığı da Ak Kimya’nın başvurusunu değerlendirerek, Almanya ve İsveç’ten ithal edilen sodyum perkarbonatlar için damping soruşturması açtı. Mercedes-Benz Türk A.Ş.’nin beton pompası üreticileriyle yaptığı anlaşmalar ve bu üreticilere yönelik uyguladığı indirim sistemleri yoluyla hâkim durumunu kötüye kullanarak beton pompası ve beton pompasının monte edildiği kamyon pazarında rekabeti bozduğu iddia edilmişti. Kurul, bu başvuru üzerine yaptığı ön araştırmayı tamamladı. Kurul, ön araştırmada elde edilen bilgi ve belgeler sonucu ulaşılan bulguları ciddi ve yeterli bularak Mercedes-Benz Türk hakkında soruşturma açılmasına karar verdi. Mercedes’in Rekabet Kanunu’na aykırı şekilde hakim durumunu kötüye kullanıp kullanmadığı tespiti yapılacak.

İÇ PAZARA TEHDİT

Almanya ve İsveç’ten ithal edilen sodyum perkarbonatlar için damping soruşturma açılma kararı ise Resmi Gazete’de dün yayınlandı. Yayımlanan duyuruda, her iki ülkenin önemli miktarda üretim ve ihracat kapasitesine sahip olduğu tespiti yer aldı. Soruşturma sonunda söz konusu ülke menşeili ürünlerin Türkiye’ye düşük fiyatla girmesi nedeniyle yerli üreticinin zarara uğradığı ya da zarar riskine maruz kalıp kalmadığı değerlendirilecek. Yerli üretimi tehdit ettiğinin tespiti halinde ise Almanya ve İsveç’ten yapılacak sodyum perkarbonat ithalatına ‘antidamping’ vergisi uygulanacak. Almanya’nın önemli üreticileri arasında yer aldığı sodyum perkarbonatlar; çamaşır ve bulaşık deterjanlarında ağartıcı, leke çıkarıcı olarak kullanıldığı gibi tekstil ve kağıt endüstrisinde de ağartıcı olarak kullanılıyor.