24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Özgenç: Bankalar fırsatçılık yapıyor

KOSGEB tarafından verilen 50 bin liralık faizsiz kredi, bankaların engellerine takılıyor. KOBİDER Başkanı Özgenç “Fırsatçılık yaparak, bize 1.000 TL’lik hayat sigortasını zorunlu tutanlar var. Ayrıca kredi vermemek için çeşitli engeller çıkarıyorlar” dedi.

27 Mart 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Özgenç: Bankalar fırsatçılık yapıyor

Türkiye ekonomisini hareketlendirmek ve KOBİ’lerin büyümesini sağlamak amacıyla KOSGEB tarafından şirketlere verilen ’50 bin liralık faizsiz kredi’ bankalara takılıyor. İşletmeyer kredi almak için bankalara başvurduklarında gereksiz engeller ve masraflarla karşılaşıyor. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, bankaların sıkı tutumu yüzünden birçok şirketin mağdur olduğunu söyledi. 

BANKA ADIMI YAZ!

Krediyi almaya hak kazananların, bankalara gittiğinde ‘finansal uygunluk’ adından bir takım zorluk ve şartlarla karşılaştıklarını söyleyen Özgenç “KOSGEB ’ten gelen ‘2017 yılı için sıfır faizli işletme kredisi faiz desteği kapsamında kredi kullanımınız uygun bulunmuştur’ mesajı ile bankaya giden işletme sahiplerinden finansal uygunluk kriterleri adı altında bir takım yeni belge talep ediliyor. Hatta bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin 6736 sayılı Kanun ile borçlarını yapılandıran işletmelerden dahi borçlarını kapatmalarını isteyen, ‘Hayat Sigortası’ adı altında 1.000 TL talep eden, vergi dairesinden ‘borcu yoktur’ evrakının üzerinde ‘bankalara verilmek üzere’ ibaresini kabul etmeyerek kendi bankalarının adının yazılmasını isteyen bazı bankalar var” dedi. 

KOBİ’LERİN İŞİ ZOR 

KOSGEB kredi başvuru sonuçları açıklanmasından bu yana 25 gün geçmesine rağmen kredi kullandırılan işletme sayısında ciddi oranlarda düşüklük olduğunu söyleyen Özgenç “Keza ilk günden bu yana 460 bin KOBİ’den ancak 30 bin işletmeye kredi verildiği biliniyor” dedi.

Tüfenkci uyarmıştı: “Yaptırım uygularız”

KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç, KOSGEB ve bankalar arasında yapılan anlaşma gereği, şirketlerden alınacak olan masraf toplamının 100 TL’yi geçmemesi gerektiğini belirterek “Buna karşın 1.000 TL hayat sigortası zorunluluğu var. Bu fırsatçı bankaların tespit edilip, gereğinin yapılmasını hükümetimizden talep ediyoruz” dedi.  Geçen hafta Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, KOSGEB kredisi vermemek için ayak sürüyen bankaları sert bir dille uyarmış ve “KOBİ’lerimize sorun yaratmayın. Uygulamalar düzelmez ise gerekli yaptırımları uygulamak zorunda kalacağız” açıklaması yapmıştı.