27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

BMC’ye milli tank Altay daveti

Savunma sanayiinde yerlilik oranını yüzde 60’ın üzerine çıkaran Türkiye, millileşme konusunda önemli bir adım daha atıyor. Milli tank Altay’ın seri üretim ihalesi için sektörün öncü kuruluşlarından BMC başta olmak üzere 3 yerli firma davet edildi.

20 Temmuz 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:

15 yıl önce savunma sanayisinde dışa bağımlılığı yüzde 80’ler mertebesindeyken bugün bu oranı yüzde 40’ların altına düşüren Türkiye, savunmada millileşme stratejisi kapsamında önemli bir adım daha atılıyor. Milli tank Altay’ın seri üretimi için ihale süreci başladı. Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ihaleye BMC, Otokar ve FNSS firmalarını davet etti. Üç yerli firmanın katılacağı ihale kapsamında ilk aşamada 250 adet Altay tankı üretilmesi hedefleniyor. Defense News’un haberine göre ihale bedelinin ise 10 milyar doları bulması bekleniyor. Nihai hedef ise 1000 adet Altay tankı üretilmesi.

REKABETE AÇILDI

Milileşme hamlesinin önemli adımlarından birisi olan Altay tankının hikayesi 2008 yılında Otokar ile SSM arasında imzalanan protokolle başladı. Yapılan 500 milyon dolarlık anlaşmayla Otokar SSM’nin talepleri doğrultusunda Altay prototipleri geliştirdi. Bu yılın başında Roketsan, Aselsan ve Rotem’in de katkılarıyla ortaya çıkan prototipler mobilite, dayanıklılık ve atış gücü testlerini başarıyla geçti. Ancak SSM haziran ayında Otokar’ın 250 tank üretimi için verdiği teklifi yetersiz buldu ve projeyi ihaleyle rekabete açmaya karar verdi. Otokar’ın yanında zırhlı araç konusunda kendini kanıtlamış BMC ve FNSS’nin ihaleye teklif vermesi istendi. İhalenin kesin tarihi ise şu an için açıklanmadı.

SEKTÖR UÇUŞA GEÇTİ

Türk savunma sanayisinin son yıllardaki performansının arkasında önemli Ar-Ge yatırımları ve teşvikleri yer alıyor. Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği verilerine göre, sektörün ürün ve teknoloji geliştirme harcamaları geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 42 artarak, 1.3 milyar dolara yaklaştı. Savunma sanayiinin yarattığı doğrudan istihdam ise yine geçen yıl 4000 kişi artarak 35 bin 502 kişiye ulaştı. Sektörün toplam cirosu da yüzde 20 artışla 5.9 milyar dolar olarak gerçekleşti. 

TERÖRİSTLERİN KORKULU RÜYASI KİRPİ YENİLENDİ

BMC’nin savunma alanındaki en tanınan ürünü zırhlı araç Kirpi, mayınlara karşı sağladığı korumayla adeta efsane haline gelmiş durumda. Yenilenmiş yüzüyle IDEF 2017’de karşımıza çıkan Kirpi, özel zırhlı camları, şok emici koltukları, özel olarak tasarlanmış bomba arama ve bomba imha kolu ile ön plana çıkıyor. Bunun yanında görücüye çıkan Kirpi ailesine katılan BMC Kirpi Ambulans, Kirpi Ailesi’nin diğer üyelerinin genel teknik özelliklerine sahip olmakla birlikte, özel olarak geliştirilen iç dizaynı ile tam teşekküllü ambulans görevini de yerine getirebiliyor.

1000’DEN FAZLA ARAÇ ÜRETTİ

Türkiye’nin en büyük ticari ve askeri araç üreticilerinden BMC, bu yıl 13’üncüsü düzenlenen dünyanın en büyük savunma sanayii fuarlarından IDEF’te adeta gövde gösterisi yaptı. Fuarda açıklama yapan BMC Yönetim Kurulu Üyesi Yasin Öztürk, bugüne kadar BMC olarak 1.000’den fazla araç ürettiklerini belirterek “Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma, emniyet teşkilatımıza teslim ettik. Araçlarımızın tamamı patlama testlerinden geçti” demişti. 

2.5 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT HEDEFİ

BMC İcra Kurulu Başkanı Bülent Denkdemir mayıs ayında yaptığı açıklamada, firmanın geleceğe yönelik hedefleriyle ilgili şunları söylemişti: “BMC’nin 2025 yılı ciro hedefi 5 milyar dolar. Bunun da yüzde 50’si ihracat olacak. 2025 yılına geldiğimizde yıllık 2-2,5 milyar dolar ihracat gücü olan bir BMC hayal ediyoruz. Bugün bunun aşağı yukarı 20’de birindeyiz. Yıllık 100 milyon dolarlar mertebesinde bir ihracat potansiyeli taşıyor BMC şu an.”