26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Bölgesel yerli uçak çok hafif olacak

TAI Genel Müdürü Kotil, 5 yıl içinde 100 koltuk ve üzeri kapasiteli bölgesel yolcu uçağı tasarımına başlayacaklarını açıkladı. Kotil, yerli uçağın tamamen kompozit gövdeli olacağını söyledi.

15 Kasım 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Bölgesel yerli uçak çok hafif olacak

TAI Genel Müdürü Temel Kotil, beş yıl içinde 100 koltuk ve daha yüksek kapasiteli bölgesel yolcu uçağı tasarımına başlayacaklarını açıkladı. Dubai’de yapılan havacılık fuarında gelişmeler hakkında bilgi veren Temel Kotil, TAI’nin şu an mesaisinin önemli bölümünü savunma projelerine harcadığına dikkat çekerek “Elimizde yüzlerce yetişmiş mühendis var. Çalışanlarımız ile savunma projelerinde yoğun olarak görev yapıyoruz. 10 yıllık bir master plan hazırladık. Bu planda 5 yıl sonrasında bölgesel bir yolcu uçağı için de düğmeye basacağız” dedi. Kokpit Areo’ya Flight Global’e Dubai Air Show sırasında bilgi veren Kotil, yolcu uçağı konusundaki çalışmalar için amaçlarının koltuk maliyetlerinin çok düşük hale getirebilmek olduğuna dikkat çekti. 

KOMPOZİT MALZEME

Kotil tamamen kompozit gövdeli bir uçağı hedeflediklerini belirterek “Koltuk maliyetlerimizin 787 gibi düşük olması gerekiyor. Hedef, 5 yıl içinde bu projeye başlayabilmek” diye konuştu. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin gündeminde olan Sierra Nevada ile ortak TRJet Projesi’nin bittiği konusunda çıkan haberlerin ardından Özmen çiftinin sahip olduğu ABD merkezli havacılık şirketi, çalışmaların devam ettiğini açıklamıştı. Sierra Nevada, Alman Dornier’in imal ettiği 328 uçak ailesinin haklarını iki yıl önce satın almıştı. Bu uçakların modernize edilerek başlatılacak bölgesel uçak ailesi için sonrasında tamamen yeni tasarıma sahip 50 ve 70 koltuklu hem jet hem de turboprop motorlu modeller tasarlanacaktı. Ancak proje ile ilgili iki yıldır herhangi bir gelişme olmadı.

Özmen çiftinin uzay aracı ilk uçuşunu yaptı

Fatih ve Eren Özmen’in sahibi olduğu Sierra Nevada Corporation’ın ürettiği dünyanın tek ticari uzay uçağı olan Dream Chaser, atmosferik serbest uçuş denemesini başarıyla gerçekleştirdi. Dream Chaser, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görev yapan astronotlara bilimsel deneyler ve malzemeler taşıyacak. Gerçek ölçekli Dream Chaser test uçağı, bir helikopterle kaldırılıp 3.810 metreden serbest bırakıldı ve California’daki Edwards Hava Kuvvetleri Üssü’ne otonom iniş gerçekleştirdi.  Fatih ve Eren Özmen ayrıca TRJet ve bölgesel yerli uçak projesi için çalışıyor. Özmenler, 2015 yılında Bölgesel Uçak Projesi kapsamında jet uçağı üretmek üzere TRJet’i kurdu.