26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Bu da teğet geçecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, döviz kurlarındaki artışa işaret ederek “2007’de de yaptılar, o zaman teğet geçecek demiştim. Yine aynı şeyi söylüyorum. Bu oyunu bozarız” dedi.

3 Aralık 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son günlerde dövizde yaşanan artış ile Türkiye’de dedikodusu yapılan ekonomik krizin teğet geçeceğini belirterek, vatandaşlardan yastık altındaki dövizlerini altına ya da Türk Lirasına dönüştürmesini istedi. Erdoğan, Avrupa’nın en büyük otomotiv ticaret merkezi Otonomi’nin açılışında yaptığı konuşmada, son günlerde dövizde yaşanan hareketliliğe değindi.

BU DA TEĞET GEÇECEK

Erdoğan, şunları söyledi: “Son günlerde hani bir döviz meselesi çıkardılar, ‘Dolar şöyle oldu, böyle oldu’ ne olursa olsun. Ben milletime şunu hatırlatıyorum, sevgili milletim, sizleri Allah için seviyorum, yastığının altında döviz olanlar gelsin parasını altına dönüştürsün, gelsin parasını TL’ye dönüştürsün. Türk Lirası değer kazansın, altın değer kazansın. Ne lüzumu var, gideceğiz, dövize değer kazandıracağız? Gelin bunu yapın. Bu adımı attığımız sürece birilerinin oyunu da bozulacaktır. Hiç endişe etmeyin, bu oyunu kısa zamanda bozarız. Bundan önce de bunu yaptılar, 2007-2008’de de yaptılar. O zaman ne dedim: ‘Teğet geçecek.’ Aynı şeyi yine söylüyorum, teğet geçecek.” Çanakkale Köprüsü, Kanal İstanbul projelerini hatırlatan, eğitimde ve sağlıkta gelinen noktaya değinen Erdoğan, şehir hastanelerinin açılışına bu ay başlanacağını, süratle 30 büyükşehirde şehir hastanelerini açarak vatandaşların kapı kapı dolaşmasının önüne geçileceğini ifade etti.      

FAİZİ DÜŞÜRMEKTEN BAŞKA ÇARE YOK

Faiz konusuna da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan “Faizi düşürmekten başka çare yok diyorum. Yine aynı şeyi söylüyorum. Biz dünyaya bakalım. Amerika’da, Japonya’da, Avrupa’da faiz yüksek mi? Peki ya onlarda bu kadar düşük de, biz niye 14, 15, 16’larda dolaşıyoruz. Biz düşük faizle yatırımcının önünü açacağız. Yüksek faiz finans sektörünü ihya eder. Bunu aynı zamanda kamu bankaları için de söylüyorum” diye konuştu. Tarihi bir dönüm noktasında verilen mücadelenin unutulmaması gerektiğini, bunun en az Kurtuluş Savaşı kadar önem taşıdığını vurgulayan Erdoğan “Nasıl Kurtuluş Savaşı’nın ardından yaptığımız tercihler, sonraki bir asırlık dönemimizi biçimlendirdiyse bugünkü tercihlerimiz de önümüzdeki bir asrı şekillendirecektir” dedi. Türkiye’nin artık “Ya istiklal ya ölüm” noktasında olmadığını, artık istiklal ve istikbalini güçlü kılmanın gayreti içinde olduğunu söyleyen Erdoğan, sözlerini Arif Nihat Asya’nın ‘Dua’ şiiriyle bitirdi.   

AYNI ANDA 12 BİN ARAÇ SERGİLENİYOR

GÜNDE 11 bin ziyaretçi ağırlayacak Otonomi, 9 bin aracın giriş çıkış yapabileceği ve aynı anda 12 bin araç sergilenebilecek kapasitede. Araç almak isteyenler, farklı marka ve fiyat seçeneklerini değerlendirerek istediği aracı tüm yasal işlemlerini aynı yerde gerçekleştirip her türlü testleri yapılmış biçimde Otonomi garantisiyle satın alabilecek. Otonomi’de 2. el araçlar için yapılan 551 showroom’da doluluk şimdiden yüzde 70’e ulaştı. Tamir bakım hizmetlerinin verileceği 13 iş yerinden oluşan teknik servis bölümü ile yedek parça, otomobil camı ve akü satan iş yerleri de faaliyete hazır. Yerleşke içinde bankalar, noter ve trafik tescil bürosu, ekspertiz merkezi, test sürüş alanı, bir fotoğraflama merkezi ile filo kiralama hizmetleri de yer alıyor. Kampus içinde ayrıca çeşitli konularda 28 iş yeri ve 48 ofis bulunuyor. Otonomi içinde ayrıca sıfır araçlara yönelik de 10 oto plaza yapılacak. Akaryakıt istasyonu, 5 yıldızlı otel, kafe ve restoranlar ile kuru temizlemeden kırtasiyeye, camiden AVM’ye diğer tüm hizmet birimlerinin yer aldığı Otonomi, tam gün vakit geçirilebilecek, gezi, eğlence ve gastronomi hizmetlerini bir arada sunan çok yönlü bir yaşam merkezi niteliğinde hizmet veriyor. 

Avrupa’nın en büyük otomotiv ticaret merkezi

Türkiye’de nadide eserlerden biri olarak inşa edilen Otonomi’nin, Ankara’ya, ülkeye ve millete hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu eserin Ankara’ya kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Otonomi’nin, eşine az rastlanan yatırımlardan biri olduğunu belirten Erdoğan “Ülkemizde artık bunlar gelişmeye başladı, örnek olacak. Otomobil kullanmanın bir cazibesinin olmasının da bunlar birer ispatı olacak. Bunlardan birincisi, vatandaşlarımızın gelir düzeylerinin artıyor olmasıdır. Demek ki artık Türkiye birey olarak zenginleşiyor. Bugünkü Türkiye 14 yıl önceki Türkiye’den üç kat daha zengindir, kim ne derse desin. Halep oradaysa arşın burada. Bir başka ifadeyle bugün herhangi bir vatandaşımızın otomobil alma imkanı geçmişe göre üç kat daha fazladır. Sadece otomobil almak kolaylaşmadı, bu otomobili kullanmak da kolaylaştı” diye konuştu.     

500 MİLYON YATIRIM

Avrupa’nın en büyük otomotiv ticaret merkezi Otonomi’nin açılışında konuşan Başbakan Binali Yıldırım da “Burası sadece alınıp, satılan bir yer değil, on binlerce insanın her gün gelip burada vakit geçireceği bir yaşam alanı haline gelmiş, oteliyle, yiyecek içecek merkezleriyle muazzam güzel bir tesis olmuş” değerlendirmesinde bulundu.  Yıldırım, tesisin maliyetine ilişkin de “500 trilyon (milyon) harcama yapılmış, alt yapı buna dahil değil belediye de alt yapıya 15 trilyon harcamış, 551 dükkan var, her bir dükkan bir ekmek kapısı, burada iş, aş sahibi olanlar olacak, ekonomiye katkı sağlayacak. Tesiste bir aracı satın almak için ihtiyaç olan her şey var. Aynı anda 12 bin aracı burada görebileceksiniz, 5 bin kişi burada iş sahibi olacak” bilgisini verdi.