18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

CHP’nin yürüyüş hevesi kursağında kaldı

Pazartesi ‘fındık için adalet yürüyüşü’ planlayan CHP’nin hevesi kursağında kaldı. Üretici “CHP neden yürüyeceğini bilmiyor. Yürümekle olmaz” derken Fakıbaba da “Galeyana gelmeyin tüm fındığı alacağız” sözü verdi.

ERDİNÇ AKKOYUNLU17 Eylül 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
CHP’nin yürüyüş hevesi kursağında kaldı

CHP’nin sözde ‘fındık için adalet yürüyüşü’ adı altında 18 Eylül Pazartesi günü Ordu’dan başlayıp 20 Eylül’de de Giresun’a ulaşarak aynı gün miting yapma planı, darbe aldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba “Fındık üreticisi malını fırsatçıya kaptırmasın. tüm fındığı alacağız” uyarı yaparak CHP’nin hevesini kursağında bırakırken, ‘fındık yürüyüşü’ planına bir darbe de üreticiden geldi. Hükümetin fındık çiftçisinin yanında olduğunu belirten üreticiler, rekolte artmasına rağmen TMO’nun 10.5 lira fiyat açıkladığına dikkat çektiler. Üreticiler ve fındıkla ilgili tüm kesimler “CHP neden yürüyeceğini bilmiyor. Yürümekle olmaz” dediler.

Hükümet üreticinin yanında

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) Başkanı Ali Haydar Gören: “Tarım Bakanlığı bir fiyat politikası izliyor. Bunu da dünya piyasası ile uyumlu halde yapıyor. Karadeniz’de bu yıl yağış fazla oldu, dolayısıyla fındıktaki çürük ve çatlak oranı arttı. Buna rağmen hükümet de fındık alımındaki çürük ve çatlak oranını da artırdı, üreticinin yanında oldu. Şu anda alım oranları da gayet iyi. Öte yandan CHP neden yürüyecek bilmiyorum. CHP’nin tarım politikasına baktım, şu anda hükümetin uyguladığı politika ile aynı şeyleri yazmışlar. CHP’lilere sordum ‘Neden yürüyeceksiniz’ diye onlar da bilmiyor. Biz istiyoruz ki üretici kazansın, biz de ihracat yapalım ülkemiz kazansın. Bunun için uğraşıyoruz.”

Yolda yürümekle bu iş olmaz

Giresun Ticaret Borsası Başkanı Temel Yanıkoğlu: Tarım Bakanı’mız Giresun’da borsayı açarken konuştu. Benim borsamdı. Devlet bir fiyat verdi. ‘Devlet fiyat vermesin, bunu serbest piyasaya bırakalım’ dedim. Yine de devlet bir fiyat verdi. Ama şimdi bizim bunun arkasında durmamız lazım. Eylül ayında yoğun bir fındık arzı oluyor. TMO da ancak randevu ile fındığı alabiliyor. Bu yıl aynı zamanda rekolte de yüksek. Üretici sabretmeli. Ben diyorum ki, yolda yürümekle, siyasi davranmakla bu iş olmaz. Fındığın sorunu büyük. Herkes bir araya gelmeli bu sorunu çözmeli. TMO’nun fiyatı piyasaya müdahaledir. Ama madem bu fiyatı verdi, devletin arkasında duracağız. Üretici sabretsin, zaten eylülden sonra fiyat da yükselir.

Bakan çözüm için uğraşıyor

Ulusal Fındık Komisyonu eski Başkanı Onur Şahin: Sayın Bakan’ın açıklaması olumludur. Fındıkta uzun zamandır devam eden bir sorun var. Bunu sadece Fakıbaba’ya yüklemek ve onun çözmesini beklemek de haksızlık olur. Şu anda TMO randevu ile bir fındık alımı gerçekleştiriyor. Üreticinin de fındığını bir an önce TMO’ya vermek gibi bir kaygısı bulunuyor. Paranın erken ödenmesi de önemli ve olumlu bir gelişme olarak kaydedilmeli. Bakan Bey iyi niyetli bir şekilde bu sorunun çözümü için çalışıyor. Türkiye’nin tüm fındığı aynı anda depoya koyabilecek bir sistem geliştirmesi de sorunların çözümü için çok etkili olacaktır.

TMO: Üretici biraz sabretmeli

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, serbest piyasada bazı üreticilerin pazara 7.5-8 liradan fındık indirdiğini belirterek “Bu yanlış anlaşılmasın; üreticilerin bize yardımcı olması, biraz sabretmesi, fındığını ucuza satmaması gerekiyor” dedi. Basın toplantısı yapan Kemaloğlu, ödemelerin 15 günden 1 haftaya çekildiğini belirtti. Kemaloğlu “Önümüzdeki günlerde fındık fiyasasının daha da oturacağını belirterek “Çok panik yapmamak gerekiyor. Eğer üreticiler bu konuda bize yardımcı olursa kısa sürede fındık fiyatı yerini bulacaktır” dedi.

FIRSATÇIYA KAPTIRMAYIN TÜM FINDIĞI ALACAĞIZ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki Kayseri’de valiliği ziyaret etti. Bakan Fakıbaba, fındık konusunda tartışmalar ve taban fiyat ile ilgili ve CHP’nin Pazartesi günü yapacağı yürüyüş ile ilgili soru üzerine fındık üreticilerini “Hiç paniğe gerek yok, biz fındık üreticilerinin ellerindeki bütün mallarını alacağız” dedi.

ÖDEME BİR HAFTAYA İNDİ

Geçen sene 420 ton olan rekoltenin bu sene önce 705 ton olarak hesaplandığıın ancak daha sonra güneş yanığı ve külleme dolayısıyla bu rekolteyi 675 ton olarak revize ettiklerini anlatan Fakıbaba “Yani 420 tondan 675 tona çıkmasına rağmen fiyatlarda bir eksiltme yapmadık. Ayrıca hükümetimiz, bunu hiç kimse söylemiyor, alan bazında desteklemeyle fındığa gram başına 1.5 ile 2 lira civarında ayrı bir destekleme vermiştir” diye konuştu. Fakıbaba şunları söyledi: “Biz Giresun’da fiyatlarımızı açıkladık, bu kadar rekolte yükselmesine rağmen üreticiyi mutlaka fırsatçıların eline bırakmayacağımızı söyledik ve TMO’nun ne olursa olsun bütün üreticilerin elinde kalan malları alacağını bildirdik ama buna rağmen hâlâ üretici arkadaşlarımızı böyle galeyana getirerek, onların elinden malı kaparak almaya çalışan arkadaşlarımız var. Fırsatçılara hiçbir zaman fırsat vermeyeceğiz. Şimdi çürük oranını yüzde 3’ten 5’e çıkardık. O zaman çatlak oranı da 2’ydi onu 5’e çıkardık, şimdi 7’ye çıkardık. Ödeme süresi 15 gündü şimdi bir haftaya indirdik. Üreticilerimizden istirhamım paniğe gerek yok, biz bütün malları alacağız.”

NE OLUR BİR HAFTA BEKLE

Fakıbaba “Şu ana kadar 40 milyonluk mal almışız, salı günü bütün ödemelerini yapacağız, fırsatçılara hiç meydan bırakmayacağız. İnsanlar tabi ki yürüyeceklerdir, demokratik bir ülkede yaşıyoruz ama yürüdükleri zaman enerjilerini boşa sarf etmesinler. Enerjilerini iyi değerlendirsinler” dedi. Fındığı 10 liraya aldıklarının altını çizen Fakıbaba “Çiftçi kardeşim ben 10 liraya alırken sen niye 8 liraya satıyorsun. Ne olur ya bir hafta bekle” diye konuştu.