26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Cidde’de Mega Bank için İstanbul pazarlığı

Bir süredir İslam Kalkınma Bankası ile ortak kurulması planlanan uluslararası ölçekli Mega Bank projesinin merkezi konusunda İstanbul-Cakarta rekabeti kızıştı. Cidde’de Endonezya Maliye Bakanı ile buluşan Başbakan Yardımcısı Şimşek ‘İstanbul’da ısrarlıyız’ mesajı verirken İslam Kalkınma Bankası yönetimi ise ‘Aranızda çözün’ dedi.

20 Mayıs 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Cidde’de Mega Bank için İstanbul pazarlığı

İslam Kalkınma Bankası ile ortak kurulması planlanan uluslararası ölçekli Mega Bank projesinin merkezi ve konumu noktasında pazarlıklar sürüyor. Türkiye, merkezin İstanbul’da, Endonezya ise Cakarta’da olmasını istiyor. 

SÜRECİ HIZLANDIRALIM

Pazarlık konularından biri ise Mega Bank’ın bölgesel iki banka şeklinde mi yoksa tek bir banka olarak mı kurulması noktasında düğümleniyor. Konu, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in Suudi Arabistan’da düzenlenen İslam Kalkınma Bankası (İKB) İcra Kurulu 42’nci Yıllık Toplantısı sırasında  da gündeme geldi. Şimşek, Cidde’de Endonezya Maliye Bakanı ve İKB Başkanı ile Mega Bank projesini görüştü. Şimşek “Her iki görüşmede de Mega Bank konusunu ele aldık ve bir şekilde süreci hızlandırmak istediğimizi ifade ettik” dedi. Şimşek şunları söyledi: “Biliyorsunuz hem Endonezya hem Türkiye bu Mega Bank’a ev sahipliği yapmak istiyor. İKB ise bu konuda ‘siz kendi aranızda karar verin’ yaklaşımında. Biz daha önce farklı coğrafyalara hitap edeceğimizden dolayı yani Asya’ya Uzakdoğu’ya Cakarta’da kurulacak bir Mega Bank’ın hizmet vermesini, Ortadoğu, Afrika, Balkanlar ve Orta Asya’da Türkiye’de İstanbul’da kurulacak bir Mega Bank’ın hizmet vermesini öngörecek bir çerçeve önermiştik. Endonezya Maliye Bakanı yakın dönemde değişti. Kendisi biraz bu konuları çalışmak için zaman istedi. Dolayısıyla inşallah bir daha ki sefere bu konuyu da bir karara bağlamayı ümit ediyoruz.”

BAŞINDAN BERİ TALİBİZ

İKB Başkanı’nın da sürecin hızlandırılmasından yana olduğuna dikkati çeken Şimşek, bankanın önemine dair “Mega Bank konusunda biraz daha zamana ihtiyacımız var. Mega Bank projesi önemli. İslami finans, faizsiz finans, faizsiz bankacılık ve faizsiz sermaye piyasalarının gelişmesinde likidite ve kaynak anlamında önemli bir katkı sağlayacak bir platform. Dolayısıyla biz bu ‘Mega Bank’ projesine başından beri talip olduk” ifadelerini kullandı. Şimşek, Mega Bank konusunda Türkiye’nin tutumunun değişmediği belirterek, “Tüm mesele işte bir tane mi olacak yoksa iki tane ayrı bölgesel mi olacak. İKB de bu işin içinde olacak. Onlar da inanıyorum ki güçlü bir şekilde ikili veya tek yapıya destek verecekler” diye konuştu. Cidde Ticaret Odası Başkanı’nın yanı sıra İslam Ülkeleri Ticaret Odaları Başkanı Şeyh Salih ile de görüştüklerini vurgulayan Şimşek, Türkiye ile Suudi Arabistan arasında karşılıklı yatırımların artırılması konusunda fikir alışverişinde bulunduklarına işaret etti.     

Katılım bankaları da ortak olacak

Mega Bank projesinin, katılım bankalarının sektör içindeki payını yüzde 25’lere çıkarma hedefine güçlü bir şekilde destek vereceğini söyleyen Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye olarak biz katılım bankacılığın gelişmesi için çok güçlü bir çaba içerisindeyiz. Cumhurbaşkanımızın ortaya koymuş olduğu bir hedef var. Katılım bankalarının sektör içerisindeki payını yüzde 25’lere çıkartmak gibi çok ciddi, iddialı bir hedefimiz var. O nedenle bu yönde güçlü bir çaba ortaya koyduk ve koymaya devam ediyoruz. Mega Bank’ı da aslında bu sektöre likidite sağlayacak, bu sektörün bölgesel ve küresel olarak da gelişmesine katkıda bulunacak bir inisiyatif olarak görmek lazım.”