20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Cirit: Katma değerli ihracat için fikri mülkiyet hakları vem kişisel eserler korunmalı

Yargıtay 1. Başkanı Cirit “Türkiye’nin ihracatta kilogram başına düşen geliri artırma ve marka yaratma gibi önemli bir görevi var. Bunun için fikri mülkiyet haklarına, kişisel eserlere önem vermeliyiz” diyerek firmaların ürünlerini tescil ettirmesine ve hukuki yönden korunmasına dikkat çekti.

Ekonomi Servisi14 Şubat 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Cirit: Katma değerli ihracat için fikri mülkiyet hakları vem kişisel eserler korunmalı

İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri, uluslararası rekabette fikri mülkiyet haklarının korunması ve uygulanmasına yönelik düzenlediği ‘Marka Hukuku Sempozyumu’ ile tekstil ve konfeksiyon sektörü temsilcilerini bilgilendirdi. Sempozyumun ana konuğu olan Yargıtay 1. Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Türkiye’nin tekstil ve konfeksiyonda dünyanın önemli üreticileri arasında yer aldığını belirterek, “Türkiye’nin ihracatta kilogram başına düşen geliri artırma ve marka yaratma gibi önemli bir görevi var. Bunun için fikri mülkiyet haklarına, kişisel eserlere önem vermeliyiz” diyerek bunların hukuki yönden korunmasına dikkat çekti.

YABANCI YATIRIM İÇİN HUKUK ÖNEMLİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) desteğiyle düzenlenen sempozyuma İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle, TİM Yönetim Kurulu üyesi Ömer Burhanoğlu, akademisyenler ve sektör temsilcileri katıldı. Etkinlikte markalaşmada, fikri mülkiyet haklarında, patent almada, saydamlıkta önemli yol alınması gerektiği üzerinde duruldu. Sempozyumda konuşan Yargıtay 1. Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Türkiye’nin büyük hedefleri olduğuna değinerek bunun için yabancı yatırımın önemine dikkat çekti. Cirit, yabancı sermayenin yatırım için önce hukuk düzenini araştırdığına değinerek, “Bunun için markanın korunması, fikri mülkiyet hakları, şeffaflık, hukuk düzeni önemli” diye konuşarak şunları söyledi: “Türkiye son zamanlarda birçok temel yasada toplumun gerçeklerine uygun değişiklik yaptı. Bunlar tam olarak yeterli mi? İşte bunun için buradayız. Hukuki sorunların çözümü için gerekli altyapı hazırlanması ve gelişmeler takip edilmeli. Tahkim, iş, aile hukuku gibi konular önemli.

Türkiye tekstil ve konfeksiyonda dünyada ilk sıralarda, elektronikte dünyada 9. sırada. Bu sektörlerimizin iş yükünü hukuku yönde azaltabilmek için şimdiden hazırlıklarımızı yapmalıyız. STK temsilcilerinin de aktif olarak katılımı ve iş birliğiyle çalışarak gerekeni yapmalıyız.” Hukukta da konu ile ilgili kaliteli ve bilgili hukukçuların yetiştirilmesine gerekliliğine değinen Cirit “Burada fikri mülkiyet haklarını dikkate almaksızın klasik hukukla sorunlara çözüm üretilemez. Bizim de tahkim gibi önemli çalışmalarımız oluştu. Ancak bunlarda bir cazibe kazandırılmadığı için tahkime, arabulucuya, en son İstanbul’da açılan İstanbul Tahkim Merkezine önem veriyoruz. Sorunlarda hakem sistemiyle çözüme ulaşma hedefini cazip hale getirmeliyiz” dedi.

2015’te rekor başvuru yapıldı

Seminere katılan TİM Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Burhanoğlu, patent, faydalı model, marka gibi fikri mülkiyet haklarının ticarileştirilmesinin şirketlere ekonomik değer katacağına değinerek Türkiye’nin 2023 vizyonunu hatırlattı. 2015’te Türk Patent Enstitüsüne patent başvuru sayısının 5302, marka başvurusunun ise rekor seviyede 95 bin 962 adet olmasını sevindirici bulan Burhanoğlu, “Bu noktadan hareketle, şirketlerimizde Ar-Ge ve fikri, sinai, mülkiyet haklarının birbiri ile ilişkilendirilmesi, gerekmektedir. Diğer taraftan, Ar-Ge çalışanlarının fikri mülkiyet hakları konusunda bilgi ve yetkinliklerinin artırılması ülkemizi küresel rekabette ön sıralara çekecektir” şeklinde konuştu.

Hukuki eksiklikler giderilsin

İTHİB Başkanı İsmail Gülle, adaletin önemine değinerek bunun refah ve huzur yaratması gerektiğini hatırlattı ve “Öyle bir adalet olmalı ki insanlar içinde huzuru hissetmeli. İşçi ve işveren ilişkileri bunun başını çekiyor. Maalesef davaların yüzde 99 işveren aleyhine oluyor. ABD Çin gibi devlerle mücadele eden firmalarız. İnsanlarımızın hakkı hukuku başımızın tacı asla biz yanlışın destekçisi değiliz doğru olanın peşinde koşuyoruz, biz hukukla özeleştiri de yaparak kendi eksiklerimizi de görebilmek için buradayız. Hukuki konuları net olarak yerine oturtalım ve eksiklerimizi giderelim istiyoruz” dedi.