26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

‘Devlet hepimizi denetliyor’

Döviz kurundaki yükselişin ardından maket raflarında gramajın düştüğü ve fiyatın arttığı ürünlerin görülmesinin ardından Ticaret Bakanlığı ekiplerinin harekete geçmesiyle başlayan büyük denetim, Türkiye çapındaki marketleri kapsayarak sürüyor.

19 Eylül 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
‘Devlet hepimizi denetliyor’

Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) tarafından 9 Ekim’de düzenlenecek Ortak Gelişim Kongresi öncesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan GPD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç, ürünlerin satış fiyatlarıyla ilgili devletin birimlerinin hemen hemen her mecrada denetimlerinin söz konusu olduğunu belirterek, “Bizler de bu denetimlere tabi olduk. Denetimin, alış ve satış fiyatını kıyaslama şekliyle yapıldığını söyleyebiliriz” dedi.  Ticaret Bakanlığı’nca Türkiye’de üretilen mallar için etiketlere yerli olduğunu belirtir nitelikte ayırt edici işaret konulması zorunluluğunun getirilmesine ilişkin de Aykaç, “Bu alınmış bir karardır, uygulanacaktır.  Türkiye’de üretilen ürünlere Türk bayrağını koyacağız ve bundan memnun olacağız” diye konuştu.      

CİRO ÜZERİNDEN KİRA 

GPD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Migros Ticaret İcra Kurulu Başkanı Özgür Tort, dövizli kiraların TL’ye döndürülmesine ilişkin, burada dönüşümün müzakere süreciyle olacağını, bu anlamda 30 günlük sürenin kısa olduğu kanaatini taşıdıklarını, bu sürenin 60 güne çıkarılmasını talep edeceklerini söyledi. GPD Başkanı Mustafa Songör ise “Perakende sektöründe en makul olan, alışveriş merkezlerindeki kiralamanın ciro üzerinden yapılması” dedi. Toplantıda yıl sonunda uygulanacak para ile poşet uygulamasında 10 kuruşluk  fiyatın artabileceği sinyali de verildi. 

‘MALİYET ARTIŞI ZAM OLDU’

Galip Aykaç çiğ süt litresinin 1.30 TL’den 1.76 TL’ye çıktığını ve zammı eylüle kadar yansıtmadıklarını söyledi. Tuvalet kağıdındaki artışın da Türkiye’de üretilmeyen kağıt hammaddesinin tonunun dünyadaki üretici fabrikaların bakıma girmesi nedeniyle 615 dolardan 850 dolara yükseldiğini anlatan Aykaç “Üzerine kur farkı da gelince yüzde 150 artış oldu. Ayçiçeğinin tonunu geçen yıl 1.750 TL’den alırken bu yıl 2.450 TL veriyoruz. Sudaki zam da pet şişenin petrol ürünü olmasından kaynaklanıyor. Salçada ise 2.5 milyon ton olması gereken domates üretimi bu yıl 1.5 milyon ton oldu. Biz fiyatları aşağıda tutmak için kârlarımızdan fedakarlık ediyoruz” dedi.