
Dolarcı AVM’lerde isyan
Kiralarını döviz ile ödeyen AVM’lerdeki mağazalar, protesto amaçlı kepenk kapattı. Dün Nişantaşı City’s, Forum İstanbul ve Beylikdüzü Marmarapark’ta yer alan mağazaların yüzde 70’i 2 saat boyunca kapılarına kilit vurdu. BMD’den ‘mağazalar kapanmasın’ çağrısı yapıldı.

- KAAN ZENGİNLİ
Döviz kurunda yaşanan artış, kiralarını dolar ile ödeyen mağazalara zorluk yaşatıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, AVM’lerde dövizle kiralamaya son vereceklerini ve çalışmanın en kısa sürede Meclis’e geleceğini söylemesine rağmen, bazı AVM yöneticileri bu açıklamaya kulağını tıkıyor. Dövizde yaşanan dalgalanma nedeniyle yılbaşından bu yana kiraları yüzde 50’den fazla artan dükkan sahipleri ise daha fazla dayanamayarak kepenk kapatmaya başladı. Nişantaşı’nda yer alan City’s AVM, Bayrampaşa’da bulunan Forum İstanbul ve Beylikdüzü’deki Marmarapark’ta onlarca dükkan dün 2 saat açılmadı. İstanbul’da 3 AVM’de mağazaların iki saat geç açılması konusunda Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklamada, markalı organize perakende sektöründe son yıllarda yaşanan türbülansa dikkat çekildi.
ZORUNLU KONKORDATO
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘yurt içinde dövizli ticaretin ülke ekonomisi için açık tehdit oluşturduğunu’ defalarca vurguladığı hatırlatılan açıklamada “Tüm sektörlerden perakende markalarının sıkıntılarına muhatapların kulak vereceğini umuyoruz” denildi.
Açıklamada “Sektörü derinden sarsan sorun temel olarak dövize bağlı maliyet artışından kaynaklanıyor. Sezon başında satış fiyatlaması yapılan ürünlerin maliyeti her gün artan kira ve imalat giderleriyle neredeyse satış fiyatını yakalıyor. Bu durum perakende ticareti sürdürülebilir olmaktan çıkarırken, oluşumu on yılları bulan markalarımızın faaliyetini sona erdirecek bir tehdit haline gelmiş bulunuyor. Üzülerek izlediğimiz gibi son bir haftada köklü üç markamız konkordato ilan etmek zorunda kaldı” denildi.
KURU SABİTLEDiK
AVM’lerden biri olan Marmarapark yapılan eylem üzerine bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada “İstanbul Avrupa Yakası’nın en fazla ziyaretçi çeken alışveriş merkezlerinden Marmara Park AVM olarak kur dalgalanmasının yaşandığı şu günlerde perakendecilerin yanında yer alıp sektöre destek vermeye devam ediyoruz. hem de perakendecilerin sektörü birlikte büyüttüklerine olan inancımız devam etmektedir. Alışveriş Merkezimizde kuru sabitlememize ve bunu kiracılarımıza beyan etmemize rağmen gerçekleşen kepenk indirme eylemini bu nedenle şaşkınlıkla ve üzüntüyle karşılıyoruz” denildi.
ÜZÜLEREK TAKİP EDİYORUZ
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü ise yaptığı açıklamada “Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) olarak, bazı markalarımızın aldıkları karar doğrultusunda, İstanbul’da yer alan birkaç alışveriş merkezinde mağazalarını öğlen saatlerine kadar kapılarını kapatarak kurda yaşanan artış dolayısıyla kiraları protesto ettiklerini üzülerek takip ettik. Ülkemizin bir kez daha zor bir siyasi ve ekonomik mücadele döneminden geçtiği yadsınamaz. Böylesine sancılı günlerde başta hükümetimiz olmak üzere pek çok sanayicimizin, yatırımcımızın ve hatta halkımızın elini taşın altına koyarak bireysel kalkınmaya değil toplumsal kalkınmaya, kurlardan yaşanan yükselmeyle ve enflasyonla mücadeleye katkı sağladığını görüyoruz. Tüm Türkiye’nin milli birlik duygularıyla hareket etmesi gereken bu hassas süreçte, herkes üzerine düşen görevi yaparken, kimi kurum ve markaların durumdan vaziyet çıkararak enflasyonist harekete ve sendikal tavırlara girişmelerini son derece yanlış bulduğumuzu ifade etmek isteriz” denildi.


PKK'nın Kış yapılanmasına büyük darbe

İdlib şehir merkezinde iki patlama: 15 ölü, 30 yaralı

Rusya'nın bu silahları ilk kez görücüye çıktı
ÖNE ÇIKAN HABERLER

18 Şubat On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! İşte MPİ bilet sorgulama ekranı

Askerlik süresi son dakika düşecek mi?

Kalıcı bedelli askerlik sistemi nasıl olacak?

Ek gösterge son dakika ne zaman verilecek?

Yaşa takılanlar EYT için erken emeklilikte son durum nedir?

Bu yazıya ilk siz yorum yapın.
Yorumlar
Yorumlarınızı kendi özgür iradenizle yayınlamakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Yorum yaparak Toplum Kuralları ve Kullanım Koşulları'nı kabul etmiş sayılırsınız.