26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

En kötüsü geride kaldı dipten çıkışa başladık

Katılım Bankaları Birliği’nde konuşan Başbakan Yardımcısı Canikli “En kötüsü geride kaldı. Dipten çıkışa geçtik. 2016’daki dalgalanmalar yaşanmayacak” dedi. Canikli herkesin hesabını, kitabını buna göre yapmasını istedi.

26 Mayıs 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
En kötüsü geride kaldı dipten çıkışa başladık

TÜRKİYE Katılım Bankaları Birliği 16. Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, döviz kurunda ‘tahminleri alt üst eden’ dalgalanmanın geride kaldığını söyledi. Canikli “Türkiye ekonomisini olumsuz yönde etkileme potansiyeli olan bütün iç ve dış şokların tamamının en kötüsü geride kaldı. Güvenlik de dahil olmak üzere. Dip noktaları 2016’da gördük. Şu anda dip noktasında çıkışa geçmiş vaziyetteyiz. Bundan sonraki tahminlerimizi ve yorumlarımızı bu çerçevede yapmak gerekiyor. Para piyasalarında 2016’daki gibi bir dalgalanma yaşanmayacaktır. O dalgalanmalar, büyük oranda tahminleri alt üst eden gelişmeler geride kaldı. İçeride ve dışarıda herkes hesabını kitabını buna göre yapsın. Bundan sonra piyasalarda normal seyir içerisindeki gelişmeler yaşanacaktır” dedi. Türkiye’nin bölge ülkeleriyle olan ilişkilerindeki iyileşmede de eğilimin yukarı yönlü olduğunu aktaran Canikli, bölgedeki çatışmadan kaynaklanan ve Türkiye’yi de etkileyen olumsuzlukların bunda sonra daha da azalmaya devam edeceğini söyledi.

FAİZ YARIŞINA TAKİP

Canikli “Bu açıdan bakıldığında 2016’ya göre daha iyi bir noktadayız. Önümüzdeki günlerde inşallah daha da yumuşak ve sorunların azaltıldığı, çözüldüğü bir noktaya girmiş olacağız” görüşlerini aktardı. Şartlar ne olursa olsun 2017 bütçesinin de hedeflenen yüzde 2’lik bütçe açığı rakamları seviyesinde kalacağını aktaran Canikli “Enflasyon, işsizlik ve faiz oranlarında yıl sonu itibarıyla tek haneli rakamlara inmiş olacağız. Bundan herhangi bir tereddüdümüz yok” diye konuştu. Canikli, 16 Nisan’dan sonra Türkiye’nin yeni bir döneme girdiğini ve beklentilerin de arttığını söyledi. Canikli OHAL konusunda ise “Özgür bir Türkiye ile OHAL bir çelişki değil” dedi. Mevduat kapma yarışı yoluyla faizlerin artırılması gibi bir tabloyu istemediklerini ve bunun hiç kimseye faydası olmayacağını dile getiren Canikli “Maliyetlerin en aza indirilmesi temel hedeflerimizden bir tanesi. Bunu takip etmeye devam edeceğiz” dedi.

BDDK: KGF kredilerinde çarçura izin vermeyiz

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben Katılım Bankaları Birliği Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada “KGF ve KOSGEB kredileri çok gündeme gelen bir konu oldu, bu krediler yatırımı, istihdamı teşvik eder yapıda kullandırılmak için açıldı.

Bunların dışında kullandırılmasını beklemiyoruz ve istemiyoruz, bunun sıkı takipçisi ve denetçisi olacağız. Bu kaynağın çarçur edilmesine müsaade  etmeyiz” dedi.

Banka senedi sadece döviz cinsi olacak

Canikli, geçen haftalarda gündeme gelen ve ‘oluşan hassasiyet nedeniyle’ vazgeçtikleri banka senedi projesinin, sadece döviz cinsi olarak yurtdışında ihraç edileceğini söyledi. Canikli “TL kısmını tamamen bıraktık; ancak talep de olduğu için ‘neden duralım’ dedik ve yeni bir finansman kaynağı olsun dedik. Şimdi döviz cinsinden olacak ve yurtdışına ihraç edilecek sadece” dedi. Katılım bankalarının yeni kaynak yaratma sorunu olduğunun altını da çizen Canikli “Katılım bankaları, bankacılığın gölgesinden kurtulmalı” diye konuştu.