11 Mayıs 2024 Cumartesi / 4 Zilkade 1445

'Endişeye gerek yok yatırımlara devam edin'

TÜSİAD’da iş adamlarına yatırımlara devam etmesi çağrısında bulunan Başbakan Yıldırım “Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakanı olarak söylüyorum, 2017 çok daha güzel olacak. Gereken tedbirleri alıyoruz” dedi.

ERCAN BAYSAL2 Aralık 2016 Cuma 07:00 - Güncelleme:
'Endişeye gerek yok yatırımlara devam edin'

Başbakan Yıldırım, Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, işadamlarına yatırıma devam etmeleri çağrısında bulunarak, endişe edecek bir durumun olmadığı mesajını verdi. Başbakan Binali Yıldırım, döviz kurlarındaki dalgalanmayla ilgili, “Türkiye, bu yaşadığımız olayın benzerini AK Parti iktidarında dört sefer daha yaşadı. 2006’da böyle bir dalgalanma yaşadık. Para çıkışı oldu, atlattık. 2008-2009 küresel krizinde yaşadık, atlattık. Gezi olayları sonrası yaşadık, yine atlattık. Bunu da atlatacağız. Bakın çok emin olarak söylüyorum. Endişeye gerek yok. Sizin hoşunuza gitsin diye de söylemiyorum, bunun da üstesinden geleceğiz, bunu en iyi siz biliyorsunuz” dedi. Başbakan Yıldırım, 8 Kasım sonrasında ekonomi piyasalarında hareketlenme yaşanmasının sebebinin arka planında Amerikan seçimlerinin yattığını söyledi. 

1-1.5 AY SONRA DÜZELİR

Başbakan Yıldırım, kurlardaki dalgalanmanın bir, bir buçuk ay kadar daha devam edeceğini söyledi. TÜSİAD üyelerine kafalarının karışmaması ve yatırım yapmaya devam etmeleri çağrısında bulunan Yıldırım “Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakanı olarak söylüyorum, 2017 çok daha güzel olacak, gereken tedbirleri alıyoruz. Sadece sizi rahatlatmak için söylemiyorum, buna adım gibi inandığım için söylüyorum” diye konuştu. Yıldırım yapısal reformların devam edeceği ve mali disiplinden taviz verilmeyeceğine vurgu yaptı.

HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALIYORUZ

Türkiye ekonomisinin kapalı bir ekonomi olmadığını ve küresel ekonominin bir parçası olduğunu dile getiren Yıldırım “Eskiden Türkiye Cumhuriyeti devleti borçlanma yapamıyordu ama şimdi bizim özel sektörümüz kendi başına işlerini büyütmek, yeni iş alanları açmak, yeni istihdam oluşturmak için 200 milyar doların üzerinde küresel kaynak kullanmış. Bu muazzam bir şey, bunu görmezden gelemeyiz. Bunu biz en iyi şekilde görüyor ve bunun, bu güvenin korunması, devam ettirilmesi için de her türlü tedbiri alıyoruz” diye konuştu.

BAŞBAKAN’DAN İŞ DÜNYASINA MESAJ

 

DOĞUYA 10 YILDA 160 MİLYAR YATIRIM 

Bölücü terör örgütünün Kürt sorunu diye bir sorunu yok. Sorun ne biliyor musunuz, oradaki vatandaşlarımızın bölücü terör örgütü gibi bir sorunu var, bizim amacımız da o sorunu ortadan kaldırmak. Bunda çok yol aldık. Şimdi artık orada ay yıldızlı bayrak dalgalanıyor, devletin otoritesi tam olarak sağlanıyor. Bundan sonrası tamir faslı, onarım faslıdır. Oraya başlattığımız yatırım ve destek hamlesiyle 10 yılda, 160 milyar yatırım yapacağız. Özel sektörle yapacağız.  

FETÖ’CÜLER ASLA BAŞARAMAYACAK

Bütün ülke para birimlerinde değer kaybı var, tek istisnası İngiliz parası. Bizim bir ayrışmamız olduğu doğru. Bütün para birimleri yüzde 5-6 sapma yaptıysa bizimki iki katı saptı. Bunu da sebeplerini de biliyoruz. Unutmayalım Türkiye geçen 4 ayda uçurumun eşiğinden döndü. Bu alçak FETÖ terör örgütü milletten kuruş kuruş topladığı himmetleri oluk oluk lobi şirketlerine aktarıyor. ‘Türkiye’de ekonomi bozuluyor’ diye akıllarına ne gelirse her türlü alçaklığı yapmaya devam ediyorlar, 15 Temmuz’da başaramadıklarını ekonomiyle oynayarak başarabileceklerini sanıyorlar asla başaramayacaklar.

10 MİLYAR DOLAR İLAVE KAYNAK

8 Kasım’dan sonraki dalgalanmada kısa vadede alınması gereken tedbirleri hemen aldık. Birinci tedbir Eximbank, İkinci tedbir, TMSF’’nin alacakları Türk parası olarak alacak. 5 milyar dolarlık da kısa olacak....Kısacası önümüzdeki kısa dönem için 10 milyar dolarlık bir ilave kaynak, piyasanın ihtiyacı olan kaynağı, piyasadan çekmeden, piyasanın ihtiyacı için ayırdık. Ayrıca yeni bir genelge çıkardık. Kamu mecbur kalmadıkça sözleşmelerini milli paramız lira üzerinden yapacak. 

GÜMRÜK BİRLİĞİ’NE REVİZYON 2017’DE

2017’den itibaren Gümrük Birliği Anlaşmasını tekrar gözden geçirip güncelleme yapacağız. Çünkü o Gümrük Birliği’nde de maalesef bize madik attılar. Mal ve hizmetler serbest dolaşacaktı, üstüne yattılar. Bunları biliyoruz.

PATRONLAR RAHATLADI

Başbakan Binali Yıldırım’ın TÜSİAD üyeleriyle bir araya geldiği toplantının basına kapalı bölümünde bazı patronların birbirlerine “Sayın Başbakanın konuşması bizi rahatlattı” dedikleri öğrenildi. Söz alan TÜSİAD üyelerinin Başbakan Yıldırım’a “Konuşmanız bize önümüzü görme adına ümitli olmamız açısından önemliydi” ifadelerini kullandığı belirtildi. Yıldırım ise basına kapalı bölümde, “2017 yılı çok güzel geçecek. Rahat olun yatırım için hazırlıklarınızı yapın. Referandum önemli” dediği öğrenildi.