26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Et fiyatları artık Afyon’da belirlenecek

TOBB işbirliği ile 24’te yayınlanan Konuşan Ekonomi programının bu haftaki durağı Afyonkarahisar’dı. “Mermer, termal ve lezzetin başkentiyiz” diyen Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serteser, teşvikler sayesinde Batı’da yatırımın da merkezi olacaklarını belirtti. Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mühsürler ise yumurtada olduğu gibi ette de fiyatları artık Afyon’un belirleyeceğini söyledi.

28 Ocak 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Et fiyatları artık Afyon’da belirlenecek

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser: 'Lezzetin başkentiyiz tüm dünyayı besliyoruz'

Mermerin, termalin bir de lezzetin başkenti diyoruz biz Afyonkarahisar’a. Türkiye’de lider durumda birçok gıda ürünümüz var ve bunlar sanayileşmiş durumda. Mermer ve mermer makinaları sanayimiz hâlâ Afyonkarahisar’ın tarihindeki en önemli sanayi sektörüdür. Bununla birlikte et ve et ürünleri, şeker ve şekerleme, yumurta, teknolojik seralar başta olmak üzere artık gıda sanayii de Afyonkarahisar’da önemli bir yere geldi. Afyonkarahisar beyaz ve şeker mermerde dünyada ille anılan tek mermer çeşididir. Beyaz Saray’da, Vatikan’da, Mekke’de, Roma’da birçok eserde mermerlerimiz kullanıldı.İhracatımızın da yüzde 50’sinden fazlasını karşılıyor. 

Hedef süper lig illerinden olmak

Daha önce yumurta üreticilerinde yapıldığı gibi mermer üreticilerini de en azından başta alım yönünde dış ticaret şirketi kurma yönünde çalışmalarımız var. Bu gerçekleşirse 1 milyar dolarlık süper lig illerine çok daha çabuk ulaşabileceğimizi düşünüyorum. En fazla haşhaş üretimi ilimizde yapıldığı gibi en çok haşhaş ihracatı da Afyonkarahisar’da yapılıyor. Haşhaşta yaklaşık 30 milyon dolarlık bir ihracatımız var. Yumurta sanayisinin de 100 milyon doları aşan bir ihracatı var. Ayrıca kaymağımız da Türkiye’de tektir. Sadece kaymak değil, lokum, tahin, reçel de önemli bir sektördür. Hem Türkiye hem de dünyayı beslemeye çalışıyoruz. Batıda Afyonkarahisar, Kütahya ve Düzce 4’üncü bölge teşvik kapsamında. Hatta Organize Sanayi Bölgesi’ne yatırım yapılırsa 5’inci bölgede yer alıyor.

2 dev firmadan fabrika yatırımı

61 yatırım teşvik belgesi ile 2013’te 570 milyon lirayı kapsayan ve bittiğinde 1.500 kişiye istihdam sağlayan teşvik belgesi verildi. Günlük 70-140 bin adet arası araç geçen bir kavşak konumundayız. Lojistik imkanımız nedeniyle büyük lojistik firmaları da burada depolar açtı. Çok büyük 2 firmamız da daha önce başka bir ile karar vermelerine rağmen burada Türkiye’nin en büyük patates fabrikasını kuruyorlar.  Türkiye termal kaynaklar bakımından dünyada 7’nci Avrupa’da 1’inci sırada. Bizde  4 bölgede termal havzamız var. Mineral bakımından çok zengin termal sularımız bulunuyor. Biz hem yatak kapasiteleri bakımından hem gelen turist sayısı bakımından da 1’inci olmalıyız ama buna henüz ulaşamadık.

Termalde Türkiye 1’incisiyiz

Termal yatak kapasitesi bakımından Afyonkarahisar Türkiye’de 1’inci sıradadır. 5 yıldızlı otel yatak kapasitesinde de termalde 1’inci sıradayız. 8 tane 5 yıldızlı termal otelimiz var. Yapılanla da bitince 5 yıldızlı kapasitede 10 bin yatağa toplamda da Afyon’da 20 bin yatağa ulaşacağız. Geçen yıl 1 milyon 750 bin kişi bu termal otellerimizden faydalandılar. Bu da bir önceki yıla göre yüzde 7 artış. Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi’ni kurduk. Türkiye’de 19 ilden biriyiz. Kadın Girişimciler Kurulu 81 ilde örgütlendiği gibi burada da örgütlendi. Her ay en az 1 faaliyet gerçekleştiriyor. Son 5 yılda AB’den 3 proje, Kalkınma Ajansları’ndan da 10 proje kazandık. 710 bin liralık Kalkınma Ajansları’ndan 500 bin Euro’nu üzerinde de AB fonlarından proje kazandık. Bunların bazıları bitti bazıları ise devam ediyor. Bunlar üyelerimize çok katkı sağladı.

Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler: '2023 hedefi 1 milyon büyükbaş kapasitesi'

Hayvancılık sektörünün kalbinin attığı yer Afyonkarahisar’dır. Bu noktada Kayserili kardeşlerimizle tatlı bir rekabetimiz var. Biz sucukta ve ette Kayseri’den çok çok ön sıralardayız. Tarım potansiyelimiz de buğdayda yıllık 568 bin ton, arpada 358 bin ton, patateste 306 bin ton, şekerpancarında 805 bin ton, haşhaşta 4 bin 900 ile 5 bin ton arası, nohutta 5 bin 200 ton, ayçiçeğinde 8 bin 500 ton, mısırda 262 bin ton, yoncada 328 bin tondur. Meyvecilikte de ileri durumdayız. Kiraz, elma ve erikte ihracatımız şu anda devam ediyor. Bugün imalata giden ürün farklıdır. Tezgahta satılan ürün farklıdır. İstanbul’un yüzde 18 et ihtiyacını Afyonkarahisar karşılıyor.

Tek rakibimiz kendimiziz

Bugün 81 vilayetin 80’inde et 16.50 liraya kesilirken, Afyonkarahisar’da kesim fiyatımız 17.50 lira. Bunun nedeni ise malımızın kaliteli olması. Kırmızı et kapasitemiz 24 bin ton, beyaz et kapasitemiz 4 bin 800 ton, sucuk kapasitemiz 10 bin tondur. Yumurtada ise günlük on milyon adetlik kapasitemiz var. Ette tek rakibimiz kendimiziz. Ette Türkiye’de çok gurur duyduğumuz büyük markalarımız var. Türkiye’de firmalar sucuk etiketinin üzerine Afyon ibaresi koyabilmek için ilimize çok büyük yatırımlar yapıyorlar. Türkiye’de hayvancılık  piyasasının belirlendiği bir yer yok.  Bu konuda ne yapabiliriz diye bir çalışma yaptık. Şimdi dünyanın en büyük canlı hayvan borsasını Afyonkarahisar’a kazandırıyoruz. Hem internet üzerinde hem de vadeli işlem borsası kurarak, 5’inci ayda bitireceğiz.

Türkiye’de yumurtanın piyasasının Afyonkarahisar’da belirlendiği gibi hayvancılık sektöründe de fiyatlarımız belirlenecek ve Türkiye’de bir ilki gerçekleştireceğiz. Ayrıca Afyon Tarım İl Müdürlüğü ile beraber Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştirdik. Sütte araç takip sistemini kurduk. Bir araba mandıraya 09:15’te gittiyse 09:30’da oradan başka bir mandıraya çıkacak.

Lisanslı depoculukta bir ilk

Türkiye’de etin sınıflandırılması yok. Bu en büyük sorun. Bugün Avrupa’da 20-25 ton et alacağım denildiğinde hiç eti görmeden pazarlığını yapıp getirtebilir. Bunun etçil ve sütçü ırk olarak sınıflandırılması lazım. Bu yapılınca bir ilki daha gerçekleştireceğiz. Polatlı’da Tarım Bakanlığımız ve TOBB bakliyatta lisans depoculuğu gerçekleştirdi. Bu gerçekleştirilirse eğer Türkiye’de lisanslı depoculuğu da Afyon olarak ette de gerçekleştireceğiz. Emirdağ’da tarım ve hayvancılıkla ilgili yer aldık. İrtibat bürolarımızı kurduk. İnşallah onun da temelini atacağız. Orada Tarım Ticaret Merkezi’ni kuracağız. Beyaz etin dayanma gücü ile kırmızı etin dayanma gücü çok farklı. Yeni gıda kodeksinde bu ayrıldı bizlerin de gayretiyle. 2023 hedefimiz büyük baş hayvan kapasitemiz 1 milyona çıkarmak. Şu an kapasitemiz 350-400 bin. Küçükbaş kapasitemiz de 800 bin kadar. Yumurtada olduğu gibi ette de piyasamızı belirleyeceğiz. TOBB üniversitemize bir Meslek Yüksekokulu inşa etti. Bunun yanı sıra ilimize bir lise kazandırdı.

Kurtuluş ateşinin fişeklendiği yer

Şifalı kaplıcaları, lokumu, kaymağı, haşhaşı ve sucuğuyla ağızlara layık mutfağı ve dünyaca ünlü mermeri ve şehre hakim Karahisar Kalesi ile tarihi 6 bin yıla uzanan bir marka şehir Afyonkarahisar. Hitit, Frigya, Lidya ve Pers gibi Anadolu’da egemen olmuş pek çok kültürden izler taşıyan Afyonkarahisar, tarih boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yaptı. Uzun seneler Selçuklu egemenliğinde kalan Afyonkarahisar, 1402 yılında tamamen Osmanlı Devleti’ne katıldı. Türk istiklal harbinin dönüm noktası olan Başkomutanlık Meydan Savaşı için taarruz emri, Mustafa Kemal Atatürk tarafından Afyonkarahisar Kocatepe’de verildi. Büyük Taarruz ile birlikte başta Afyonkarahisar’ın sonra da tüm yurdun kurtuluşu sağlandı. 226 metre yüksekliğindeki kayalığın üzerine kurulmuş olan Karahisar Kalesi, Afyonkarahisar’ın şehir merkezinde yer alır. Etiler’in yaptığı kalede pek çok Eti ve Frigya tarihi eseri bulunur. Sekçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubat’ın hazineleri bu kalede saklandığından, kale Hisar-ı Devlet olarak da adlandırılır. Dünyaca ünlü çok sayıda kaplıcası bulunan Afyonkarahisar’da maden suları hem şifalı hem de meşhurdur. Londra’da Madensuları Fuarı’nda altın madalya kazanmıştır.

300 milyon dolarlık dış ticaret hacmi

Sanayi sektörünün altyapısı olarak değerlendirilebilecek 10 küçük sanayi sitesinde 2 bin 700 işyeri mevcut olan Afyonkarahisar’da 6 adet Organize Sanayi Bölgesi bulunur. Afyonkarahisar yaklaşık olarak 300 milyon dolar dış ticaret hacmine sahiptir. Afyonkarahisar Kalkınma Bakanlığı’nın yayınladığı illerin ve bölgelerin sosyoekonomik gelişmişlik sıralamasında 43’üncü, 4’üncü kademe iller gelişmişlik sırlamasında da 10’uncu sırada yer alır. 1891’de temelleri atılan Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası bugün 27 meslek komitesinde 4 bin 49’u faal olmak üzere toplam 5 bin 751 üyesine  hizmet veriyor. 1991’de kurulan Afyonkarahisar Ticaret Borsası ise 387 üyesiyle hizmet veriyor. Afyonkarahisar sucuğu, pastırması, kaymağı, lokumu, Sultandağı kirazı ve Şuhut patatesi gibi ürünlere sahip çıkan Afyonkarahisar Ticaret Borsası ilgili fuar çalışmaları yapıyor. Afyonkarahisar’a 1 adet ilköğretim okulu ve 1 adet sağlık ocağı kazandıran Afyonkarahisar Ticaret Borsası, her alanda Afyonkarahisar vatandaşlarına hizmet ediyor.

AFYONKARAHİSAR

BULUNDUĞU BÖLGE: EGE BÖLGESİ

İLİN VALİSİ: İRFAN BALKANLIOĞLU

İLİN BLD. BŞK: BURHANETTİN ÇOBAN

NÜFUS: 703.948

NÜFUS YOĞUNLUĞU: 49

NÜFUS ARTIŞ HIZI: % 7.6

YÜZÖLÇÜMÜ: 14.772 km²

KİŞİ BAŞINA GELİR: 11.199 DOLAR

İŞSİZLİK ORANI: % 4.6

OKURYAZARLIK ORANI: % 96.2

İLİN İHRACATI: 364.428.000 DOLAR

KAYITLI ŞİRKET SAYISI: 4.397 (İlçe Odalar: Bolvadin, Çay, Emirdağ, Dinar ve Sandıklı TSO’lar dahil)

İL EKONOMİSİNE YÖN VEREN ÜRÜNLER: MERMER, YUMURTA, ŞEKERLEME, ET ÜRÜNLERİ, YAĞ, YEM, UN, HAŞHAŞ, PATATES, DOMATES,  SERA, KAUÇUK - PLASTİK, EMAYE, TAHIL ÜRÜNLERİ, HAYVANSAL SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ.