27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Faize tatlı bir geçişle müdahale edeceğiz

TİM’in Genel Kurulu’na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Faiz konusunda müdahalemizi yapmaya devam edeceğiz. Öyle bir müdahale yaparız ki buna ‘tatlı bir geçiş’ denir, böylece yatırımlarımızın önünü açarız” diye konuştu.

18 Haziran 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Faize tatlı bir geçişle müdahale edeceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Grand Tarabya Otel’de düzenlenen Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada faize müdahaleye devam edeceklerini söyledi. Konuşmasında hükümetin aldığı ekonomik tedbirlerden bahseden Erdoğan “Bunlara şöyle başlıklarıyla baktığımızda, Kredi Garanti Fonu’nun kuruluşunun piyasanın kredi işlemlerini rahatlattığını görüyoruz. Yatırımlar için açıklanan teşvikler, niyeti gerçekten yatırım yapmak olan herkesi harekete geçirecek kapsamdadır. Faiz konusunda müdahalemizi de yapmaya devam edeceğiz. ‘Sayın Cumhurbaşkanı müdahaleden bahsetti, serbest piyasa.’ Biz öyle bir müdahale yaparız ki buna ‘tatlı bir geçiş’ denir ve o tatlı geçişle de biz yatırımlarımızın önünü açmış oluruz. Eğer yatırımcıya kredi noktasında bu tür destekleri vermezsek, eğer yüksek faizlerle biz yatırımcıyı köşeye sıkıştıracak olursak, bu ülkede yatırım durduğu anda istihdam da durur, üretim de durur ve netice almak zorlaşır. Biz netice almaya kararlıyız ve bu işi başaracağız” dedi.

İstihdam teşviklerinin de aynı şekilde işini büyütmek, geliştirmek isteyenlere çok ciddi kolaylıklar sağladığına değinen Erdoğan, “İhracatçılarımıza sağlanan teşviklerin anlamını en iyi sizler biliyorsunuz. Vergi indirimleri de yine yatırımcılarımız ve girişimcilerimiz için önemli bir teşvik unsurudur. Dövizin ateşinin sönmesi ve nispi gerileme sürecine girmesiyle borsanın tarihi rekorlar kırarak 100 bin seviyesine ulaşması da ekonomideki olumlu havayı besliyor” dedi. Erdoğan, bunların yanında kredi temerrütlerinin azalması ve tahvil gibi piyasa araçlarının istikrara kavuşmasının da işlerin yoluna girdiğini, gösterdiğini söyledi.  

KÖTÜYÜ GERİDE BIRAKTIK

Bazılarının, yurt içi talebin nispeten daha yüksek artmış olması üzerinden büyümeyi eleştirmeye kalktığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Yurt içi talebin artması, milletin ülkesine ve kendisine güvendiğini gösterir ve en sağlam olan yol budur. Önce bunu sağlayacaksınız ki başarı gelsin. Elbette büyümenin ihracat başta olmak üzere diğer ayaklarını çok daha fazla güçlendirmek için çalışmalıyız. Bunun için de ihracatçılarımıza verilen desteği genişletiyor, Eximbank kaynaklarını arttırıyor, yeşil pasaport uygulamasını yaygınlaştırıyoruz. Cari açığın finansmanında, turizmden kaybettiğimiz yaklaşık 10 milyar dolarlık avantajı ihracatla yakaladığımızın gayet farkındayız. Merkez Bankası’nın biliyorsunuz 130 milyar dolara yaklaşan döviz ve altın rezervinin, 107 milyar dolar ile yeniden yükselişe geçmesini de önemli buluyorum. İnşallah en kötüyü geride bıraktık. Her alanda artık ileriye doğru bir gidişin içindeyiz.”      

Genel kurula Erdoğan’ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya katıldı. 

Katar’a 71 uçak yardım gitti gemiler yolda

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TİM Genel Kurulu’nda geçen hafta yaptığı Katar ziyaretini değerlendirdi. Zeybekci “71 uçakla 5 bin ton gıda maddesi Katar’a ulaştırıldı. Bu hafta sonu gemi sevkiyatımız başlıyor. TIR’lar da yolda” dedi. 

Zeybekci, Katar’daki gelişmeleri desteklemediklerini, Türkiye’nin zayıfın yanında olduğunu ve Suudi Arabistan’ın konuyla ilgili adım atması gerektiğini söyledi. Geçen hafta yaşanan gelişmelerin ardından Türkiye’nin Katar’ın temel ihtiyaçlarını gidermeye başladığının altını çizen Bakan Zeybekci “Türkiye Katar’ın insani ihtiyaçlarını giderdi ve gidermeye de devam edecektir” dedi. Bakan Zeybekci Katarlı alıcılar için fuar etkinliği düzenleneceğini de sözlerine eklendi.

EN FAZLA İHRACAT YAPAN 10 ŞİRKETE ÖDÜL

1-Ford Otomotiv: Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç

2-TOFAŞ: Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, 

3-Oyak-Renault Otomobil Fabrikaları: Genel Müdür Tunç Başeğmez

4-Kibar Dış Ticaret: Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Kibar

5-TÜPRAŞ: Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç

6-Vestel: Zorlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu

7-Toyota: Genel Müdür ve CEO Hiroshi Kato

8-Arçelik: Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç

9-Bosch: Hükümet ve Dış İlişkiler Direktörü Yasin Akdere

10-TGS Dış Ticaret: Yönetim Kurulu Başkanı Ali Tanrıverdi

* En İyi Atılım Yapan Firma Özel Ödülü: Tosçelik, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı 

HERŞEY ORTADA KUMPAS VAR

İş gücüne katılım oranı sürekli yükseldiği için istihdam sayısı ile işsiz sayısı arsındaki farkın da yavaş yavaş azaldığını, mevsim itibarıyla istihdam artışının devam edeceğini vurgulayan Erdoğan “En kısa zamanda işsizlikte yeniden tek haneli rakamları göreceğimizden eminim. Ekonomideki diğer tüm göstergeler de hızlı bir toparlanmaya işaret ediyor” dedi. 

İDEOLOJİK

Erdoğan “Tabii en önemlisi de tüm bu gelişmelerin içeride ve dışarıda birilerinin ısrarla ülkemiz aleyhinde hava oluşturmaya çalıştıkları bir dönemde gerçekleşiyor olmasıdır. Kredi derecelendirme kuruluşları başta olmak üzere bakınız onlar ne dediler ama Türkiye’de büyüme nasıl çıktı. Bunların nasıl ideolojik yaklaştıkları, nasıl Türkiye’ye yönelik bir kumpas gayreti içinde oldukları ortada” diye konuştu.

TEŞEKKÜR

Erdoğan “Onlar bunu ilan ederken bizler diyorduk ki ‘bunların hepsi ideolojiktir, bunların hepsi spekülatiftir, siyasi yaklaşımlardır. Türkiye’nin gerçek durumu bu değildir’ ve ortaya çıktı” dedi. Erdoğan ihracatçılara ise “Bu kuruluşların olumsuz tavırlarına rağmen ülkenize olan güveninizle bu gidişi tersine çevirmeyi başardınız” diyerek teşekkür etti.