26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Kakaonun fiyatı yıl başından bu yana yüzde 30'a yakın arttı

Çikolatanın ham maddesi olması dolayısıyla emtia piyasasında talep gören kakaonun fiyatı yıl başından bu yana yüzde 30'a yakın artarken, yerli yatırımcının gözdesi gram altındaki yükseliş yüzde 22'de kaldı. Vadeli İşlem ve Emtia Piyasaları Uzmanı Ergezen: 'Batı Afrika'da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yağışların düşük kalması, kakao fiyatları üzerinde etkili oldu. Yıl sonuna kadar kakao fiyatları (tonu) 2.500 doların üzerinde kalmayı sürdürebilir. Eğer yağışlar düşük kalırsa, kakao fiyatlarının yıl sonunda yeniden (tonu) 3.000 dolar seviyelerine yaklaştığını görebiliriz' açıklamasında bulundu.

AA22 Haziran 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Kakaonun fiyatı yıl başından bu yana yüzde 30'a yakın arttı
Yerli yatırımcının gözdesi gram altın yıl başından bu yana yüzde 22 değer kazanırken, bu dönemde emtia piyasasının öne çıkan yatırım aracı kakaodaki fiyat artışı yüzde 30'a yaklaştı. Bu sonuçla kakaonun getirisi, gram altını geride bıraktı.
 
Emtia piyasasında çikolatanın ham maddesi olması dolayısıyla talep gören ve yakından takip edilen kakao, yıl başından bu yana yatırımcısına yüzde 30'a yakın kazandırdı. Yılın ilk aylarından itibaren yükselen ve nisan ayında 2.943 dolarla 1,5 yılın zirvesini gören kakaonun fiyatı, mayıs ayında ise yüzde 13'ün üzerinde değer kaybederek kazanımlarının bir kısmını geri verdi.
 
Kakao fiyatında mayıs ayındaki hızlı düşüşün haziranda da kısmen devam etmesine karşın, söz konusu emtianın fiyatı yıla başladığı 1.900 dolar seviyelerinden yükselişe geçerek 2.433 dolar seviyelerinde dengelendi. Böylece kakao fiyatında, yıl başından bu yana yüzde 28 artış yaşandı.