20 Mayıs 2024 Pazartesi / 13 Zilkade 1445

‘Fonların fonu’ Türkiye Yatırım Fonu kuruldu

Girişim sermayesi fonları ile yeni teknolojik girişimleri destekleyecek diğer fonlara katkı sağlayacak Türkiye Yatırım Fonu, 150 milyon lira büyüklükle kuruldu.

16 Şubat 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
‘Fonların fonu’ Türkiye Yatırım Fonu kuruldu

Uzun süredir üzerinde çalışılan ve ana fonksiyonu girişim sermayesi fonları ile yeni teknolojik girişimleri destekleyecek diğer fon ve kişilere katkı sağlamak olan Türkiye Yatırım Fonu, 150 milyon lira büyüklükle kuruldu. Fona TOBB 80, KOBİ A.Ş. 20 ve Hazine Müsteşarlığı da 50 milyon TL taahhüt etti. Fon’un nihai olarak 250 milyon TL büyüklüğe ulaşması amaçlanıyor. Fonlara yatırım yaptığı için ‘fonların fonu’ denilen sistemin ABD ve İsrail’de örnekleri bulunuyor. Hatta İsrail ekonomisinin sıçrama yapmasında önemli rol olduğu belirtiliyor. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ve Dünya Bankası’nın ‘2016 Dünya Kalkınma Raporu’ lansman toplantısı ve Türkiye Yatırım Fonu imza töreni, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti.

‘BÜROKRAT SEÇMESİN’

Törende konuşan Hisarcıklıoğlu “Türkiye Yatırım Fonu, ülkemizde yenilikçi şirketlere ve internet ekonomisine yönelik yeni nesil ilk destek modelidir. Biz artık desteklenecek şirketi bürokrat seçmesin diyoruz. Kamu, kaynağını internet ekosistemini geliştirmekte kullansın. Girişim sermayesi fonları bu ekosistem içinde doğru şirketleri seçerek kaynak aktarsın. Girişim sermayedarları yatırım yaptıkları şirketlere sadece mali kaynakla değil, mentörlük ve yeni bağlantılar sağlayarak da destek olsun. Türkiye Yatırım Fonu’nun kurulum çalışmaları 2011’de TOBB Genç Girişimciler Kurulu ve Girişim Sermayesi Sektör Meclisi’nin attığı adımla başlatılmıştı. Hazine Müsteşarlığı’mızın desteğiyle 5 yılda zoru başardık. Bu yeni nesil destek için gerekli kanun ve yönetmelikler çıkarıldı ve bugün son sözleşmeyi imzalıyoruz. Dijital ekonomi yeni bir devrim ortaya çıkardı. Elbette, her zaman olduğu gibi, önce davrananlar da bu sürecin kazananları olacak. Türkiye Yatırım Fonu ile ülkemiz girişimcilerinin bu devrimde ilk davrananlardan biri olmasının önünü açıyoruz” dedi.

KALKINMA BANKASI’NI YENİDEN YAPILANDIRACAĞIZ

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de “Türkiye Yatırım Fonu eko sistemin çok önemli bir bileşenidir. Patent kanununun geçmesi çok önemli bir düzenlemedir. Kişisel verilerin korunmasına yönelik düzenleme çok önemlidir. Yenilikçi fikirleri, inovasyonu ciddi bir şekilde destekliyoruz. Bunun için ekosistemin bir bileşeni olarak da oturup Kalkınma Bankası’nı yeniden yapılandıracağız” açıklamasında bulundu.