26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Halkalı-Gebze banliyösü aralık sonunda açılıyor

Halkalı-Gebze Banliyö hattında 2013 yılında başlayan yenileme çalışmalarının sonuna gelindi. Ulaştırma Bakanı Arslan, hattın aralık sonunda açılıp günde 6.5 milyon yolcu taşınacağını söyledi.

24 Mayıs 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Halkalı-Gebze banliyösü aralık sonunda açılıyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 2013 yılında yenileme nedeniyle hizmet vermeyi durduran Gebze-Halkalı banliyö hattının yüzde 81’inin tamamlandığını belirterek, hedeflerinin yıl sonu itibarıyla bu hattı açmak olduğunu söyledi.Halkalı Tren İstasyonu’ndan trene binerek Kazlıçeşme Tren İstasyonu’na kadar test sürüşüne katılan Arslan, bu hatta incelemelerde bulundu. Kazlıçeşme Tren İstasyonu’nda açıklamalarda bulunan Arslan, projenin, Halkalı’dan Gebze’ye mevcut banliyö hatlarının metro standardına getirilmesi ve Marmaray araçları kullanılmak suretiyle 77 kilometrelik güzergahta hiçbir aktarma olmadan 115 dakikada kat edilmesi anlamında çok önemli olduğunu aktardı. Arslan, projenin Avrupa yakasındaki 20 kilometrelik mesafeyi test sürüşüyle geçtiklerini söyledi.      

3 BİN 56 YOLCU 

Kazlıçeşme’den Ayrılık Çeşmesi’ne kadar olan 13,5 kilometrelik mevcut sistemin denizin altından inşa edildiğini anımsatan Arslan, 5 yıldır Marmaray araçlarının hizmet verdiğini bildirdi. Arslan, “Avrupa ve Anadolu yakasındaki banliyö hatlarının tamamen iptal edilmesi ve 3 hatta çıkarılması, mevcut banliyö hatlarının metro standardına yükseltilmesi ile ilgili süreç devam ediyordu” dedi. Arslan, şu anda Marmaray araçlarının Ayrılık Çeşmesi’nden Kazlıçeşme’ye 5’li setlerle hizmet verdiğini ve tek seferde yaklaşık 1530 kişinin taşındığını ifade ederek, hattın tamamı açıldığında pik saatlerde 10’lu setleri de çalıştıracaklarını, bu setlerle bir seferde 3 bin 56 kişi taşıyabileceklerini vurguladı. Arslan, saatte 28 sefer yapacaklarını belirterek, “Saatte 75 bin kişi tek yönlü taşıyacağız. İnşallah günün tamamında 1 milyon 200 bin kişiyi Marmaray araçlarıyla taşıyabiliyor olacağız” dedi. Arslan, 77 kilometrelik ve 43 istasyonluk bu hattın 13 istasyonunda 6 farklı raylı sisteme yolcu aktarabileceklerini, günde 6.5 milyon yolcuya hizmet eden raylı sistemlere Marmaray yolcusunu aktarabilme şansına sahip olacaklarını aktardı.      

SAATTE 28 SEFER

Halkalı istasyonundan Halkalı-İstanbul Yeni Havalimanı metrosuna yolcu aktarılabileceğini dile getiren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, şu an 3 bin 25’i işçi olmak üzere toplamda 3 bin 760 kişinin bu hatta çalıştığını belirterek, Üsküdar-Sirkeci arasının 4 dakikada, Ayrılıkçeşmesi-Kazlıçeşme arasının 13,5 dakikada kat edildiğini, hattın tamamının 115 dakikada kat edilebileceğini bildirdi. Arslan, hatta saatte 28 sefer yapılacağını belirtti. Arslan, Ankara’dan kalkan hızlı trenlerin Pendik’e geldiğini belirterek, “Hızlı trenlerimizin bir kısmı Marmaray hattını kullanarak Halkalı’ya gelebilecek hale gelecek. Önümüzdeki yıl Sivas’a kadar olan hattı da bitireceğiz” dedi.      

PTT’YE 115 BİN BAŞVURU

Arslan, PTT için açılan 5 bin kişilik kadroya 115 bin 431 başvuru yapıldığını belirterek, “Sınav ücretini yatıran, şartları taşıyan ancak yoğunluktan dolayı başvurusunu tamamlayamayan vatandaşlarımızın mağdur olmaması için dün saat 23.59’a kadar süre tanıdık” dedi.