26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Havada-Karada bayram kuyruğu

Kurban Bayramı tatili için dün yola çıkan vatandaşlar havalimanları, otogarlar, feribotlar ile Kapıkule Sınır Kapısı’nı doldurdu. Hava, kara ve deniz ulaşımı için pek çok ek sefer konuldu. 

18 Ağustos 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Havada-Karada bayram kuyruğu

Dokuz günlük bayram tatilini fırsat bilen vatandaşlar havalimanı ve otogara akın etti. Bayram öncesi gidiş-dönüş otobüs biletleri tükenirken İstanbul Atatürk Havalimanı da tarihi günlerinden birini yaşadı. Özellikle tatile çıkanlara gurbetçilerin Türkiye’ye gelişleri ile hac kafilelerin gidişlerinin eklenmesi havayolu şirketlerine talebi daha da artırdı. Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi arife gününe kadar 4 gün içinde bir milyona yakın yolcu taşıyacaklarını söyledi. Ekşi, Twitter yaptığı açıklamada “Bayram bereketi ve yoğunluğu başladı. 

EK SEFERLER KONULDU 

Arife gününe kadar 4 gün içinde 6 bin 95 sefer yapıp bir milyona yakın yolcu taşıyacağız. İstanbul tarihi rekor kırıyor” dedi. Ekşi, Kurban Bayramı dolayısıyla ilave hatlarla uçaklarındaki doluluk oranının iç hatlarda yüzde 95, dış hatlarda yüzde 90’ları bulduğunu belirterek, yolculardan, havalimanlarına biraz daha erken gitmelerini istedi. 

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Genel Başkanı Birol Özcan ise otogarlarda büyük bir yoğunluk olduğunu belirterek “Bayram tatili 9 gün olduğu ve bayram sonrası yaz tatilinin son dönemine denk gelmesi nedeniyle hem gidiş hem de dönüş biletleri tükendi. İki taraflı koyduğumuz ek seferlerin biletlerini satmaya başladık” dedi. Özcan “Gidişlerimiz yoğun ama dönüşlerimiz acayip yoğun. Ek seferler için izin süresi 28 Ağustos’ta bitecek. Bu tarih 3 Eylül’e uzatılmalı. Normalde yaz mevsiminde İstanbul’dan Anadolu ve Trakya’ya günde ortalama bin 500-bin 700 otobüs seferi oluyor ancak son günlerde bu sayı 2 bine çıktı” dedi. 

Esnaf bayrama hazır

Kurban Bayramı öncesi başta gıda ve giyim olmak üzere birçok sektörde hareketlilik bekleniyor. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ülke genelindeki konfeksiyoncusundan terzisine, bakkalından manavına, fırıncısından kasabına tüm  esnafın bayram için hazırlıklarını tamamlandığını söyledi. Palandöken, ”100 bini aşkın kasap, kurbanlarımızı kesmek için son hazırlıklarını yaparak bayramı bekliyorlar. Merdivenaltı  yerine pastaneye gidin”  dedi. 

KAPIKULE DOLDU TAŞTI

Yaz yaz tatillerini Türkiye’de geçiren gurbetçilerin dönüş yolcuğuna Kurban Bayramı da eklenince sınır kapılarında yoğunluk arttı. Kapıkule Sınır Kapısı’ndan çıkış yapmak isteyenlerin araçlarıyla oluşturduğu kuyruk, gümrüğün dışına kadar taşarak 5 kilometreyi buldu.  Çanakkale Boğazı ile adalar hattında yolcu ile araç taşımacılığı yapan Gestaş ek seferler düzenleyecek.