25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Helal pazara ‘HAK’ ile öncülük edeceğiz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 4 trilyon dolara ulaşan helal gıda pazarının yüzde 80’inin gayrimüslim şirketlerin elinde olduğunu söyledi. Zeybekci “HAK ile belgelendirme alanında Türkiye lider olacak” dedi.

20 Kasım 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Helal pazara ‘HAK’ ile öncülük edeceğiz

Dünyadaki helal gıda pazarının büyüklüğü 4 trilyon doları aşmış durumda. Ancak bu pazarın yüzde 80’i gayrimüslim şirketlerin elinde bulunuyor. Bu durumun kabul edilebilir olmadığını söyleyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin bu pastadan daha fazla pay alabilmesi için çalışmalarına hız verdiğini belirtti. Sadece belgelendirme pazarının bile 6 milyar dolar olduğunu ifade eden Zeybekci “Bu pazarlara Türkiye ve diğer Müslüman ülke kuruluşlarının yer alması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

2 MİLYAR MÜSLÜMAN 

Helal kavramının dini yanı olmakla birlikte uluslararası ticaretin önemli dinamikleri arasında yer aldığına işaret eden Zeybekci, 2 milyara yakın Müslüman’ın yanı sıra temiz ve güvenli olduğu için helal ürün ve hizmetleri tercih eden gayrimüslimlerin de bulunduğuna işaret etti. Helal pazarının gıda, kozmetik, sağlık, turizm, finans ve ilaç sektörlerini barındırdığını ve 4 trilyon doların üzerinde bir değere ulaştığını vurgulayan Zeybekci, Türkiye’nin, her geçen gün büyüyen bu pazarda söz sahibi olması gerektiğini söyledi.

İHRACATÇININ DA MALİYETLERİ DÜŞECEK

Bakan Zeybekci, HAK’ın kurulması nedeniyle Müslüman ülkelerden çok olumlu tepkiler aldıklarını belirterek, “Dünyada da ilktir HAK. Türkiye, HAK ile bu alanda kural koyucu ve lider olacak. Helal akreditasyon sisteminin yaygınlaşması için gerekenleri yapacağız. Türkiye’deki akreditasyon sistemi işlemeye başladıktan sonra diğer ülkelerde de zaman içinde işlemeye başlamasını öngörüyoruz” dedi. Akreditasyonun, belgelerin itibarını artıran bir mekanizma olduğuna işaret eden ve tüketici nezdinde de söz konusu ürünlerin itibarının artacağını aktaran Zeybekci, HAK’ın helal belgesi veren kuruluşları akredite edeceğini dile getirdi.

HELAL ZİRVESİ’NDE SORUNLAR ÇÖZÜLECEK

Zeybekci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde 23-25 Kasım’da İstanbul’da gerçekleştirilecek Dünya Helal Zirvesi’ne ilişkin açıklamalarda bulundu. Zeybekci, helal sektöründe pek çok standart ve logo bulunduğunu, İslam ülkeleri arasında ortak bir belgelendirme sistemi oluşturulmasının henüz mümkün olmadığını ifade ederek, bu alanda İslam İşbirliği Teşkilatının bağlı kuruluşu olan İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) standartlarının dikkate alınmasını istediklerini vurguladı. Zeybekci, Türkiye’nin helal sektörüne yönelik talep ve önerilerini dile getireceği Dünya Helal Zirvesi’nde, bu konuların yanı sıra helal ticaret ve vizyonuna yönelik hedefler ile yol haritasının belirleneceğini bildirdi.