26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Hesabı-kitabı bıraktı mazot yalanına sarıldı

Muharrem İnce devletin, çiftçiye 2.5 liradan mazot verdiğini bir türlü kabullenemiyor. Devletin ‘mazot desteğini’ yok sayan İnce, traktörle istasyona gidip ‘Bak 5.72 lira’ dedi. Kılıçdaroğlu da onayladı. Ancak hesap edemedikleri bir şey vardı. Devlet her kasketi takıp, traktörü benzinciye çekene yarı fiyatına mazot vermiyor.

27 Mayıs 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Hesabı-kitabı bıraktı mazot yalanına sarıldı

Her fırsatta “Ben fizik öğretmeni, yüksek matematik okumuş biriyim” diyen CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin hesabı iyice şaştı. İnce, çiftçiye mazotu 3.5 liradan vereceğini vaat etti ancak sonrasında Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba “Biz şu an 2.5 liradan veriyoruz” dedi. Muharrem İnce bunun üzerine, Sivas mitinginde Fakıbaba’nın çiftçiye mazotu 2.5 TL’ye verdiklerine dair iddiasının yalan olduğunu söyledi. Bununla da yetinmeyen Muharrem İnce Uşak’ta traktöre binip pompaya yanaştı. 

YOLSUZLUĞA ÖNLEM

5.72 liradan mazot alan İnce “Tarım Bakanı dedi ki biz çiftçiye 2.5 liraya veriyoruz. Doldur bakalım kaç liradan doluyormuş. Ya ben yalancıyım ya Tarım Bakanı. 237 liraya 41.4 litre mazot aldık” dedi. İnce’nin yalanına ertesi gün CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da destek verdi. Dün seçim bildirgesini açıklayan Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce’nin söylediği gibi çiftçiye mazotu KDV’siz ve ÖTV’siz 3 liradan vereceklerini söyledi. Kılıçdaroğlu iktidarın “Biz, 2.5 liradan veriyoruz” diye itiraz ettiğini, ancak İnce’nin traktöre binerek 5.72 liradan mazot alıp, bunu gösterdiğini anlattı.

Hem yüksek matematikçi Muharrem İnce hem de hesap uzmanı Kemal Kılıçdaroğlu bir türlü devletin 2.5 liradan çiftçiye mazot verdiğini kabullenemedi. Oysa Kılıçdaroğlu ve İnce’nin hesap edemediği bir şey vardı. Devlet her kasketi takıp, traktörü yakıt istasyonuna çekene yarı fiyatına mazot vermiyor. Öyle olsa mazot yolsuzluğu bugün başını alıp gitmişti. Peki ya sistem nasıl işliyor?

SİSTEM NASIL İŞLİYOR

Devlet bir süredir çiftçinin kullandığı mazot bedelinin yarısını karşılıyor. Bunun için de dekar başına ortalama mazot tüketiminin dikkate alınıyor. Örneğin hububatta dekara ortalama 6 litre, çeltik ve pamuk için 20, ayçiçeği için 7, dane mısır ve patates için 10 litre esas alınıyor. Eğer üretici Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlıysa arazi varlığı ve ürün dikkate alınarak ödeme yapılıyor. Şayet bir çiftçi 100 dekarlık bir arazisine patates ekmişse 1.000 litrelik mazot desteğini hak ediyor. Bu 1.000 litrenin o yılki ortalama fiyatı üzerinden de çiftçiye yarısı kadar ödeme yapılıyor. Bu doğrultuda 2017’de mazotun ortala fiyatı 4.70 lira idi. Bunun yarısı 2.35 liraya tekabül ediyor. böylece devlet 100 dekar  araziye patates eken üreticiye 2.350 liralık geri ödeme yaparak destek veriyor.

Kamuoyunu aldatıyor

Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba mazot desteğinin tamamen üretim odaklı olduğunun altını çizdi. Fakıbaba, yanlış bilgilerle ve şovlarla kamuoyunu aldatmanın İnce’ye yakışmadığını vurguladı. Fakıbaba, “Eğer Sayın İnce konuyu bilmiyorsa şimdi öğrensin. Eğer biliyor da yaptığımız güzel bir hizmeti çarpıtarak kamuoyunu aldatacağını sanıyorsa, bu yöntemle bir yere varamayacağını çok iyi bilmesi gerekiyor. Çünkü çiftçimiz, verdiğimiz hizmetlerin ve desteklerin farkındadır. Bu tür şovlara ve aldatma içeren sözlere kanmayacak kadar da akıl ve izan sahibidir” ifadelerini kullandı. Çiftçinin kullandığı mazotun, 2003’te AK Parti tarafından destek kapsamına alındığını, 2003-2017 döneminde mazot maliyetinin ortalama yüzde 16’sını destekleyerek üreticilere 7.5 milyar lira destekleme ödemesi yapıldığını anımsatan Fakıbaba, “2018 yılında ise bir ilke daha imza atarak çiftçilerimizin kullandığı mazotun yarısını ödemeye başladık. Bu kapsamda çiftçimize 1.8 milyar lira destekleme ödemesi yaptık. Sayın İnce’nin şunu bilmesi gerekiyor: Devlet olarak biz, çiftçimizin üretimde kullandığı mazotun yarısını karşılıyoruz” dedi.