29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

İngiltere ile geniş kapsamlı STA yolda

Ekonomi Bakanı Zeybekci, İngiltere ile kapsamlı bir STA anlaşması imzalanması için çalışma başlatıldığını belirtti. Zeybekci “Sanayi, tarım, gıda ve kamu alımları dahil kapsamlı bir STA üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Ercan Baysal10 Eylül 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
İngiltere ile geniş kapsamlı STA yolda

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, beraberindeki işadamlarıyla birlikte Türkiye’deki yatırım ortamı ve 15 Temmuz darbe girişimini anlatmak amacıyla İngiltere’ye çıkarma yaptı. Düzenlenen toplantıda konuşan Zeybekci, Türkiye’de kapsamlı vergi teşviklerinin yürürlüğe girdiğini ifade ederek “İlan edeceğimiz sektörlerde İngiliz firmalarla önemli projelere imza atabiliriz. Türkiye ile İngiltere arasında olabilecek en geniş anlamlı Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) çalışmalarını başlatıyoruz. Türkiye AB ile gümrük birliği olan tek ülkeydi, bu sadece sanayi ürünlerini kapsıyordu. Bunu önümüzdeki süreçte tarım alanları, hizmetler ve kamu alımlarını olarak şekilde genişletiyoruz” diye konuştu.

TEKNİK HAZIRLIK BAŞLADI

Ekonomi Bakanı Zeybekci, İngiltere ile teknik hazırlıkların başladığını belirterek, “Sanayi, tarım ürünleri, gıda, hizmetler ve kamu alımları dahil bütün alanları kapsayan bir STA’nın gerçekleşmesini istiyoruz. Brexit ayrışması gerçekleştiği gün yürürlükte ve hayatta olmalı” diye konuştu. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 15 Temmuz’da masum insanların katledildiğini belirterek, “FETÖ dünyada hiçbir insanın yaşamasını istemediğimiz terör saldırısı gerçekleştirdi. 16 Temmuz sabahı güneş başka bir doğdu. İnsanlar tankların önünde durdu. Helikoptere karşı elini kaldırdı. Türk sivil demokrasi zaferi olarak adlandırıyor” dedi.

OHAL SÜRECİ 3 AYDA BİTER      

Türkiye’de 3 aylığına OHAL ilan edildiğini aktaran Nihat Zeybekci, “OHAL devletin halka ilan ettiği bir OHAL değildir. Devletin terör örgütü temsilcilerinden temizlenmesine yönelik OHAL’dir. OHAL süreci 3 ay içerisinde tamamlanacaktır. Fransa’daki OHAL’den farklı değildirdir” diye konuştu. 15 Temmuz sonrasında Türkiye’nin kredi derecelendirme kuruluşları tarafından değerlendirmeye alındığını da aktaran Zeybekci, “Türkiye’de darbe girişimi devam ederken pazartesi sabahtan itibaren S&P’nin notumuzu düşürmesi anlamlı. Hafta sonu nerede çalıştın, nasıl inceledin? Ne kadar olumsuza gittiğini nerede keşfettin de böyle bir harekete gittin” diye konuştu.

16 Temmuz’da ekonomi dimdik ayakta durdu

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ekonomisinin makro olarak dışarıdan ve içeriden olumsuzluklara karşı güçlü şekilde ayakta durabileceğini gösterdiğini belirtti. Özel sektörün yatırımlarının enerjisini kaybetmediğine dikkat çeken Zeybekci, “16 Temmuz sabahında üretim kesimlerinde tüm vardiyalar işe başladı. Üretim sistemi devam etti. 18 Temmuz sabahı  bankacılık sistemi çalışıyordu. Dolar 4.5-5’e çıkar deniyordu. Sadece birinci gün yüzde 5 değer kaybetti” dedi.